építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

Felhasadt jégtömeg - Nyíregyházi állatbemutató

Az épületegyüttes szigorú, zárt tömegű, a látogatók felé magasodó jéghegy képzet. Fokozatosan hasad föl a jéghegy oldala jégbarlanghatást keltve, és engedi be a grandiózus tömegű falhoz kényszerítve a látogatót a jégvilágba. Gáva Attila (Gav-Art Stúdió Kft.) megosztott I. díjas terve. 

Feladat

A Nyíregyházi Állatpark területén interaktív elemekkel bővített többcélú, ismeretterjesztő tér létrehozása, külső és belső állatbemutató terekkel. Szükséges bemutatni a jeges égövi állatokat, a jégkorszak kialakulását, a jégkorszaki élő és természeti hangulatot. Jeges ételek, italok fogyasztását kell lehetővé tenni. Sokrétű, gazdag élményt kell létrehozni, amely egyrészt bemutatja a jégvilág látványát, másrészt aktív-interaktív élményt is ad a látogatóknak.

Helyszín

Az Állatpark Sóstófürdőn, Nyíregyházától északi irányban helyezkedik el. A városból kivezető Sóstói úton érhető el a főbejárat és a környezetében kialakított nagyszámú személygépjármű parkoló. A tervezési helyszín a főbejárat és az északnyugati kapu közötti terület a park hátsó keleti telekhatáráig húzódó sávban. A komplexumot az oroszlánfóka bemutató egységét, az egyes számú csillag faházat valamit a volt iroda épületet figyelembe véve kell elhelyezni. Szükséges kialakítani egy önálló, látogatóktól elzárt gazdasági udvart.


Nyíregyházi állatbemutató - építész: Gáva Attila (Gav-Art Studio Kft.)


 

Pozícionálás, épület elhelyezés

A közelmúltban átadott főbejárat által meghatározott tengelytől északra az ócenárium és esőerdőház épületével szemben, annak alaptömeg képzési elvét átvéve, egymásba metsző hasábok – mint az Antarktiszról leszakadt, a parkba beúszó jéghegyek – adják a fő tömeget. Meghatározó pozícionáló elem a meglévő márványcsarnok tömbje, melynek hátsó magasabb egysége felújítva, átalakítva integrálódik a jéghegyek világába. Északról déli irányba a csillag faház, iroda épület, fókamedence és alatta lévő vizes blokk vonulata határozza meg a gazdasági udvar határolását. Az elválasztó kerítés nyomvonala a zöld piramis épület fő irányvonalait folytatja, viszi tovább. A keleti telekhatár és jégtömb épület kubusok közötti területen a közlekedési nyomvonalak és a kültéri állatbemutató helyek szárazföldi, vízi és röpde egységei nyúlnak be az északi erdős területre. A gazdasági udvar a meglévő kiszolgáló épületekkel és egy új, a meglévők közé illesztett logisztikai-kapcsolati egységgel a nyugati telekhatár, az új tört nyomvonalú kerítés és a park északnyugati kapuja közötti helyfoglalásával optimális elhelyezésű.


Összefüggésábra - tömeg, funkció


Megközelítés, feltárás

Az épületegyüttes szigorú, zárt tömegű, a látogatók felé magasodó jéghegy képzet. A főbejárat által meghatározott tengelyt érintve hasad föl a jéghegy oldala jégbarlanghatást keltve, és engedi be a grandiózus tömegű falhoz kényszerítve a látogatót a jégvilágba. A belső térnek a kijárata vagy hátsó bejárata rejtve, csak a körüljárás során feltáruló mélyen ülő jégfalnyílás. A meglévő állatparki sétányok szervesen kapcsolódnak az új épületet körüljáró gyalogúthoz. A keleti és a nyugati fő látogatói utak betorkolásai az új sétány azonos tájolású szakaszaiba csatlakoznak, biztosítva a teljes be- és körüljárhatóságot.


Összefüggésábra - közlekedés, alkalmazkodás


Építészeti koncepció, tömegformálás

A megérkezéskor az azonnali hatáskeltés a cél. A parkba belépőt fogadó látvány az épület mint roppant jégtömeg, ami a térbe úszik. A jéghegyet övező jeges tenger és a fölfutó sziklák a külső kifutók. A tenger mozgalmasságát, hullámait a körbefutó akril üveg határoló felületek lágy ívei adják. A külső sétányok és belső terek padlóburkolatai a tengerben úszó elaprózódott jégtáblák imitációja. Az egymásba ható jéghegyszerű épület tömegek bár azonos szigorú felületi alapstruktúrával rendelkeznek, mégis minden oldalukon más és más térélményt, látvány nyújtanak az eltérő szögű és magasságú egységek adta érzet miatt. A hátsó erdőbe nyúló középső szárny már transzparens. A főépület bevilágító tetejének lendületes ívét folytató, hálóval burkolt madár röpde. Az épület fölötti bevilágító felület és ennek a negatív formának pozitív kivetülése a röpde áttetsző szövete mind az íves, lágy formavilágba illeszkedik. A marcona tekintélyt parancsoló magas tömegek, illetve az ezek körül és fölött mindenhol megjelenő ívek együttese és egymást erősítő hatása adja az összképet.

 


Makett


Funkció, belső tér

A térszervezés háromszintű, amely egymásba hat és átjárható. A pinceszint a jeges mélytenger világa, gyalogosan és mozgó járdán körüljárható akvárium rendszerrel. A sötét színek, a mélység, a csendesség, a meditálás helye. Természetes fény csak a közlekedő zónából és a jegesmedve medencén át szűrődik le. Ez a világos zóna. A tér ellenkező oldalán a mélytengeri akvárium zónában teljes a sötétség. A földszintet beragyogja a napfény, a galériás központi tér felülvilágító tetején át. A jégtömb szerű falak pillérek, a jégtábla imitált padló mind a fehér jég birodalmát keltik a látogatóban. A lenti akvárium körvonal itt beengedi a szemlélőt és a körön kívül tapasztalhatóak az élmények. Az állatok belső kifutói, a led panel információs felületek, akváriumok sokasága, a térbe lebegtetett jéghegy élménye fogja körbe a teret. Az épületen végigfutó felhasítást záró üvegtető elemei nagy részben nyithatóak, amivel teljes a nyitottság, a kintlét érzete létrejön.

A főbejárattal szemben a meglévő márványcsarnok épület szerkezetének felhasználásával egy kétszintű panoptikumot járhatnak be a látogatók egy szellemvasútra fölszállva. A galéria szint az északi fény, a térélmény és a gasztronómiai ellátás helye. A szintek lépcsőn, lifttel és mozgólépcsőn is megközelíthetőek. A pinceszinten mozgójárda fut körbe. A belső tér hátsó kijárata teszi átjárhatóvá, nagy tömeg esetén egyirányusíthatóvá a közlekedést. A körüljárhatóság biztosított a sétányokon. Alternatív bejárási élményt a „Flum Ride” folyó biztosít. A márványcsarnok előtt kialakított beszállási pontból a külső kifutók között az épület tetejére is fölfutva vízen úszó kis csónakokban, technológiai rendszer szerinti felhúzó emelkedőkkel és zuhanásokkal érkezik vissza a kiinduló pontba. Az épületben minden szinten tisztán elkülönül a gazdasági, feltöltési, állattartási, gépészeti, víztechnológiai zóna. A látogatók zavarása nélküli gazdasági kapcsolat a gazdasági udvar területére telepített épületblokkal két szinten megoldott.

Homlokzat


Gáva Attila

 

 

vélemény írásához jelentkezzen be »