Épülettervek/Örökség

Fallen Church – A Grafit Műterem pályaműve

1/12

A meglévő állapot, Forrás: Reruse Italy

?>
A  meglévő állapot, Forrás: Reruse Italy
?>
A  meglévő állapot, Forrás: Reruse Italy
?>
A  meglévő állapot, Forrás: Reruse Italy
?>
Helyszínrajz, A ReUse Italy pályázata a Grottole-ban található műemléki templomrom koncertteremmé alakítására, Tervező: Grafit Műterem
?>
Elemlista, A ReUse Italy pályázata a Grottole-ban található műemléki templomrom koncertteremmé alakítására, Tervező: Grafit Műterem
?>
 - 1. emelet alaprajz, A ReUse Italy pályázata a Grottole-ban található műemléki templomrom koncertteremmé alakítására, Tervező: Grafit Műterem
?>
földszint alaprajz, A ReUse Italy pályázata a Grottole-ban található műemléki templomrom koncertteremmé alakítására, Tervező: Grafit Műterem
?>
1. emelet alaprajz, A ReUse Italy pályázata a Grottole-ban található műemléki templomrom koncertteremmé alakítására, Tervező: Grafit Műterem
?>
2. emelet alaprajz, A ReUse Italy pályázata a Grottole-ban található műemléki templomrom koncertteremmé alakítására, Tervező: Grafit Műterem
?>
Metszet, A ReUse Italy pályázata a Grottole-ban található műemléki templomrom koncertteremmé alakítására, Tervező: Grafit Műterem
?>
Látványterv a város felől, A ReUse Italy pályázata a Grottole-ban található műemléki templomrom koncertteremmé alakítására, Tervező: Grafit Műterem
?>
Látványterv a parkoló felől, A ReUse Italy pályázata a Grottole-ban található műemléki templomrom koncertteremmé alakítására, Tervező: Grafit Műterem
1/12

A meglévő állapot, Forrás: Reruse Italy

Fallen Church – A Grafit Műterem pályaműve
Épülettervek/Örökség

Fallen Church – A Grafit Műterem pályaműve

2022.01.10. 08:02

Projektinfó

Földrajzi hely:
Grottole, Olaszország

Építészek, alkotók:
Grafit Műterem

Vélemények:
2

Fallen Church pályázat, Grottole, Olaszország

URL:
Grafit Műterem

Stáblista

Tervező: Grafit Műterem
Építészet: Varga Piroska DLA, Répay Dorottya, Somkutas Bianka Gizella, Horváth Marcell Gergely
Grafikai tervezés: Grafit Műterem Kft.
 

A ReUse Italy 2020-ban indított pályázata azt a kihívást állította a tervezők elé, hogy egy dél-olaszországi kisvárosban, Grottoléban található műemléki templomromot koncertteremmé alakítsanak át, létrehozva egy új attraktív csomópontot a régióban, mely amellett, hogy látogatókat vonz a településre, egyúttal közösségformáló erővé is válhat.

A Grafit Műterem kiemelt területként foglalkozik műemlék és örökségvédelmi projektekkel, ezért a tervezési folyamat alapját a helyzetre megfelelő rehabilitáció koncepciójának kiválasztása képezte. A projekt céljává az vált, hogy a romos templom úgy kerüljön újra használatba, hogy a meglévő szerkezetet, ennek történelmével, fennmaradó értékeivel és szépségével együtt az új addíció kiemelje, és egy olyan helyet hozzon létre, ami a jelen használati igényeit tökéletesen kielégíti.

A  meglévő állapot, Forrás: Reruse Italy
3/12
A meglévő állapot, Forrás: Reruse Italy

Az új szerkezet mind fizikailag, mind pedig vizuálisan is elválik az eredetitől. Ahol csak lehetségessé vált, az új részek távolságot tartanak a műemlék falaktól, és anyaghasználatot tekintve is olyan felületekre esett a választás, melyek színükben, minőségükben és textúrájukban is jelentősen elválnak az eredetitől. A rekonstrukció egyik fő célja a régi térélmény visszaállítása volt, valamint a templom történelmének felelevenítése, melyek a templomhajó új üvegfedése segítségével jöttek létre a projektben. A létrejött tágas és világos teret fényjáték teszi érdekessé, amit a színes üveg elemeken beszűrődő napfény elevenít meg. A színes, geometrikus üvegminták a templom történetiségéhez nyúlnak vissza: az épület történelmében fontos évszámok különböző színű háromszögekből vizuális kód jelöli. A fény egyfajta összekötő elemként jelenik meg a koncertteremben: kapcsolatot teremt a régi, egyházi és az új szekuláris funkció között, mint ahogy a fény maga összekapcsolja az eget és a földet.

Ebben a központi épületrészben kap helyet a fő funkció, és az ehhez kapcsolódó kiszolgáló funkciók. Az így kialakított, nagy belmagasságú tömb lehetőséget adott arra, hogy vízszintes osztással két koncerttermet is létrehozzunk, mely növeli a komplexum használhatóságát.

Elemlista, A ReUse Italy pályázata a Grottole-ban található műemléki templomrom koncertteremmé alakítására, Tervező: Grafit Műterem
5/12
Elemlista, A ReUse Italy pályázata a Grottole-ban található műemléki templomrom koncertteremmé alakítására, Tervező: Grafit Műterem

A festői tájat, a templom földrajzi és szerkezeti adottságait figyelembe véve egyértelmű iránynak tűnt, hogy a megadott program kiegészítésére egy kilátót hozzunk létre, ami a kilátás és a természeti környezet szerepét is hangsúlyozza. A régi templomtorony helyén létrehozott vertikális tengely alsó traktusában a két koncertterembe érkező vendégek közlekedését biztosítja, és továbbviszi az érdeklődőket a többszintes kilátótorony magjába. A toronyból többféle kilátás is fókuszba kerül: a völgy, a 360 fokos kilátás és az égbolt más-más nézőpontból kerülnek előtérbe.

Metszet, A ReUse Italy pályázata a Grottole-ban található műemléki templomrom koncertteremmé alakítására, Tervező: Grafit Műterem
10/12
Metszet, A ReUse Italy pályázata a Grottole-ban található műemléki templomrom koncertteremmé alakítására, Tervező: Grafit Műterem

A romtemplom felújítása egy olyan új látványosságot és találkozóhelyet hoz létre, ami túlmutat a koncertterem funkció időszakos használatától. A két létrehozott terem multifunkcińális használatba helyezhető, rendezvények vagy konferenciák lebonyolítására is tökéletes helyszínként szolgál.  A kilátótorony és a komplexumban létrehozott bár folyamatosan nyitva lehet a látogatók számára, ezzel biztosítva azt, hogy állandó használatba kerüljön az “összedőlt templom".

Vélemények (2)
Pákozdi
2022.01.10.
10:13

Szerintem brilliáns terv. Ami régi, az főszerepben marad, főleg a tömegek szép, karizmatikus játéka. Ami új, az elválik, és tényleg "fancy", ahogy oolajto írta :-). A két szintre osztás jó ötlet, hiszen az előadóteremben akusztikailag, de a térérzékelés szempontjából sem szerencsés egy mély kút (vagy magas kürtő) alján ücsörögni. A kilátó klasszul kitalált dolog, egyszóval: le a kalappal.

oolajto
2022.01.10.
08:59

Fancy meg minden, de az eredeti épület homogenitását eléggé negligálja.

Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

KÁLI SZOBROK // Egy hely

2022.09.02. 14:53
00:04:59

Az Egy hely mai részében a Balaton-felvidékre látogatunk: Kővágóörs és Köveskál között áll a "Káli Stonehenge", vagyis Veszprémi Imre szobrászművész Emberi komédia című alkotása.

Az Egy hely mai részében a Balaton-felvidékre látogatunk: Kővágóörs és Köveskál között áll a "Káli Stonehenge", vagyis Veszprémi Imre szobrászművész Emberi komédia című alkotása.

Nézőpontok/Történet

LÖVŐHÁZ UTCA // Egy hely + Építészfórum

2022.09.02. 14:51
00:09:05

Bevásárlóközpont, piac, Ganz-székház, elemi iskola és persze lövőház. Az Egy hely mai részében Torma Tamás a budai Lövőház utcán kalauzolja végig a nézőket, bemutatva a ma élettel teli sétálóutcaként ismert városrész színes múltját és jelenét, a Széna tértől a Marczibányi téren át a Haris parkig.

Bevásárlóközpont, piac, Ganz-székház, elemi iskola és persze lövőház. Az Egy hely mai részében Torma Tamás a budai Lövőház utcán kalauzolja végig a nézőket, bemutatva a ma élettel teli sétálóutcaként ismert városrész színes múltját és jelenét, a Széna tértől a Marczibányi téren át a Haris parkig.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk