Fenntarthatóság

Fenntartható építés rézzel

1/10

Az Európai Unió strasbourgi „Agora” nevű adminisztrációs épülete

?>
Az Európai Unió strasbourgi „Agora” nevű adminisztrációs épülete
?>
A vízművek rézzel és üveggel burkolt székháza Cambridge-ben
?>
Villa Luvata nyaraló Finnországban
?>
Az IBB vállalatcsoport székhelye Svájcban
?>
Wales, a kormány székhelye
?>
A Diesel főhadiszállása Olaszországban
?>
Biomassza erőmű, Skive
?>
A skóciai látogatóközpont
?>
Az Eden Project The Core oktatási központja
?>
1/10

Az Európai Unió strasbourgi „Agora” nevű adminisztrációs épülete

Fenntartható építés rézzel
Fenntarthatóság

Fenntartható építés rézzel

2011.09.13. 10:50

Cikkinfó

A Fenntarthatóság rovatot támogatja az 

A felelős szemléletű építőanyag-választás során az anyag természetes volta és újrahasznosíthatósága mellett fontos szempont, hogy annak előállítása során is minél kisebb terhelés érje a környezetet. Az elmúlt harminc évben a rézgyártás ezen a területen is jelentős fejlődésen ment keresztül.

A fenntarthatóság koncepciója jelenleg az EU egyik legfontosabb prioritása. Célja a termékekkel kapcsolatos környezeti terhelés csökkentése, valamint a fenntarthatóbb termékekre és gyártástechnológiákra vonatkozó igény és kereslet növelése. Különösen igaz ez az építőiparra, amely az egyik legkevésbé környezetbarát iparág. A réziparban dolgozó mérnökök olyan innovatív folyamatokat dolgoztak ki, amelyek az „elérhető legjobb technológiákat" képviselik.

 

Az Európai Unió strasbourgi „Agora” nevű adminisztrációs épülete
1/10
Az Európai Unió strasbourgi „Agora” nevű adminisztrációs épülete

 

 

Az Európai Unió strasbourgi „Agora" nevű adminisztrációs épülete esetében is, mint minden más építőanyagnál, a réz kiválasztásánál is a fenntarthatóság összes aspektusa - mint a gyártás, szállítás, feldolgozás, fejlesztés - volt a fő szempont. Ennek eredményeképp 2008-ban az építészek megkapták a BEX-díjat a fenntartható épületek kategóriában.

Energiahatékonyság
Az építőipar számos területén a réz felhasználása egyrészt segít abban, hogy a követelmények az energiagazdálkodás területén teljesíthetők legyenek, másrészt hozzájárul az épületek energiahatékonyságának javításával kapcsolatos célok megvalósításához.

A réz esetében a legfontosabb áttörést az jelentette, hogy nincs többé szükség külső energiaközlésre az érc fémtartalmának megolvasztásához. Sőt a „gyorsolvasztásnak" nevezett folyamat még többletenergiát is termel, amely a létesítményen belül más célokra is felhasználható, vagy akár egy település központi fűtőrendszerének üzemeltetésére is alkalmas.

Az épületek energiahatékonyságához két alapvető tulajdonsága folytán nagyban hozzájárul a réz. Kiváló elektromos vezetőképessége miatt az elektromos vezetékek elsőszámú alapanyaga, és a különböző berendezések elektromos alkatrészeit is rézből vagy rézötvözetből gyártják. Kiváló hővezető képessége pedig a meleg vizes padlófűtési rendszerek legmegfelelőbb anyagává teszi. A rézcsöveket széles körben alkalmazzák a légjavítás területén is, és nagy népszerűségnek örvend a hőcserélő berendezések gyártásánál.

 

A vízművek rézzel és üveggel burkolt székháza Cambridge-ben
2/10
A vízművek rézzel és üveggel burkolt székháza Cambridge-ben

 

 

A vízművek főként rézzel és üveggel burkolt székháza Cambridge-ben egy háromszintes irodaépület, melynek meghatározója a fenntartható környezetvédelmi stratégia. A létesítmény páratlan lehetőséget kínál a hűtő rendszer kis energiával történő hasznosítására. A fúrt kútból származó víz behálózza az épületet és átveszi a ház hőtöbbletét. A hűtött víz rézcsöveken keresztül járja át a házat, hatékonyan és zajtalanul biztosítva az épület hűtését. Ez a módszer 11,5 tonna széndioxid kibocsátást vált ki évente.

A szennyezés csökkentése
A technológiai fejlesztések ma már azt is lehetővé teszik, hogy összegyűjtsék a rézérc feldolgozása során keletkező salakot, amely a helyszínen, vagy arra szakosodott létesítményben újrahasznosítható, majd a semlegesített anyagok például útépítéshez felhasználhatók. Emellett az alapanyag olvasztása során felszabaduló és kinyerhető kénsav a későbbiekben értékesíthető. Ez a fejlesztés hozzájárult a savas eső mennyiségének csökkentéséhez Európában. Nem kérdés, hogy noha Magyarország nem ipari állam, mégis a kontinensünkön belül, sőt az egész világon zajló környezeti folyamatok nagymértékben befolyásolják mindennapi életminőségünket.

A rézhulladék az építkezés helyszínén könnyen összegyűjthető és újrahasznosítható, így nincs kedvezőtlen környezeti hatása helyben, és a hulladékhalmokat sem növeli. A réz építőanyagokból történő kioldódása sem szennyezi a környezetet, mivel mindenhol megtalálható, természetes anyag; a vizeinkben, a talajban, a növényekben és még az állati, emberi szervezetben is előfordul. Hozzájárul az ökoszisztéma egyensúlyának fenntartásához, és mint nyomelemre szükségünk van rá egészségünk megőrzéséhez.

Tartósság
A réz történelmi távlatokban történt elterjedése nagymértékben annak köszönhető, hogy ellenáll a korróziónak, karbantartást nem igényel, tulajdonságai nem romlanak az idő múlásával. A réz hosszú – nem ritkán évszázados - élettartama a tetőzetek és csőhálózatok esetében, valamint nagy mennyiségben való előfordulása és teljes körű újrahasznosíthatósága következtében rendkívül gazdaságos.

 

 

Villa Luvata nyaraló Finnországban
3/10
Villa Luvata nyaraló Finnországban

 

A Villa Luvata nyaraló Finnországban hasznosítja a nap és a szél energiáját. A réztető 12 m2 napelemet is magában foglal, melyek illesztése a tető korcolásával egybeesik. Mivel a fényes réz hamar megbarnul, a napelemek gyakorlatilag láthatatlanok a tetőn. A réz a kollektor legfontosabb eleme, mivel rendkívül jó hővezető képességgel rendelkezik. A kollektor moduláris felépítésű, ami lehetővé tette egy nagy, egybefüggő telep beépítését a tetőn. A napelem a ház energiaigényének körülbelül 20 százalékát állítja elő. A nagyméretű vízmelegítő szolgáltatja a meleget a rézcsövekkel kialakított padlófűtéshez is. Az energia fennmaradó 80 százalékát a szemben lévő tengerparton elhelyezett négy darab szélturbina biztosítja. A réz bőséges felhasználásának köszönhetően az épület kimagaslóan tartós lesz.

Újrahasznosítás
Még a legtartósabb anyagok is elérik egyszer életciklusuk végét, például egyéb – nem tartóssági okból - történő bontás esetén. Napjainkban az Európai Unión belül egyre fontosabb az életciklusuk végét elért termékek környezetbarát újrafeldolgozása.

Az Európában felhasznált réz körülbelül 45%-a származik újrafelhasznált anyagból, ami igen jó aránynak számít más építőanyagokkal való összehasonlításban. Ezzel a lehetőséggel energia takarítható meg, hiszen az újrahasznosított rézből gyártott termékek előállításához 85%-al kevesebb energia szükséges, mintha ugyanezt a terméket rézércből gyártanák. Az újrahasznosítás után a fém ugyanazon kiváló tulajdonságokkal rendelkezik, mint azelőtt, és a folyamat végtelen számban ismételhető.

Jellemző adat a réz tartósságára és gazdaságos újrafelhasználhatóságára, hogy becslések szerint a valaha bányászott réz 80%-a mindmáig forgalomban van. Mindezeket figyelembe véve elmondható, hogy a réz alkalmazása az építőiparban kifejezetten fenntartható. A réz hosszú élettartamú, számtalanszor újrahasznosítható, és az ágazat már bizonyította, hogy tevékenysége során teljes mértékben tiszteletben tartja a környezetet.

 

Az IBB vállalatcsoport székhelye Svájcban
4/10
Az IBB vállalatcsoport székhelye Svájcban

 

 

A lejtőt szorosan követő, kimagasló színvonalú ipari épület megfelel a „Minergie-minőség" kritériumainak. Svájcban, az IBB vállalatcsoport székhelyén a fűtőenergiát geotermikus hőszivattyú biztosítja. A termoaktív épületelem-rendszer (TABS), valamint a mechanikus szellőzés a hővisszanyerő rendszerrel együtt kiegyensúlyozott belső klímát garantál nyáron és télen egyaránt. Az épület fenntartható, ami az energiafogyasztás alacsony szintjének, a hosszú élettartamú, csekély karbantartási igényű, újrahasznosítható anyagoknak, valamint a terek rugalmas továbbtagolhatóságának köszönhető.

A múlt évben Wales „legzöldebb" épületének választott irodaház a kormány székhelye. Alapvető fontosságú volt a csökkentett karbon lábnyom és a kiváló BREEAM besorolás, mely nagyban köszönhető a réz felhasználásának. A BREEAM (BRE Environmental Assessment Method) környezetvédelmi tanúsítási eljárást az Egyesült Királyságban fejlesztették ki a 90-es évek elején, azóta széles körben elismert és elterjedt, ma már hazánkban is elérhető.

 

 

Wales, a kormány székhelye
5/10
Wales, a kormány székhelye

A Diesel főhadiszállása Olaszországban
6/10
A Diesel főhadiszállása Olaszországban

 

A fenntartható építés – közhely vagy valóság? Breeam és Leed

A Diesel főhadiszállása Olaszországban olyan jövőbe mutató technikai megoldásokat alkalmaz, mint a napelemes rendszerek, zöldtetők, a fűtés hulladékhőjét hűtésre vagy elektromosság termelésére hasznosító harmadik generációs (CCHP) rendszerek, vagy az esővíz hasznosítása. A környezeti érzékenységet fokozza a fejlett légjavítás, a hang és visszhangosság elleni szigetelés, és a sugárzó felületfűtés a nagyobb padlófelülettel rendelkező zónákban. Az épületkomplexum mindezek miatt kiérdemelte az „A" osztályú energiahatékonysági besorolást a szakértést végző Milánói Műszaki Egyetemtől.

 

Biomassza erőmű, Skive
7/10
Biomassza erőmű, Skive

 

 

A dániai Skive biomassza erőműve a fenntartható energiatermelés és építészet ikonja. A legújabb technológiákat felvonultató, számos díjat nyert épület működés közben látogatható, így járul hozzá a környezetbarát szemlélet elterjedéséhez.

Környezetvédelmi oktatási központ a madárrezervátumban

A skóciai, tengeri madarakat bemutató látogatóközpont építésénél helyi anyagokat használtak, így a szállítási út lerövidítésével is csökkentették a beruházás környezeti terhelését. Az épület teljes természetes szellőzést kapott, illetve a műanyag épületgépészeti csöveket természetes rézre cserélték; összességében kerülték a mesterséges anyagok használatát.

 

A skóciai látogatóközpont
8/10
A skóciai látogatóközpont

Az Eden Project The Core oktatási központja
9/10
Az Eden Project The Core oktatási központja

 

 

A cornwalli Eden Project negyedik ütemében megépült „The Core" oktatási központ elsők között képviselte az ezredfordulón a felelős és fenntartható építészetet, mely a Grimshaw´s Environmentally Viable Architecture rendszer megfelelőségi elveihez alkalmazkodott. Azzal a céllal jött létre, hogy emlékeztessen bennünket a természethez fűződő kapcsolatunkra, mely állapotának kényes egyensúlyán múlik.

A réz alkalmazásáról szóló információk elsődleges és legteljesebb forrása a Rézinfó portál. További számos, réz felhasználásával készült alkotás látható a világ építészetének élvonalából a Copperconcept.org portálon.

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Épületek/Örökség

VÁRKERT BAZÁR // Egy hely + Építészfórum

2021.03.24. 18:04
00:07:03

A dualista Monarchia kialakulsával Budapest elindult az uralkodói központtá válás útján, melynek szimbolikus eleme volt a korszerűtlen királyi palota nagyszabású átépítése. A megtisztelő feladatot nem más kapta, mint az építészóriás Ybl Miklós. A munkálatok az épületegyüttes környezetének rendezésével kezdődtek, így jött létre 1875 és 1882 között a Várhegy Duna felé néző oldalán a Várkert Bazár. A látványos neoreneszánsz stílusú épülethez és a mögötte található királyi kerthez egy szintén elegáns kialakítású műszaki épület is tartozott, ez a Várkert Kioszk. Az Egy hely és az Építészfórum közös sorozatának legújabb részében a magyarországi neoreneszánsz építészet kiváló példájával ismerkedhetünk meg.

A dualista Monarchia kialakulsával Budapest elindult az uralkodói központtá válás útján, melynek szimbolikus eleme volt a korszerűtlen királyi palota nagyszabású átépítése. A megtisztelő feladatot nem más kapta, mint az építészóriás Ybl Miklós. A munkálatok az épületegyüttes környezetének rendezésével kezdődtek, így jött létre 1875 és 1882 között a Várhegy Duna felé néző oldalán a Várkert Bazár. A látványos neoreneszánsz stílusú épülethez és a mögötte található királyi kerthez egy szintén elegáns kialakítású műszaki épület is tartozott, ez a Várkert Kioszk. Az Egy hely és az Építészfórum közös sorozatának legújabb részében a magyarországi neoreneszánsz építészet kiváló példájával ismerkedhetünk meg.

Helyek/Köztér

SÁRKÁNYOK ÉS DELFINEK PESTEN ÉS BUDÁN // Egy hely + Építészfórum

2021.02.24. 16:10
00:06:00

Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának következő részében a budapesti sárkányok és delfinek nyomába eredünk, amelyeket természetesen nem az állatkertben fogunk megtalálni, ám talán nem is kell olyan messzire mennünk a rejtély első megoldásáért. Három sárkány és nyolc delfin bújik Pesten és Budán, amik mellett nap mint nap sétálhatunk el anélkül, hogy ismernénk múltjukat, pedig 150 éves vándorlásuk során az egész város történetét elmesélik nekünk.

Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának következő részében a budapesti sárkányok és delfinek nyomába eredünk, amelyeket természetesen nem az állatkertben fogunk megtalálni, ám talán nem is kell olyan messzire mennünk a rejtély első megoldásáért. Három sárkány és nyolc delfin bújik Pesten és Budán, amik mellett nap mint nap sétálhatunk el anélkül, hogy ismernénk múltjukat, pedig 150 éves vándorlásuk során az egész város történetét elmesélik nekünk.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk