Pályázatok/Magyar

Én kis falum - országos hallgatói tervpályázat

1/1

Én kis falum

Én kis falum
Én kis falum
1/1

Én kis falum

Én kis falum - országos hallgatói tervpályázat
Pályázatok/Magyar

Én kis falum - országos hallgatói tervpályázat

2016.11.04. 12:38

Cikkinfó

Földrajzi hely:
Magyarország, _Magyarország

Letölthető dokumentumok:

Országos hallgatói tervpályázatot hirdetett az SPM Hungary, amelynek célja egy Budapesti agglomerációs település új negyedének kialakítása. A Kiíró szándéka, hogy a zsűri által legjobbnak ítélt terv(ek) alkotói a megvalósuló projekt készítésében is részt vegyenek. Beadási határidő: 2017. január 16.

Tervpályázati feltételek
Országos nyílt titkos hallgatói ötletpályázat

Tervpályázat lebonyolításának menete

 • Tervpályázati anyag kiadása: 2016. október 28-től
 • Kérdések beküldésének határideje: 2016. november 10.
 • Kérdésekre adott válaszok határideje: 2016. november 17.
 • Beadási határidő: 2017. január 16.
 • Eredményhirdetés: 2017. január 30.
 • Díjkiosztás: 2017. február 10.


Jelentkezés feltételei
Ötletpályázat Magyarország valamennyi felsőfokú építész-, tájépítész- és
településmérnök képző oktatási intézményének nappali és levelező tagozatos, valamint doktorandusz hallgatói részére.

Zsűri, Bíráló Bizottság

 • Varga Ákos, SPM Hungary Ingatlanfejlesztő Kft.
 • Uzsoki András, SPM Hungary Ingatlanfejlesztő Kft.
 • Blaskovich Ákos, a NOAH ház feltalálója
 • Rohoska Csaba DLA építész
 • Laczó Zoltán építész
 • Sipos Kata tájépítészA pályázat kiírója
SPM Hungary Ingatlanfejlesztő Kft.

A pályázatból való kizárás esetei
A Kiíró a pályázatból kizárja a határidő után beérkezett pályaművet, és kizárhatja a pályázati kiírásban meghatározott tartalmi és formai követelményeket nem teljesítő pályaművet. Hiánypótlásra nincs mód.

A pályázat célja
SPM Hungary Ingatlanfejlesztő Kft. közeli fejlesztési tervéhez keres kreatív, építész-tájépítész gondolatokat, terveket egy újonnan építendő családi házas lakókörnyezet kialakításához.

A pályázat célja, hogy az inspiratív ötletek segítségével a frissen épült lakókörnyezet egységet, nyugalmat sugározzon és lehetőséget adjon a későbbi bővítésekre.

Az újonnan létesülő falu építészeti karakterének megfogalmazása
A helyszín Budapest agglomerációjában található: olyan falukép tervezése a cél, ahol a közösségi élet és a rekreáció központi szerepet kap, valamint kis változtatásokkal egységes, de mégsem unalmas falukép jöhet létre. Felvetéseket várunk arra vonatkozóan, hogy a mai fiatal családoknak milyen közösségi terekre van szüksége ahhoz, hogy vonzóvá váljon számukra a vidéki élet. Az együttélés hogyan képzelhető el egy jövőbeli faluban?


A tervnek az alábbiakat kell tartalmaznia

 • korszerű vidéki házak tervezése előregyártott elemekből;
 • változatos utcakép megteremtése;
 • variálhatóság, bővíthetőség lehetősége;
 • a házak a többféle megjelenés ellenére egységes képet alkotva emeljék a faluképet;
 • szem előtt kell tartani a tervezés során: fenntarthatóság, tájolás, energiatudatosság, gazdaságos megvalósíthatóság, megújuló engergiaforrások felhasználása;
 • közösségi funkciók meghatározása.


Tervezési feladat
A kijelölt falurészleten a variálhatóság bemutatása 5 házra vetítve. Utcakép bemutatása növényzettel, utcabútorokkal, utcaburkolattal. A házakban 4-6 fős családok laknak majd 100-150 nm-es alapterületen. Közösségi funkciók meghatározása.

• Utcakép megjelenése
• Építészeti karakter meghatározása
• Tájépítészeti megfogalmazás

Beadandó munkarészek
Az ötletpályázatra beadható minden olyan faluépítészeti, építészeti, tájépítész elképzelés, mely a fenti pontban meghatározott felvetésekre, programpontokra érdemben válaszol, azokra reagál.

A terv beadandó az enkisfalum@gmail.com elektronikus postacímre megküldve 5 db összefűzött A3-as méretű, fekvő formátumú, 300 dpi-s felbontású tervlap formájában (a tömörítés módja olyan legyen, hogy a képek méretei egyenként ne haladják meg a 15 MB-ot).

Az eredményhirdetésre egy kiállítással egybekötött, ünnepélyes esemény keretében kerül sor 2017. február 10-én, a későbbiekben meghirdetett helyen és időpontban.

A tervlapok tartalma
• helyszínrajz m=1:500-as léptékben;
• háztípus(ok) bemutatása m=1:200-as léptékben: alaprajz, homlokzatok;
• látványrajzok a házról, utcáról a megértéshez szükséges mennyiségben;
• műleírás (max. 1000 karakter).

A tervlapokon felül további rajzok, makettek készíthetők, melyekkel az egyes pályázók maguk határozzák meg, hogy milyen módon és milyen eszközökkel tudják a legátfogóbban és a legérthetőbben bemutatni víziójukat, a meghatározott formátumok betartásával.

A tervpályázat titkosságának biztosítása
A tervpályázat titkosságát weboldal üzemeltetője vállalja. A pályázók a regisztráció során egyéni kódot adnak meg. A pályázat benyújtásakor a kódot valamennyi tervlapon szerepeltetni kell, azonban semmi más ismertetőjelet nem szabad feltűntetni a pályamunkákon. A pályaművek pontos beazonosítására az eredményhirdetést követően kerül sor, amikor a weboldal üzemeltetője a Kiírónak átadja a kódokhoz tartozó neveket és elérhetőségeket.

A tervpályázat díjazása
A beérkezett tervek díjazására összesen 300.000 Ft áll rendelkezésre. A bíráló bizottság a megfelelő színvonalú pályaművek beérkezése esetén a rendelkezésre álló teljes összeget kioszthatja a legjobb és megvalósításra szánt művek között.

A pályázóknak a pályázat honlapján való regisztráció során nyilatkozniuk kell arról, hogy nem nyert pályamunka esetében hozzájárulnak-e a tervek nyilvánosság előtti bemutatásához. A Kiíró szándéka, hogy a zsűri által legjobbnak ítélt terv(ek) tervezői a megvalósuló projekt készítésében részt vegyenek.

A Kiíró a pályázatot eredménytelennek minősíti, amennyiben a bíráló bizottság egyetlen pályaművet sem talál díjazásra alkalmasnak, és csökkentheti a díjazásra fordított összeget, ha a pályázatot a hasznosíthatóság szempontjából csökkent értékűnek minősíti.


Szerzői jogok
A jelen pályázat keretében létrehozott alkotás a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében szerzői jogi védelem alá tartozik. A pályázattal kapcsolatban rendelkezésre bocsátott, jogi oltalomban részesíthető szellemi alkotások tekintetében a Kiíró a kizárólagos felhasználási jogát kiköti, amelyhez a Pályázó hozzájárul. (A Pályázó a szellemi alkotást csak jelen pályázati kiírás teljesítése érdekében használhatja fel, harmadik személlyel nem közölheti.) A szellemi alkotást a Kiíró további ellenszolgáltatás nélkül átdolgozhatja, többszörözheti, illetve a felhasználási engedélyt harmadik személyre átruházhatja és harmadik személynek további engedélyt adhat a mű felhasználására. A kizárólagos felhasználói jog ellenértékeként felek az elnyert díjazás összegét határozzák meg.

A helyszínrajz a cikk mellékleteként elérhető.

További részletek itt, regisztráció az alábbi honlapon.

 

 

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk