építészet : környezet : innováció

Erick van Egeraat a "Legjobb új épület"-nek járó Rietveld díj egyik nyertese Hollandiában

Az Utrechti Egyetem A.A. Hijmans van den Bergh Orvosi Fakultásának tervezéséért Erick van Egeraat a 2007-es Rietveld díj egyik nyertese. Idén elszőr adtak ki két díjat, a másik díjazott épület a Venhoeven CS építészek által tervezett "Forum Het Zand" iskola.

Az Utrechti Egyetem A.A. Hijmans van den Bergh Orvosi Fakultásának tervezéséért Erick van Egeraat nyerte el a 2007-es Rietveld díjat. A kétévente odaítélt, a híres " De Stijl" építészről elnevezett "Rietveldprijs" zsűrije idén először két nyertest nevezett meg. Erick van Egeraat épülete mellett a Venhoeven CS építészek által tervezett "Forum Het Zand" iskolaépület is kiválasztott lett.

"Forum Het Zand" iskola, építész: Venhoeven CS

 


Az új fakultás épülete az egyetem 'De Uithof' campusán található. Az épület a már
meglévő Academic Hospital of Utrecht-hez csatlakozó saroképületk, bruttó területe 14500 m2, és három, egymástól elkülönülő funkciót foglal magában: osztálytermeket, önálló tanuló területeket és egy éttermet. Az épület szívében helyezkedik el a három tölcsér formájú üveg szerkezet, mely keresztülszeli az egész épületet és óriási fényforrásként működik.

A három üvegszerkezet megközelítően 430 különálló üvegtáblából áll, melyek mindegyike 300- 50 kg súlyú. Ezeknek köszönhetően indirekt napfény járja át az épületet, mely a benntartózkodóknak a "szabad ég alatt lenni" érzetét nyújtja az épület legkülönbözőbb pontjain. Az üvegszerkezetek mindenhonnan láthatóak, és összekötik az alsó két szint közönség számára is nyitott területeit a felső három szint oktatási létesítményeivel.

A zsűri szerint "első ránézésre a tér rendjét elfedi a barokkos belső, és mégis, jobban megnézve, rendkívül letisztult mű. Ebben rejlik a terv titkos ereje." Az egyetem épületét Abraham Albert Hijmas van den Bergh-ről, a biomedicina úttörőjéről nevezték el.

forrás: eea architects

A.A. Hijmans van den Bergh Orvosi Fakultás, építész: Erick van Egeraat

vélemény írásához jelentkezzen be »