építészet : környezet : innováció

Építészet Világnapja a Magyar Építőművészek Szövetségében

Az UIA, az Építészek Nemzetközi Szövetsége 1998-ban nyilvánította október első hétfőjét az Építészek Világnapjává, hogy ezzel is felhívja a figyelmet az ember környezetét meghatározó módon alakító építészetre. Az idei világnapot a MÉSZ számos programmal ünnepelte az Építészek Házában.

Délelőtt a Kós Károly-teremben ünnepi köszöntők nyitották az események sorát, melyeken Krizsán András DLA, a Magyar Építőművészek Szövetsége elnöke, dr. Hajnóczi Péter, a Magyar Építész Kamara elnöke és Csapó Balázs, a Budapesti Építész Kamara elnöke beszélt az építészet 21. századi helyéről és feladatairól. Ezután – több éves hagyományt követve – az Év Háza pályázat eredményhirdetésére került sor, melyet a Magyar Művészeti Akadémia, a Magyar Építész Kamara, a Magyar Építőművészek Szövetsége és a Városfejlesztők Országos Szervezete Egyesület az év legjobbnak ítélt családi házainak építészei kaptak kitüntetést. 2017-ben a pályázat fődíját Dénes György építész vehette át a tervei alapján Balatonhenyén felújított lakóépületért. „A tervező tisztelettel kezeli az épített örökség értékeit, de a kötöttségeken belül merészen alakítja a mai kor igényeinek megfelelően az épületet, megteremtve ezzel a régi és az új egyensúlyát. Homlokzatképzése, a belső terek alakítása és berendezése példaértékű, kiváló példája a megtartva megújítás gondolatiságának” – mondta méltató beszédében Dévényi Sándor DLA, a Magyar Művészeti Akadémia alelnöke és a zsűri elnöke. A fődíj mellett öt különdíjat ajánlottak fel támogatók, valamint a díj főtámogatója, a Baumit.


Építészet Világnapja a Magyar Építőművészek Szövetségében - fotó: Pálinkás Edit

 

A díjátadó ünnepség után Krizsán András, a MÉSZ elnöke sajtófogadást tartott, melyen az UIA szeptemberben megrendezett szöuli világkonferenciájának tapasztalatairól beszélt, illetve a 21. századi építészetről és a MÉSZ-nek a széles közönség irányában vállalt kommunikációs feladatairól.


Építészet Világnapja a Magyar Építőművészek Szövetségében - fotó: Pálinkás Edit

 

Délután a Kós-teremben – ahol az idén 140 éve született Medgyaszay Istvánra emlékező kiállítás látható – levetítették Zajti Gábor Az építészet Bartókja című, Medgyaszayról készült dokumentumfilmjét, majd ünnepélyes keretek között került sor a MÉK–MÉSZ Diplomadíj 2017 pályázat eredményhirdetésére, illetve a díjak átadására, a fiatal tehetségek méltatására.


Építészet Világnapja a Magyar Építőművészek Szövetségében - fotó: Pálinkás Edit

 

Ezután az idősebb generáció elismerésére került sor: Krizsán András a MÉSZ – és az újabb nemzedékek nevében – átadta a MÉSZ által alapított Magyar Építőművészetért érmet az idei díjazott, Zalaváry Lajos építésznek – az idős mester távollétében családtagjai vették át az érmet. Zoboki Gábor laudációja személyes élményekkel idézte meg Zalaváry Lajos építészeti és emberi habitusát, kivételes műveltségét és azt a szakmai örökséget, melyet ifjabb kollégáinak továbbadott.


Építészet Világnapja a Magyar Építőművészek Szövetségében - fotó: Pálinkás Edit

 

A nap igazi nemzetközi szenzációval zárult. A Magyar Építőművészek Szövetsége - feladatát betöltve - elsőként teremtett alkalmat a szakma számára, hogy Nigel Dancey, a Foster + Partners vezetőtervezője vetített képes előadásban mutassa be a BudaPart-Kopaszi-gátra tervezett magasház látványtervi koncepcióját. A prezentáció után kérdésekre is volt lehetősége a jelenlévőknek, sőt az eredeti makettot is élőben láthatták a megjelent nagyszámú érdeklődők. Ezt követően kötetlen baráti beszélgetésre és állófogadásra invitálta a MÉSZ a világnap vendégeit. 

 

MÉSZ

 

 

MÉSZ

vélemény írásához jelentkezzen be »