építészet : környezet : innováció

Erdei környezet (nem csak) lábadozóknak

Koen van Velsen holland építész az Arnhem környéki erdő közepébe helyezte el a Groot Klimmendaal nevű rehabilitációs központot. Az itt "lakók" gyógyulását a természeti környezet intenzív jelenléte, látványa, a belső terek fénnyel átitatott, élénk, jókedvre hangoló atmoszférája és a kitűnő orvostechnológia segíti, az épület különlegességét pedig a benne helyet kapott közösségi- kulturális-rekreációs funkciók sora fokozza.

Környezet
A Groot Klimmendaal rehabilitációs központ Hollandia keleti részén, az Arnhem környéki erdőkkel borított, hullámzó dombvidéken található. Az épület egy csendes őzhöz (vagy szarvashoz) hasonlóan húzódik meg a fák között; tömege felfelé haladva legyezőszerűen terül szét, viszonylag kicsi alapterületről indulva. A barna-arany árnyalatban játszó alumínium burkolatú ház nagy mérete ellenére beleolvad környezetébe. A központi terek teljes szintmagasságú üvegfelületei szinte tökéletes átmenetet biztosítanak a külső és a belső világ között. A meander-szerűen kígyózó homlokzattal kiképzett étteremben ülve a vendég a fák között érezheti magát. A környező természet látványa az épületben mindenhol erősen, szinte kézzelfoghatóan jelen van - mindez a betegek gyógyulását szolgálja. A Groot Klimmendaal az első megvalósult eleme a tágabb terület rendezési tervének, amelyet szintén a Koen van Velsen iroda készített 1997-2009 között. A koncepció szerint a helyszín hosszútávon egy-két szintes, szabadon álló épületekkel tűzdelt közparkká alakulna át.

 

Groot Klimmendaal rehabilitációs központ - építészet: Koen van Velsen, fotó: Rob t Hart
Groot Klimmendaal rehabilitációs központ - építészet: Koen van Velsen, fotó: Rob t Hart
 

 

Funkciók
A tervezési programban megfogalmazott igények határozottak és világosak voltak. Az alsóbb szinteken cellás rendszerű irodák, feljebb a nagyobb kezelő területek helyezkednek el, a tetőn pedig egy teljesen független Ronald McDonald-ház található. A két szint magasságát átfogó földszinti fogadótér körül speciális közösségi funkciók csoportosulnak, többek között fitnesz, uszoda, étterem és színház. Ezeket nem csak a betegek, hanem családtagjaik, illetve a település lakói is rendszeresen használhatják. Ez az egészségügyi intézmények esetében szokatlan sajátosság az épületet egyfajta közösségi központtá teszi.

Koncepció
A projekt koncepciója azon az elképzelésen alapul, hogy a pozitív hatásokat hordozó, serkentő környezet jelentős mértékben javítja a betegek állapotát és jótékony hatással van gyógyulásukra. A tervezők célja egy olyan épület megalkotása volt, amely környezetének és a közeli település életének egyaránt szerves részévé tud válni. A ház önbizalmat és önmérsékletet sugároz. A hívogató fogadótér és az erdőre néző irodák, kezelők egyaránt az itt folyó munka természetes jellegét hangsúlyozzák, ugyanakkor a terek számos szabadidős tevékenységre is lehetőséget kínálnak. Az épület elrendezése, valamint a részletek az építész és a megrendelő közötti intenzív együttműködés eredményeként születtek meg, ennek egyik bizonyítéka például a ház teljes magasságát átfogó faburkolatú lépcsőrendszer. Ez elősegíti a szintek közötti vertikális közlekedést, de különféle alternatív útvonalakat is lehetővé tesz, ezáltal egyfajta tornagyakorlatra inspirálja a lábadozókat. A különféle méretű terek, belső átriumok, fénykutak és világítóudvarok kompozíciója összetett kapcsolatrendszert és átlátásokat teremt a szintek között, a 30 méter széles épület középső zónáját is természetes fénnyel árasztva el. Az élénk színek használata, valamint a közvetlen és a közvetett (mesterséges) megvilágítás tovább gazdagítja az enteriőrt.

 

Groot Klimmendaal rehabilitációs központ - építészet: Koen van Velsen, fotó: Rene de Wit
Groot Klimmendaal rehabilitációs központ - építészet: Koen van Velsen, fotó: Rene de Wit
 

 

Fenntarthatóság
A tervezők a ház energiaigényének csökkentését az épület kompakt formájával, valamint korszerű gépészeti és elektromos rendszerek alkalmazásával érték el. A fenntartható módon készült építőanyagok és a kevés karbantartást igénylő mennyezetek, padló-, és homlokzatburkolatok kiválasztása könnyen üzemeltethető és várhatóan hosszú élettartamú épületet eredményez. A házat szigorú funkcionális igények szerint alakították ki, lehetővé téve a terek egyidejű, a tervezettől eltérő használatát is, a különböző egységek esetleges jövőbeli átszervezése esetén pedig a megrendelő igényei szerinti flexibilis kialakítást.

 

Groot Klimmendaal rehabilitációs központ - építészet: Koen van Velsen, fotó: Rob t Hart
Groot Klimmendaal rehabilitációs központ - építészet: Koen van Velsen, fotó: Rene de Wit
Groot Klimmendaal rehabilitációs központ - építészet: Koen van Velsen, fotó: Rob t Hart
 

 

A Groot Klimmendaal rehabilitációs központ épületében az összetettség és az egyszerűség egyaránt érvényesül, figyelembe véve a fizikai, a használati és a mentális igényeket. Az átláthatóság, a folytonosság, a rétegződés, a sokszínűség, a fény és árnyék játéka, valamint a természet jelenléte mind a serkentő, pozitív hatásokat hordozó környezet megteremtésére tett tervezői szándék részét képezi. Az épület 2010-ben számos díjat nyert: a Holland Építészek Szövetségétől az év épülete díját nyerte el, a kiváló egészségügyi kialakításáért az első Hedy d'Ancona-díj nyertese lett, valamint a belsőépítészeti kialakításért a Dutch Design Award (Holland Design Díj) közönségdíját kapta. A projekt 2011-ben a Mies van der Rohe-díj döntősei között is szerepelt.


Groot Klimmendaal Revalidation Centre - Arnhem, Hollandia

vezető tervező: Koen van Velsen - Koen van Velsen BV
fotók: Rob t' Hart, Rene de Wit
kivitelezés éve: 2010
bruttó szintterület: 14.000 m2

vélemény írásához jelentkezzen be »