építészet : környezet : innováció

Épül a 9/11-es emlékmű New Yorkban

Az építkezés eredetileg márciusban kezdődött, de két hónap után leállították, miután a metropolisz vezetősége szerint a csaknem 2 milliárd dolláros építési költség túl sok volt. Ezért új terveket és olcsóbb megoldásokat kértek az építészektől.

Néhány hónapos kihagyás után a napokban újrakezdték a 2001. szeptember 11-i terrormerényletek áldozatai emlékének adózó épület kivitelezését New Yorkban. A Ground Zero-nál, a lerombolt Világkereskedelmi Központ helyén 541 méter magas csavart formájú ház épül, ez lesz az ún. Szabadság-torony. Mellette múzeum és látogatóközpont, valamint két vízesés épülhet majd. A tervek szerint 2009-re készülnek el mindezzel.

Az emlékmű terve, forrás: en.wikipedia.org
Michael Arad építész (NYCHA - New York City Housing Authority) tervei alapján készülhet el a torony, többek között Peter Walker tájépítész segítségével, aki a környék területrendezésével foglalkozik. "A terv célja az volt, hogy valamiképpen visszatükrözze majd a kész épület mindazok hiányát, s azt a nagy veszteséget, amit elszenvedett a város, az ország, s maga a világ is áttételesen, legyen szó a halottak számáról és a WTC-tornyok megsemmisülésének építészeti szempontból vett hiányáról is."- nyilatkozta a tervező.

A nyertes tervekkel kapcsolatos legtöbb kritika arról szólt, hogy túlzottan puritán és egyszerű az elképzelés, ezért is lazított a környék fásítási ötleteivel a terveken Peter Walker, tájépítész.

Az emlékmúzeum a torony mellett, forrás: en.wikipedia.org

Az építkezés eredetileg márciusban kezdődött, de két hónap után leállították, miután a metropolisz vezetősége szerint a csaknem 2 milliárd dolláros építési költség túl sok volt. Ezért új terveket és olcsóbb megoldásokat kértek az építészektől: a változtatások közé tartozik, hogy nem lesz az épület alatt semmi. (Eredetileg a mélyben akartak kialakítani egy termet, ott írták volna ki a csaknem 3000 áldozat nevét, az új elképzelések szerint a felszín fölött, kőbe vésve olvashatók majd a nevek.) Az emlékhely költségét 700 millió dollárra (150 milliárd forint) csökkentették.

2001. szeptember 11-én két repülőt vezettek terroristák a World Trade Centernek, csaknem 3 ezren haltak meg.

vélemény írásához jelentkezzen be »