építészet : környezet : innováció

Erzsébet téri beruházás

várhatóan májusban kezdődhet a munka, addig két közbeszerzési pályázatot kell lebonyolítania a beruházási irodának

A budapesti Erzsébet téren megvalósítandó kulturális központ és millenniumi park építése várhatóan májusban kezdődhet meg, addig két közbeszerzési pályázatot kell lebonyolítania a beruházási irodának - tájékoztatta Jordán Péter irodavezető szerdán az MTI-t.

Az egykor e helyszínre tervezett új Nemzeti Színház alapjai helyén tátongó gödör rendezéséről - hosszas egyeztetés után - tavaly áprilisban egyezett meg a kormány és a főváros.
A még ugyanabban a hónapban meghirdetett, majd augusztusban eredményhirdetéssel zárult pályázat nyertesének, a FIRKA Építész Stúdiónak legkésőbb február végéig kell elkészülnie a részletes építészeti elképzelésekkel - ismertette Jordán Péter.

A kivitelezési munkákra ezt megelőzően, az elképzelések szerint már két héten belül kiírják a közbeszerzési pályázatot. A nyílt rendszerű, kétfordulós tendernek várhatóan április közepére lesz eredménye - tette hozzá.
Jordán Péter jelezte: az építkezés lebonyolítóját is közbeszerzési eljárás során választják ki, s a procedúra a remények szerint február végére lezárul.

Az irodavezető elmondta azt is: továbbra is kétségei vannak az Erzsébet téri Volánbusz-pályaudvar más helyszínre telepítésével kapcsolatban. A nemzetközi és belföldi autóbusz-pályaudvart - a kormány és a főváros megállapodása értelmében - az Erzsébet téri beruházás befejezése előtt fél évvel a IX. kerületbe, a Könyves Kálmán körút-Üllői út csomópont mellé telepítenék ki. A pályaudvar kiköltöztetéséért a Miniszterelnöki Hivatal és a Közlekedési Minisztérium felelős. Jordán Péter szavaiból kiderült: a gödör helyére tervezett park akkor funkcionálna a tényleges elképzelések szerint a legjobban, és lenne szép, ha a buszpályaudvar elköltözne a szomszédságából.

Az Erzsébet tér rendezéséről szóló dokumentumot - amelynek értelmében parkoló, konferenciaterem és park épül - Rockenbauer Zoltán, a nemzeti kulturális örökség minisztere és Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere írta alá.
A megegyezés szerint az állam 2002. április 15-ig rendezi az Erzsébet teret:

az ott megkezdett építkezést folytatva a mélyben 150 személyautónak helyet adó közparkolót, mintegy 30 üzlethelyiségnek és egy kisebb konferenciateremnek, valamint egy szabadidős létesítménynek helyet adó szintet alakítanak ki, a felszínen pedig közpark létesül.

A főváros az Erzsébet téri beruházás befejezését követő 90 napon belül az ingatlan eladására nyílt nemzetközi pályázatot hirdet, az értékesítésből befolyt összegen az állam és a főváros egyenlő arányban osztozik.

Az Erzsébet téri beruházás a tervek szerint mintegy 2 milliárd forintba, a buszpályaudvar kitelepítése pedig 2,5-3 milliárd forintba kerül.

Budapest, 2001. január 3. (MTI)

vélemény írásához jelentkezzen be »