Épületek/Középület

Energiatakarékos ízeltlábú Csehországból

1/23

ASGK: Zilvar ház. Fotó: Petra Hajska

?>
ASGK: Zilvar ház. Fotó: Petra Hajska
?>
ASGK: Zilvar ház. Fotó: Petra Hajska
?>
ASGK: Zilvar ház. Fotó: Petra Hajska
?>
ASGK: Zilvar ház. Fotó: Petra Hajska
?>
ASGK: Zilvar ház. Fotó: Petra Hajska
?>
ASGK: Zilvar ház. Fotó: Petra Hajska
?>
ASGK: Zilvar ház. Fotó: Petra Hajska
?>
ASGK: Zilvar ház. Fotó: Petra Hajska
?>
ASGK: Zilvar ház. Fotó: Petra Hajska
?>
ASGK: Zilvar ház. Fotó: Petra Hajska
?>
ASGK: Zilvar ház. Fotó: Petra Hajska
?>
ASGK: Zilvar ház. Fotó: Petra Hajska
?>
ASGK: Zilvar ház. Fotó: Petra Hajska
?>
ASGK: Zilvar ház. Fotó: Petra Hajska
?>
ASGK: Zilvar ház. Fotó: Petra Hajska
?>
ASGK: Zilvar ház. Fotó: Petra Hajska
?>
ASGK: Zilvar ház
?>
ASGK: Zilvar ház
?>
ASGK: Zilvar ház
?>
ASGK: Zilvar ház
?>
ASGK: Zilvar ház
?>
ASGK: Zilvar ház
?>
ASGK: Zilvar ház
1/23

ASGK: Zilvar ház. Fotó: Petra Hajska

Energiatakarékos ízeltlábú Csehországból
Épületek/Középület

Energiatakarékos ízeltlábú Csehországból

2016.08.17. 14:15

Cikkinfó

Szerzők:
Bán Dávid

Földrajzi hely:
Csehország

Építészek, alkotók:
ASGK Design

Dosszié:

A megrendelő fenntartható házat szeretett volna, négyéves fia pedig egy fáról lecsúszó hatalmas ízeltlábúról álmodott. A cseh ASGK Design pedig mindkét szempontot figyelembe véve díjnyertes, energiatakarékos családi házat alkotott. Bán Dávid írása.

Egy kelet-csehországi falucska szélén fekvő, mezőkkel, erdővel határos telket vásárolt meg családi nyaralója számára a nagyvárosi megrendelő. A terület lényegében levált a falu közegétől, de mégsem forrt még egybe a környező természettel. A telken már állt néhány öregebb fa, de azok nem zárták el a kilátást a közeli mezők és erdőség elől. A megrendelő egy minél energiahatékonyabb házban gondolkozott, olyanban, amelynek az üzemeltetése során minél kisebb legyen ökológiai lábnyoma.


ASGK: Zilvar ház. Fotó: Petra Hajska
1/23
ASGK: Zilvar ház. Fotó: Petra Hajska


A cseh ASGK Design iroda tervezte ház – amely a Zilvar nevet kapta – szokatlan formáját a megrendelő család négyéves kisfia elképzelése határozta meg: ő egy hatalmas tölgyfa felé csúszó ízeltlábú alakját szerette volna az épületben viszontlátni.  A tervezők mindezt figyelembe véve, valóban szokatlan formájú házat alkottak, amely közben jól illeszkedik természeti és beépített környezetéhez. A család ugyanakkor egy nyugodt, kellemes pihenőhelyre vágyott, ahova a modern lét siető nyüzsgéséből kivonulhatnak. Mindezt egy olyan mikroklímájú helyen valósították meg, ahol gyakran esik, erős szelek fújnak és jellemzően keleti benapozású. Szintén fontos volt, hogy a ház jól kommunikáljon a kerttel, azzal együtt szinte egy egybefüggő nyitott teret alkossanak.


ASGK: Zilvar ház. Fotó: Petra Hajska
9/23
ASGK: Zilvar ház. Fotó: Petra Hajska


Az alapvetően nem túl nagy alapterületű ház mégis impozánsnak hat, nyitott terei lényegesen tágabb benyomást keltenek valós méreteinél. A falak ugráló vonalvezetése, világos összhatása és a hatalmas üvegfelületek a térképzés előnyére válnak.  A földszinti rész alapvetően egy nagyobb, multifunkcionális helyiségből áll, amelyet az egyik irányból a bejárat, illetve a mellette elhelyezett fürdőszoba, másik végében pedig egy eltolt szintezésű hall határol, ez utóbbi egyben a feljáratot is biztosítja a galériaszint egyik felébe. Ugyanakkor a fürdőszoba mögött is rejlik a kettéosztott felső szint másik részébe jutó feljárat. A falak könnyed vonalvezetésével lehatárolt földszinti helyiségek középpontját a nappaliként, étkezőként és a hátsó falon konyhaként szolgáló térség adja. A padlástéren, egymástól határozottan elválasztva, barátságos, de egyben megfelelő méretű szülői hálószobát és gyerekszobát alakítottak ki. A két helyiség a szinteket ugró tetőzet miatt nem kerül közvetlen kapcsolatba egymással, mindkettőhöz külön feljáró szolgál a ház két végében. Az épület tájolásának köszönhetően mindkét szintről jó panoráma nyílik a környező természeti tájra. A nappali deszkapadlózata pedig szinte akadály nélkül folyik át az épület hosszanti főhomlokzatába beugró lodzsába.  


ASGK: Zilvar ház. Fotó: Petra Hajska
7/23
ASGK: Zilvar ház. Fotó: Petra Hajska


Az épület külső borítása vörösfenyőből készült, belül pedig minden szerkezeti elemet kellőképpen takar a 18 mm vastagságú, nyers formájában lekezelt deszkaburkolat. A szigetelést a belső oldalon a falak 18 cm vastagságú üveggyapot rétegével, míg kívülről 4 cm vastag préselt rostlemezzel oldották meg. A tetőszerkezet és a padlózat is kellőképpen szigetelt, az ablakok pedig fakeretes, háromrétegű üvegezéssel készültek. A nagyméretű ablakok télen segítik a kellő belső hőérzet kialakulását, míg a ház oldalán elhelyezett, pajtaajtó-szerű hatalmas görgő árnyékoló felületei nyáron segítik a természetes energiahatékonyságot.

A kísérleti ízeltlábú 2014-ben elnyerte az Architecture Grand Prix családi ház kategóriájának díját.

Bán Dávid

 

 

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Épületek/Örökség

VÁRKERT BAZÁR // Egy hely + Építészfórum

2021.03.24. 18:04
00:07:03

A dualista Monarchia kialakulsával Budapest elindult az uralkodói központtá válás útján, melynek szimbolikus eleme volt a korszerűtlen királyi palota nagyszabású átépítése. A megtisztelő feladatot nem más kapta, mint az építészóriás Ybl Miklós. A munkálatok az épületegyüttes környezetének rendezésével kezdődtek, így jött létre 1875 és 1882 között a Várhegy Duna felé néző oldalán a Várkert Bazár. A látványos neoreneszánsz stílusú épülethez és a mögötte található királyi kerthez egy szintén elegáns kialakítású műszaki épület is tartozott, ez a Várkert Kioszk. Az Egy hely és az Építészfórum közös sorozatának legújabb részében a magyarországi neoreneszánsz építészet kiváló példájával ismerkedhetünk meg.

A dualista Monarchia kialakulsával Budapest elindult az uralkodói központtá válás útján, melynek szimbolikus eleme volt a korszerűtlen királyi palota nagyszabású átépítése. A megtisztelő feladatot nem más kapta, mint az építészóriás Ybl Miklós. A munkálatok az épületegyüttes környezetének rendezésével kezdődtek, így jött létre 1875 és 1882 között a Várhegy Duna felé néző oldalán a Várkert Bazár. A látványos neoreneszánsz stílusú épülethez és a mögötte található királyi kerthez egy szintén elegáns kialakítású műszaki épület is tartozott, ez a Várkert Kioszk. Az Egy hely és az Építészfórum közös sorozatának legújabb részében a magyarországi neoreneszánsz építészet kiváló példájával ismerkedhetünk meg.

Helyek/Köztér

SÁRKÁNYOK ÉS DELFINEK PESTEN ÉS BUDÁN // Egy hely + Építészfórum

2021.02.24. 16:10
00:06:00

Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának következő részében a budapesti sárkányok és delfinek nyomába eredünk, amelyeket természetesen nem az állatkertben fogunk megtalálni, ám talán nem is kell olyan messzire mennünk a rejtély első megoldásáért. Három sárkány és nyolc delfin bújik Pesten és Budán, amik mellett nap mint nap sétálhatunk el anélkül, hogy ismernénk múltjukat, pedig 150 éves vándorlásuk során az egész város történetét elmesélik nekünk.

Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának következő részében a budapesti sárkányok és delfinek nyomába eredünk, amelyeket természetesen nem az állatkertben fogunk megtalálni, ám talán nem is kell olyan messzire mennünk a rejtély első megoldásáért. Három sárkány és nyolc delfin bújik Pesten és Budán, amik mellett nap mint nap sétálhatunk el anélkül, hogy ismernénk múltjukat, pedig 150 éves vándorlásuk során az egész város történetét elmesélik nekünk.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk