építészet : környezet : innováció

Erzsébet tér — Park

Az Erzsébet tér a város legnépszerűbb parkja lett 2006-os felújítása után. Köztér sorozatunkban a térrendszer tervezői koncepcióját mutatjuk be.

Az Erzsébet tér Budapest egyik első tervezett városi piactere, a 19. század elején jelölték ki, majd a század végén fásították és parkká alakították. Azóta a Belváros legnagyobb és egyik legkedveltebb parkja. A park felújítását a város már 1995-ben tervbe vette, de az akkori tervpályázatnak végül nem lett folytatása, a megvalósítás 2005-2006-ra maradt.

 

Erzsébet tér, park - S-Tér Kft.
 
Erzsébet tér, park - S-Tér Kft.
Erzsébet tér, park - S-Tér Kft.
Erzsébet tér, S-Tér Kft.

 

A bekerített, szigetszerű városi park helyett egy egységes zöldfelületet alkotó szabadtér alakult ki, az Erzsébet téri Kulturális Központ és az Erzsébet téri park közvetlen kapcsolata valósult meg. A kapcsolódó 1. ütemmel együtt a két zöldfelület együttes nagysága közel 3 hektár. A park szerkezetére jellemző a kettős jelleg: a kiemelten fontos irányú átmenő forgalom és a pihenő — sétatéri jelleg együttes jelenléte.

 

Erzsébet tér, park - S-Tér Kft.
Erzsébet tér, park - S-Tér Kft.
Erzsébet tér, park - S-Tér Kft.
 

 

A kialakított térrendszer egyik alapeleme a Deák tér felől a Hild tér irányába tartó, átlós gyalogostengely (mely a Deák téri templomra vezet); másik fontos eleme a középen elhelyezkedő Danubius-kút, mely nagy tömegével uralja a központi térrészt. A kút környezetében található egynyári virágágyak hangsúlyozzák a park kiemelt központját.

 

Erzsébet tér, park - S-Tér Kft.
Erzsébet tér, park - S-Tér Kft.
Erzsébet tér, park - S-Tér Kft.
 

 

A park peremterületei mentén találhatók a különböző eseményterek, funkciók, melyek különböző anyagú (gránit, murva, fa) burkolatokról jól megközelíthetőek. A sétautak burkolata fűrészelt gránit. A körbefutó sétaút mellett a Harmincad utca felőli oldalon játszótér található. Az Erzsébet téri park az átadás óta hibátlanul betölti kettős szerepét. A „nagy tengely” élénk gyalogos forgalma és a park többi részének rekreációs használata jól kiegészítik egymást. A helyszín egyik pillére a Belváros közterületei megújulásának.

A parkot és alkotóit a Belváros-Lipótváros önkormányzata 2006-ban Reitter Ferenc-díjjal tüntette ki.


Erzsébet ér - II. ütem

szerzők: dr. Balogh Péter István, Sándor Tamás, Kapás Enikő - S-Tér Kft.
építész tervezők: Bánfalvi Koppány, Bikki István
generál tervező: Firka Építész Stúdió Kft.

tervezés / megvalósítás éve: 2005 / 2006
kivitelező: Főkert zRt.
terület nagysága: 1.8 ha

10 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »