építészet : környezet : innováció

Emarsys: a megbújó közösségi terek irodája

Minél jobban növekszik, annál inkább az egyedi megoldások, a merészebb tér- és színhasználat jellemzik a budapesti Emarsys irodáját. A Minusplus csapata által tervezett többlépcsős kialakítással sikerült jelentősen felülírni a belvárosi irodaház kötött karakterisztikáját. Bán Dávid írása.

Az általános képlet szerint, ha egy startup cég néhány emberrel beindul, rugalmasan, kevés szabályozással is képes működni. Azonban a növekedéssel általában veszít a rugalmasságából, és a „corporate” világ játékszabályai érvényesülnek benne. A budapesti Emarsys mintha épp az ellenkező utat járná be. Fejlődésével, növekedésével együtt próbál kikerülni a megszokott vállalati környezetből, s az idő előrehaladtával egyre merészebb építészeti és térszervezési megoldásokat enged meg magának.

Az ezredfordulón alapított Emarsys egy olyan B2C Marketing Cloud szoftvert fejleszt, amely a vásárlói adatok elemzése és a mesterséges intelligencia felhasználása révén lehetővé teszi partnercégei számára hogy ők személyre szabott üzeneteket tudjanak küldeni vásárlóiknak. A cég magyarországi fejlesztési központja startup vállalkozásként indult 2010-ben, akkor néhány lelkes ember egy újpesti irodában kezdte el a munkát, majd hamar felpörgették a céget és pillanatok alatt kinőtték első helyüket. A tulajdonosok az irodaváltást tudatosan készítették elő, amelybe a kezdetektől bevonták a Minusplus tervezőit is, akikkel közösen kezdtek helyszínkeresésbe.


a kibővített auditórium - építész: Minusplus - fotó: Imre Barnabás



Az építészek az Emarsys képviselőivel készített interjúsorozat és párbeszéd során térképezték fel a megrendelői igényeket, ahol az általános gyakorlattól eltérően olyan elemek szükségessége is felmerült, mint a teljes létszámra kialakított auditórium, a vele egy térben levő bisztró, valamint az internetes konferenciabeszélgetésekre alkalmas kis méretű, hangszigetelt tárgyalók. Az elképzelésbe a kerékpárral járók számára öltöző is került, de szempont volt a megfelelő parkolási lehetőség is, ezért a belvárosi bérlemények eleinte nem jöhettek szóba. Végül több lehetséges helyszín közül mégis a Reáltanoda utcai FirstSite irodaház teljes második emeleti szintje tűnt a leginkább megfelelőnek.

A Minusplus tervezte térkialakítás és a nagyjából 60 főnyi alkalmazott beköltözése után a cég bővülése nem állt meg, és hamar kiderült, hogy az iroda területét nem ártana jelentősen megnövelni. Az ésszerű helyszínválasztásnak köszönhetően lefelé adott volt az terjeszkedés lehetősége. Végül a teljes első emeletet is kibérelve, a két szintet egy belső lépcsővel összenyitva, a kétszeresére megnőtt területen ma már 120 ember dolgozhat kényelmesen.


Emarsys iroda - építész: Minusplus - fotó: Imre Barnabás


Mindkét irodaszintet első használóként lakták be, ám az emeletek eltérő alapadottságokkal rendelkeztek. Az elsőként bérbevett második emelet a szerkezetkész állapothoz képest kidolgozottabb, több elemében már berendezett volt, ez persze nehezítette a tervezői munkát. A megrendelők a cég képviselte high-tech vonulatot kívánták megjeleníteni az építészeti minőségben is, amit a Minusplus koncepciója a természetességgel kapcsolt össze, így ahol lehetett, a letisztult nyersfát is behozta a képbe. A szint alaprajza viszonylag mély, a teret azonban két jelentősebb tömb töri meg: a lépcsőház a liftekkel, és egy világító udvar.

Az utcai déli és a belső udvar felé nyitott északi homlokzat nagy üvegfelületei természetes fénnyel világítják be az ezekre az oldalakra telepített egyterű munkaállomásokat. A falak nyugodt árnyalatát a cég – akkori – színei határozták meg. A két zárt oldal egyikén a '60-as évek kirakatainak dobozportáljaira emlékeztető, szintén kékkel körbefutatott ablakozású, zárt irodákat telepítettek, a szemközti oldalra rendezték a közösségi tereket. A szint magja a recepciós pult, amit egy Y alaprajzú, fából készült, ruhatárat és tárolót is magába bújtató bútorfal határoz meg. A pultból kiinduló irányok szinte maguktól vezetik a beérkezőt vagy az auditórium vagy a másik irányban a tárgyalók és a lépcső felé. A nagy falépcsőkkel kiépített auditórium ugyanis nem csak a cég munkatársai számára kiemelt hely, sokszor érkeznek ide külső látogatók is. A teret eredetileg is multifunkciósra tervezték, az előadó, tárgyaló mellett délben ez szolgál ebédlőként, a lépcsőzetes ülődobogók alatt húzódik meg ugyanis a bisztrószerű konyha.

Az iroda bővülésekor az auditórium is új, a beugróban létesített lépcsősort kapott, amellyel a korábbi nyers fa színvilág mellett az erőteljes lila is megjelent. A lépcsőház köré szervezték a legkisebb, zárt mini tárgyalókat, amelyeket a skype videokonferenciák lebonyolítására alakították ki.


Emarsys iroda - építész: Minusplus - fotó: Imre Barnabás



Idén készült el az egész első emeletre kiterjedő irodabővítés. A két szintet merész, szabad geometriájú, önmagában objektként is megálló, hálóval határolt lépcső köti össze. Az új irodarésznél rögtön feltűnik a korábbihoz képest merészebb, burjánzóbb színvilág. Idővel a cég arculata is megváltozott, színesebb lett, így ehhez igazodva a Minusplus is lényegesen több színt használt. A tiszta, élénk, monokróm színfelületek minden sarkon váltanak, azt az érzést keltve, mintha a szinten nem fordulna elő kétszer ugyanaz a szín.

Az alapelrendezés a már kialakított emelethez hasonló: az utcai és udvari frontra szervezett, nyugodt hatású munkaállomások, a szint belsejében pedig a közösségi terek merész színösszeállításokkal, intenzív összhatással. A fenti auditórium „párjaként” itt a lépcső érkezője körül hoztak létre egy nagyobb kiteresedést a találkozók számára. Erre a szintre is került egyedien kialakított konyha: egy jóformán különálló kis sátortetős faház a mennyezet alatt. A „hütte” valóban kis menedékházként funkcionál. Az aktív pihenést szolgálja a sportszoba,s a snookball pályán „biliárdozva” akár megbeszéléseket is tarthatnak a játékosok. A mini tárgyalók egyedi tapétákat kaptak, az egyikben az Emarsys arculatára építő, erőteljesen zöldes tónusú geometrikus világot vittek a falra, egy másikban az üvegajtón és a hátsó falon megjelenő logótöredék áll össze egy M. C. Escher ihlette képrejtvénnyé. A szint kialakítását úgy sikerült megoldani, hogy a sokrétű tagoltság ellenére alapvetően átlátható maradt, a munkaállomásokból a tér belseje felé nézve mindig átlátni a túloldali világos oldalig.


Snookball - építész: Minusplus - fotó: Imre Barnabás



A munkahelyeken kiemelt szempont volt a megfelelő hangtompítás, amelyet a gondosan kiválasztott akusztikai álmennyezettel, esetenként az arról belógatott, egyedi grafikai megoldások – színek, üzenetek – révén kialakított hangterelőkkel és a padlószőnyeggel biztosítanak. A további terekbe a szürke különböző árnyalatait sakktáblaszerűen variáló gumipadló került.

A megvalósult terv egyik legfőbb erénye, hogy észrevétlenül tudott számos kisebb-nagyobb közösségi teret mindenfelé elhelyezni. Így az asztaluktól felálló vagy épp egy megbeszélésről kilépő munkatársak jóformán bárhol egymásba botolhatnak és válthatnak pár szót úgy, hogy közben nem akadályozzák a többiek mozgását. A „folyosói beszélgetések” spontánnak tűnő helyszínei megtervezetten alakultak ki, bárhol van mód megállni vagy a számos kis elrejtett beülő egyikében egy rövid beszélgetésre, ötletelésre leülni. A kétszintes iroda terei kellőképpen rugalmasak lettek ahhoz, hogy a további bővülést a jelenlegi térszerkezeten belül egy ideig meg lehessen oldani, a dinamikusan változó iroda igényeit a megrendelővel jól együttműködő építészcsapat és a jó partnerségben dolgozó kivitelező megfelelő és innovatív módon el tudja látni.

Bán Dávid

 

vélemény írásához jelentkezzen be »