építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

Felújított Zarándokház Mariazellben

Zarándokház felújítására készített tervet a Gutowski Építész Kft., Gutowski Robert vezetésével. A földszinten közösségi tér, étkező, melegítőkonyha; az első emeleten teljes mértékben szállás funkció 52 férőhellyel, a tetőtérben pedig egy természetes fénnyel megvilágított kápolna kap helyet. 

Építészeti leírás

A helyszínen található első ház 1900 körül épült. Az emeletes, hideg padlással rendelkező épület főhomlokzatán 4 db kisméretű nyílás volt csupán. A második ház eredeti állapotára vonatkozóan jelenleg nincs információnk. 1951-ben az akkori tulajdonos elfogadtatta a várossal, hogy a két épület egyként legyen kezelhető, ekkor épülhetett az erkély is - illetve ekkor alakulhattak át a főhomlokzat nyílászárói a hosszúkás álló formátumból fekvő alakúakra. 1966-ban tervezték meg a jelenleg is meglévő belső lépcsőkarokat. Az eredeti épületre vonatkozó előzetes információkat Heribert Weninger úrral történt helyi építéshatósági egyeztetésen kaptuk.

A tervezett átalakításban a mércét elsődlegesen a funkcionalitás lehető legpontosabb kialakításához, valamint a minőségi és arányos terek létrehozásához emeltük. Természetesen a kiindulási alap maga a meglévő épület, illetve annak előtörténete és mai használata.


helyszínrajz


Az épületben új lépcsőház kialakítását javasoljuk, melynek optimális szervező ereje határozza meg az egyes funkciók elhelyezését. Ebből következik, hogy érdemes jelen esetben a főbejárat áthelyezését is felvállalnunk, vélhetően egyébként az eredeti helyén. Az esővédőként is működő erkélylemez alatt érkezünk az előtérbe, mely egyben recepció és közvetlenül kapcsolódik az irodához. A földszinten helyezzük el a nagyméretű közösségi teret, étkezőt, egy jól felszerelt melegítőkonyhával. Az épület hátsó traktusában kiszolgáló jellegű helyiségeket terveztünk.

Az 1. emelet teljes egészében szállás funkciót tölt be. Törekedtünk különböző méretű és igényszintű hálók kialakítására, értelemszerűen az igényszint emelésével a szálláshelyek száma csökkenhet - a jelenlegi kiosztással 52 db férőhelyet biztosítottunk. A tetőtérben csendesebb, kisebb szobák (cellák) épülnének, itt helyeznénk el a szolgálati lakást is, valamint a kápolnát. A kápolna kialakításához az épület hátsó traktusában lévő, igen gyenge minőségű tetődarabokat elbontva kismértékű bővítést javasolunk. A bővítés lapos vagy enyhe hajlásszögű teteje alkalmas lehet napelemek fogadására, hiszen visszafordíthatók déli irányba, azonban a főhomlokzatot nem terhelik.


belső tér - zarándokház


A kápolna mindig nyitott, ide egy előkészületi, szekrényezett téren keresztül léphetünk be. Kapcsolatát a Bazilikával rendkívül fontosnak tartjuk. Míg a Bazilika a vendégváró Isten erejét mutatja, addig a kápolnában az ide érkező közösség aktív ünneplése kerül a centrumba. Emiatt nem tervezzük az Oltáriszentség őrzését, nem készítünk keresztelő helyet, "csupán" a legfontosabbat építenénk: Krisztust magát, az oltárban és az ambóban - körülvéve az ünneplő közösséggel. A tér több irányba nyílik meg opálos üvegezéssel a külvilág felé: a nyugati és keleti ablakok kijelölik utunkat, célunk van, s az Eljövendőre várunk.

A kápolna keletelt - a keleti megnyitásban a Bazilika is megjelenik. Utunkon (menet közben) helye van a Legfontosabb ünneplésének, az oltár hangsúlyát a felülről érkező természetes fény adja. Az oltárkeresztben ereklye elhelyezését javasoljuk.


belső tér - kápolna


Alkalmazott anyagok

- vakolt, fehér külső és belső falak
- horganyzott, perforált acéllemez homlokzatburkolat, korlátok, ereszcsatornák
- csiszolt műkő padozatok közösségi terekben, közlekedőkben, lépcsőházban
- helyi vörösfenyő padozatok szobákban, kápolnában
- helyi vörösfenyő bútorok, nyílászárók, beépített elemek
- nemes, keményfa oltár, ambó és étkező asztallapok
- rozsdamentes konyhai felszerelések, szekrények


Gutowski Robert 





vélemény írásához jelentkezzen be »