Épülettervek/Hallgatói terv

Fecskeház Budaörsön, Csáki Péter, Juhász Kristóf Attila és Kovács Dávid I. díjas terve

1/12

Helyszínrajz

Földszinti alaprajz

Emeleti alaprajz

Lakásváltozatok

Homlokzatok

Látványterv

Látványterv

Látványterv

Látványterv

Makettek

Előképek

Juhász Kristóf Attila, Kovács Dávid, Csáki Péter

?>
Helyszínrajz
?>
Földszinti alaprajz
?>
Emeleti alaprajz
?>
Lakásváltozatok
?>
Homlokzatok
?>
Látványterv
?>
Látványterv
?>
Látványterv
?>
Látványterv
?>
Makettek
?>
Előképek
?>
Juhász Kristóf Attila, Kovács Dávid, Csáki Péter
1/12

Helyszínrajz

Földszinti alaprajz

Emeleti alaprajz

Lakásváltozatok

Homlokzatok

Látványterv

Látványterv

Látványterv

Látványterv

Makettek

Előképek

Juhász Kristóf Attila, Kovács Dávid, Csáki Péter

Fecskeház Budaörsön, Csáki Péter, Juhász Kristóf Attila és Kovács Dávid I. díjas terve
Épülettervek/Hallgatói terv

Fecskeház Budaörsön, Csáki Péter, Juhász Kristóf Attila és Kovács Dávid I. díjas terve

2013.01.10. 13:09
MÉD

Projektinfó

Földrajzi hely:
Budaörs, Magyarország

Építészek, alkotók:
Kovács Dávid, Juhász Kristóf Attila, Csáki Péter

Fecskeház Budaörsön / Zártkörű ötletpályázat a Mesteriskolán – I. díjas pályamű

Tervezés éve:
2012

MÉD:

Letölthető dokumentumok:

A Mesteriskola XXII. ciklusán tartott zártkörű ötletpályázaton Csáki Péter, Juhász Kristóf Attila és Kovács Dávid terve kapta az I. díjat, mesterük Lévai Tamás volt. Koncepciójukban a terület adottságait maximálisan kihasználó, köztérként megfogalmazott kert köré szervezett, két tömegre bontott épületegyüttest vázoltak fel, amely jól variálható, változatos lakás-elrendezéseket tesz lehetővé.

5. sz pályamű

Koncepció

A hagyományos, izolált „faluközösség"-et idéző kisközösségek ideje elmúlt. A gépkocsik korában a közös lakóhely nem bír igazi közösségteremtő erővel. Fokozottan igaz ez akkor, ha ez a közös lakóhely csak ideiglenes. Ezért koncepciónkban nem egy kisközösség statikus intimitását fogalmaztuk meg, hanem a nyitottság dinamikájára törekedtünk.

Helyszínrajz
1/12
Helyszínrajz

A szociális lakásépítés „közszolgáltatás". Közpénzekből épülő beruházás esetén hatalmas a felelősség: kötelességünk a közös vagyont a leghatékonyabban a „köz" szolgálatába állítani. Tervünkben arra teszünk kísérletet, hogyan is lehet a tervezési helyszínt a legintenzívebben kihasználni.

A programot két házzá bontottuk, mert a beépítési szabályok adta lehetőségek kihasználása mellett igyekeztünk használható léptékű és arányú kertet kialakítani. Ezért a házakat a telek széleire toltuk ki, telepítésüket a köztük létrejövő tér minőségéből származtatva. A maximális kert érdekében a tömegeket elemeltük a tereptől. Ennek, érzésünk szerint nem csak a kerthez kapcsolható, különböző minőségű közös terek az előnyei, hanem a lakásoknak is ad egy „fecskefészek"-hez hasonló biztonságot az elemelés.

Lakásváltozatok
4/12
Lakásváltozatok

A bérházak szükséges „alárendelt" tereit, tércsoportjait próbáltuk megnyitni, így lettek a kiszolgáló funkciók (közlekedők, mosókonyha) tereiből közösségi terek. Ugyanezen cél érdekében a kertet köztérként fogalmaztuk meg. Ez a „csúcsra járatás" a koncepció legfontosabb eleme: gyakorlatilag mindenki számára megnyitjuk, felkínáljuk a terület adta lehetőségeket. Célunk egy diffúz keret létrehozása, amely csak lehetőséget biztosít a közösségek létrejöttéhez, de ezt a lehető legtöbb ember számára felkínálva. Reményeink szerint minél több embernek nyújtjuk ezt, annál többen fogják elfogadni és használni.

Parkolás

Mivel a lakóépületekben többnyire 35 év alatti fiatalok fognak lakni, valószínűleg többségük nem rendelkezik saját gépkocsival, valamint aránytalanul nagy tereprendezéssel járna, ezért nem alakítottunk ki minden lakáshoz külön, terepszint alatti parkolót. A B épület alatti, természetes szellőzésű parkolóban 18 gépkocsi elhelyezésére nyílik lehetőség. Amennyiben mégis szükségessé válna, úgy javasoljuk parkolóhelyek megváltását a Holdfény utcában,  illetve a telektől délre található parkolóban.

Működés

A lakásokat két külön álló tömbben helyeztük el, egy alsó közösségi szinttel és három lakószinttel. Az emeletekre a telek közepéről induló lépcsőn keresztül lehet feljutni. Az épületek külső közlekedőkkel készülnek. A tervezett lakások egyformák, két egymás fölötti lakás összevonásával alakíthatóak ki a nagyobb lakások. Ezzel az összevonással (amennyiben a folyosó végéről kezdődik) az emeleti folyosószakasz privát terasszá válhat, csökkentve a közös közlekedők arányát.

Látványterv
8/12
Látványterv

Építészeti karakter

Az épületek tervezése során a funkciót figyelembe véve az egyszerűség, illetve a variálhatóság voltak a legfontosabb szempontok. Az épületek szerkezete vasbeton pillérvázas, kerámia kitöltő falas, vasbeton födémekkel. A közösségi terek függönyfallal készülnek, eltolható falszakaszokkal. Az épületek homlokzatai fehér színű hőszigetelő vakolatrendszerrel készülnek, a nyílászárók szürke színű alumínium ajtók, illetve ablakok. A közlekedőkre néző homlokzatok nagy része könnyűszerkezetes falszakaszokkal készül, betonyp lap burkolattal a könnyű variálhatóság és az utólagos nyíláskialakítások érdekében.

Az épületek karakterét a belső tér felőli külső közlekedők és lépcsők nagy mértékben meghatározzák. A közlekedők konzolos vasbeton lemezek, szélükön acélvázra erősített hálóval, mely a korlát funkcióját tölti be. Reményeink szerint ez előbb-utóbb futónövényekkel borított függőkerté válik. A tetők zöldtetők, extenzív rétegrenddel.

Energiatudatosság

Az épületek tervezésekor igyekeztünk figyelmet fordítani az energiatakarékosságra. A falak, födémek ásványgyapot hőszigeteléssel készülnek. A hőszigetelt üvegezésű nyílászárók a fal belső síkján kapnak helyet, így nyáron kevésbé melegszik fel a belső tér. Az épületek tetején napkollektorok elhelyezését terveztük. A fűtést geotermikus energiával oldjuk meg, ezért az épületek alatt talajszondákat helyeztünk el.

Makettek
10/12
Makettek

Kert-közösségi tér

A telken átvezető rámpás gyalogos úton haladva elhagyhatjuk a területet a Puskás Tivadar út irányába is. A telek déli nyúlványán keresztül létesít kapcsolatot a tervezett templom előtti teresedéssel. A kert kapcsolatot létesít a két tervezett épület, illetve a tervezett épületek és a szociális bérház között, valamint a belső közösségi terekkel közvetlen kapcsolatban van, mivel benyúlik a házak alá. A lépcsők, illetve közlekedők hálós korlátja egyben növényfuttató rács is, amire vadszőlőt javasolunk telepíteni. Az épületek és a kert határai így összemosódnak.

Előképek
11/12
Előképek

A telek természetes lejtését kihasználva teraszosan kialakított leülési lehetőségeket képeztünk ki a lakók, illetve a kertbe az utcáról betérők számára, amelyekről délre nyílik kilátás a kert déli részén található, rendezvények megtartására is alkalmas burkolt tér irányába. A kertben játszóudvar, ücsörgő és szalonnasütő is helyet kap. A kert kialakításánál fontos, hogy a jelenleg növényzettel sűrűn benőtt terület - amennyire lehetséges - megőrizze ezt a karakterét.

Csáki Péter, Juhász Kristóf Attila, Kovács Dávid


Részletes bírálat

Pályázó a telek adottságait maximálisan kihasználva, a tervezett programot két épületre bontva telepíti. A két hosszanti tömeget arányosan, kedvező K-Ny-i tájolással helyezi el, a két épület között helyet adva a Fecskeház belső közösségi szabad terének is, de alkalmas a két határoló utca közötti gyalogos kapcsolatra is. A létesítmény így szervezheti akár - a városrész frekventált pozícióját figyelembe véve - a szélesebb körű közösségi életteret is.

A terepadottságokat a terv frappáns megoldással kezeli: a Puskás T. u. felől az arra az utcafrontra kinyúló épületet „lábakra állítva" teremti meg az átmenetet a szintnyi különbség között, vonja be a fedett-nyitott földszinti, szabadtéri funkciókat az utca életébe, és nem utolsó sorban csökkenti a földmunkával járó költségeket.

Az épületegyüttes gépkocsival 3 helyről is jól megközelíthető, a telken belül kialakítható a megfelelő parkolószám is, nagy része a felső épület legalsó szintjeként kijelölt parkolószinten, mely szintén a terepadottságokat használja ki. A kert használatára a terv nagyon jó ötleteket sorakoztat fel. A közlekedőrendszerek az udvarra vannak szervezve, ez segítheti a közösséget, hiszen állandó találkozópontként működik.

A lakások két irányba tájoltak, lehetőséget adva a kertben játszók, pihenők figyelésére és a szeparáltabb, intimebb kitekintésre is. Méretüket tekintve jól variálhatók, duplex lakások kialakításának lehetősége adott, így akár 4 féle méretben is lehet gondolkodni. Kedvező körülményeket teremthet az is, hogy a kisebb és nagyobb lakások külön-külön épületben helyezkednek el, így esetleg a lakók az eltérő életvitellel (gyermekesek kontra gyermektelenek) kevésbé zavarják egymást.

A telepített 39 lakásszám kedvező, beruházásként optimálisan használja ki a telket, és valószínűleg a helyi igényeknek is eleget tesz. Ütemezhetően is megvalósítható, ha eleinte csak kisebb lakásszámra lenne kereslet.

A makett tanúbizonysága szerint a házak tömegükben nem emelkednek szomszédjaik fölé, de izgalmas színfoltot jelenthetnek a városszövetben.

A Bíráló Bizottság a pályaművet építészeti értékei miatt I. díjban részesítette, az Önkormányzatnak a terv megvalósítását javasolja.

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

A Hilton szálló // Egy hely + Építészfórum

2024.06.05. 14:37
9:40

Az Egy hely soron következő részében a Budai Várnegyed egyik legelutasítottabb épületének, a Hilton szálló építésének történetét mutatja be. A közel fél évszázados hotel mégis a budai látkép fontos részévé vált, különleges architektúrájával egyszerre különül el és illeszkedik a középkori romok, és a szomszédos épületek sokszínűségéhez.

Az Egy hely soron következő részében a Budai Várnegyed egyik legelutasítottabb épületének, a Hilton szálló építésének történetét mutatja be. A közel fél évszázados hotel mégis a budai látkép fontos részévé vált, különleges architektúrájával egyszerre különül el és illeszkedik a középkori romok, és a szomszédos épületek sokszínűségéhez.

Nézőpontok/Történet

A Tóth Árpád sétány // Egy hely + Építészfórum

2024.06.05. 14:34
9:25

Hadászati célokat szolgáló sikátorból gesztenyesorral és japán cseresznyefákkal tűzdelt gáláns sétány, a Budapestre nyíló egyik legszebb kilátással. A sétány sokszínű, rétegzett történetét az Egy hely csapata mutatja be.

Hadászati célokat szolgáló sikátorból gesztenyesorral és japán cseresznyefákkal tűzdelt gáláns sétány, a Budapestre nyíló egyik legszebb kilátással. A sétány sokszínű, rétegzett történetét az Egy hely csapata mutatja be.