építészet : környezet : innováció

Épül a rákbetegek alternatív gyógyító központja Piliscsabán

Piliscsabán, az Álomvölgyben – az egy hektáros telek körpanorámás dombján Gyógyító-oktató-meditációs központ épül. Az épület formailag, szerkezetileg, funkciója szerint, de finanszírozását tekintve is eltér a megszokottól. Az építész – Légrádi Csaba – a területi szabályozást maximálisan kihasználva – belerajzolta az épületet az „élet virágának” geometriai formájába.  

Az egy szinten mindössze 300 m2 alapterületű épület a 21. század új, környezettudatos és rendkívüli módon energiatakarékos gondolkodásmódját képviseli. Ez tükröződik az épület kialakításában, a felhasznált anyagok kiválasztásában, a környezetbe való illeszkedésben, az energiaforrások kiválasztásában, a hulladék- és szennyvízkezelésben valamint az épületet körülölelő telek gyümölcs- és gyógynövénytermesztést szolgáló kialakításában.

Megbízóm a telket részben lakás, részben gazdálkodási céllal, alkalmanként a környezettudatos élet és vegyszermentes táplálék előállításában szerzett tapasztaltok megosztására, oktatására kívánja használni. A terület valamivel több, mint egy hektáros. A telken jelentős szintkülönbségek vannak, kevés használható növényzettel. A telek környezete magaslati pontja, így gyönyörű panorámával rendelkezik, mely a beruházásnak csak előnyére szolgál. A tervezett épület is ezt igyekszik kihasználni mind az elrendezésével, mind a telepítésével.

látványterv


A tervezett épületet a telek magaslati pontjától mintegy 20 méterre északra helyeztem a megbízóm kérésére. A telepítéssel igyekszünk kihasználni a terepadottságok adta lehetőségeket. Az alagsori szintet sikerült úgy elhelyezni, hogy bár az teljesen a föld alá került, mégis az alsó, dél felőli útról szinte szintben megközelíthető.

A földszint majdnem teljesen terepszinten áll, miután a dombtetőn nics jelentős terepmozgás. Nagyobb földmunkát a pincetömb kiemelésekor és a támfal építésekor terveztem. Támfalat is csak a legszükségesebb helyre terveztem, a szintkülönbséget földrézsűvel oldottam meg.

Az épület alagsori szintjén teljesen gazdasági funkciót, míg a földszinten részben a gazdasági funkcióhoz tartozó irodát, részben egészséges életmód oktatását biztosító területet, részben fürdőszobákat és lakószobákat terveztem. Az alagsori szint az épületen belülről és a telekről is megközelíthető. Az alagsor előtt egy nagyobb manipulációs teret terveztem, mely a palánták neveléséhez fontos területet biztosítja. Ezenkívül kisteherautóval is itt lehet a szintet megközelíteni. Ezen a szinten biztosítottam a gazdasági funkciókhoz tartozó egyéb helyiségeket, mint öltözők, raktárak, gépészet.

épülőben

A megbízóm a területre gyümölcsfákat és cserjecsemetéket kíván telepíteni. Az alagsor – amelyhez szintben egy külső terasz jellegű tér is tartozik – palánták biotermesztésére, valamint az érett gyümölcsök tartósítószer-mentes feldolgozására és csomagolására nyílik lehetőség. Ezt a tevékenységet az alapítvány működteti, melyhez a szükséges irodát közvetelnül a bejárat melletti részen, a földszinten biztosítottam. A kialakított szobák a tulajdonosok lakhatását biztosítják, egyben lehetővé téve a gazdálkodás közeli felügyeletét és irányítását.

Az épület formavilága a megbízó elképzelését, álmait tükrözi. Az oktatásra kiválóan alkalmas központi tér fölötti kupola, az általa nyújtott térélmény miatt izgalmas.

Légrádi Csaba

A leendő funkcióról

Az épület létrejöttének célja a gyógyulni kívánó betegeknek nyújtandó segítség, melyet az épületet működtető Fehér Sas Páholy Alapítvány tagjai nyújtanak – méghozzá anyagi ellenszolgáltatás nélkül. Azt, hogy hozzáértés van e működésben, alaposan alátámasztja az alapítvány elnökének, Balogh Bélának az Egészségforrás Alapítvánnyal közösen végzett kutatási eredménye. A kutatást Kovács Zsuzsa pszichológus vezette. A kutatásban részt vett 34 melldaganattal diagnosztizált nő, akik már túl voltak legalább egy kemoterápián. Az orvosi kezelés kiegészítéseként – tehát nem helyette, hanem azt oktatással, meditációval, onkopszichológiai módszerekkel kiegészítve – nyújtott segítség eredménye 5 évvel a diagnózis felállítása után nem kevesebb, mint 100% életben maradás! A kutatási eredményt a Magyar Onkológia szaklap közölte a 2012. decemberi számában.

Mivel a segítségnyújtásért az Alapítvány anyagi ellenszolgáltatást nem kér és nem is vár, egy olyan központ létrejöttét, amely sokkal több gyógyulni kívánó embernek – valamint a módszer iránt érdeklődést mutató egyre több orvosnak - segíthet, csak együttérző, segítőkész emberek és cégek támogatásával tudjuk megvalósítani. Akár személyes vagy családi érintettség, akár csak pusztán emberi segítőkészség nyomán bő egy év alatt sikerült eljutnunk az épület közel szerkezetkész állapotáig. A befejezés tervezett ideje 2015 ősze, bár ehhez még nagyon sok támogatásra van szükség. Eddigi és jövőbeni támogatóink nagylelkűségét hálásan köszönjük.

Balogh Béla

 

Az alapítvány elérhetőségei: +36-20/612-9727; bela[kuakc]lords.com

Az alapítvány erre a bankszámlaszámra várja a felajánlott támogatásokat: 73600149-11118792 

 

 

 

 

 

1 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »