építészet : környezet : innováció

Flow [ejtsd: FLÓ] élmény – aquaMART bemutatóterem, Budapest

Az aquaMART bemutatóterem belsőépítészeti kialakítására a megbízó tervpályázatot írt ki, melyet Csővári Linda és Demeter Ágota, a FLÓ Architects munkatársai nyertek meg. A terv a szakmában megszokott értékesítés helyett a különböző funkciók párhuzamos működtetésével egy új platformot, közösségi fórumot nyújt az építész, belsőépítész szakma képviselőinek, a kivitelezőknek és a végfelhasználóknak. A cél egy flexibilis, megújulásra alkalmas, maradandó értékű, visszafogottan elegáns tér megtervezése volt.

aquaMART bemutatóterem

Projektbemutatás

Megrendelőnk, a Mart Kft. épületgépészeti kereskedő cég, Magyarországon piacvezető szerepet tölt be a szaniter- és épületgépészeti szakma területén, Magyarországon közel harminc értékesítési pontja van. A céget 1990-ben az osztrák ÖAG csoport alapította, amely 2008 óta magyar tulajdonú vállalkozásként működik.

 

aquaMart megnyitó 2012.03.22., fotó: beamphoto.hu
aquaMart megnyitó 2012.03.22., fotó: beamphoto.hu
aquaMart megnyitó 2012.03.22., fotó: beamphoto.hu
 

 

Pályázattól a koncepcióig

A Mart Kft. belsőépítészeti tervpályázatot írt ki azzal a céllal, hogy egy a magyarországi piacon még nem létező, iránymutató bemutatótermet hozzon létre. A 680 m2-es bemutatóterem a Madarász Irodaház földszinti bérleményében található. A pályázat olyan új stratégiai koncepciót tartalmazott, mely a különböző funkciók párhuzamos működtetésével a szakmában megszokott értékesítés helyett egy új platformot, közösségi fórumot nyújt az építész, belsőépítész szakma képviselőinek, a kivitelezőknek és a végfelhasználóknak.

 

értékesítési pont, fotó: Dömölky Dániel
értékesítési pont, fotó: Lilienberg Sándor
szakkatalógustár, fotó: Dömölky Dániel
 

 

Koncepció

A téri igények megfogalmazásában a flexibilis, megújulásra alkalmas, maradandó értékű, visszafogottan elegáns tér megtervezése volt az iránymutató. A különböző szolgáltatásokat nyújtó bemutatóterem funkcionális struktúrája: bemutatótér; konferenciatér; edukáció; főzőiskola; értékesítési pont; lounge; vizesblokk.

Anyag- és formahasználat

A többféle igényt kielégítő tér kialakításánál fontosnak tartottuk az átlátható, áramló tér különböző funkcióinak egy egységként való megjelenését. A tér homogenitását a monokróm színhasználat, egységes anyaghasználat és a funkcionális, egyedi bútorelemek eredményezik (sötétszürke, festett monolit mennyezet, fekete lámpatestek, szürkészöld gumipadló, festett fehér, antracitszürke MDF asztalos tételek).

Installációs bútor

A tér flexibilitását szolgálják az egyedi tervezésű mobil installációs bútorok, amelyek új kontextusba helyezik a bemutatandó közép- és felsőkategóriás szaniter és épületgépészeti termékeket. A termékek konvencionális kiállítási megjelenése helyett a gyártók saját világának, identitásának bemutatását szolgálják az egyedi bútorelemek (kerámia burkolat nélkül, díszítés nélkül). A görgős, fixálható installációs boxok a tér könnyű átrendezhetőségét biztosítják. A háromféle formai konstrukció (derékszög, rombusz, rombusz inverz) sorolásával izgalmas térstruktúrát lehet létrehozni a térben, a helyszín szigorú derékszögű pillérraszterének merevségét oldva. A formailag egyszerű megjelenésű keret a gyártók sokféleségét egységbe foglalja, ezáltal a tér tisztasága megmarad.

A box áramtáplálása a mennyezetről történik. A boxok elrendezésének flexibilitását a mennyezeten raszterben kialakított elektromos csatlakozási pontok (pontszerű, sín adapteres) szolgálják. Minden box saját belső megvilágítással rendelkezik (kiemelő, diffúz, helyenként színes LED).

 

edukáció, fotó: Lilienberg Sándor
Tecno asztalrendszer- Norman Foster tervezte, fotó: Lilienberg Sándor
főzőiskola, fotó: Lilienberg Sándor
főzőiskola, fotó: Lilienberg Sándor
 

 

A box belső festett antracitszürke MDF felülete állandó homogén kiemelő hátteret biztosít a kiállítási tárgyaknak. A külső fehérre festett MDF héj összhangban van a bemutatóterem egyéb egyedi tervezésű bútorainak fehér felületével. A box belső burkolata szerelhető, javítható, cserélhető.

Multimédia

A kiállítás újszerűségét a vizuális kommunikációs eszközök innovatív használata erősíti. Érintőképernyős LCD-monitorok, egyedi fejlesztésű szoftverek (interaktív képnézegető) teszik lehetővé a bemutatásra kerülő termékeken felüli kínálat bővítését.

Zöldfal

A tér középpontjában, az értékesítési pont részekét jelenik meg az élő, digitális öntözőrendszerrel rendelkező zöldfal. Megjelenésével színfoltot és természetességet visz a térbe.

Mobíliák

A színes Moroso puffok oldják a monokróm színhasználatot, valamint a különböző terek azonos minőségét ikonikus elemként erősítik. A Tecno olasz designbútorok a konferencia- és edukációs tér megjelenéséhez idomulnak.

 

áttört térelválasztó bútorelem, fotó: Dömölky Dániel
főzőiskola, fotó: Dömölky Dániel
élő zöldfal digitalizált öntözőrendszerrel, fotó: Dömölky Dániel
 

 

Egyedi bútorok

Minden funkcionális teret meghatároz egy egyedi bútorelem. A konferenciatérben és az edukációnál megjelenő áttört térelválasztó polc szakkatalógustárként és szakkönyvtárként működik. A főzőiskola szigetként jelenik meg a térben, oldva a szakmai funkciók jelenlétét. Pultja homogén fehér corian burkolatú, ami párbeszédet folytat a felette elhelyezkedő elszívódoboz sötét tömegével.

Vizesblokk

A vizesblokk a kiállítótér különleges részét képezi. Mindkét helyiségben a Laufen szanitergyártó cég legújabb termékei adnak karakteres megjelenést a térnek.


aquaMART bemutatóterem
vezető tervezők: Csővári Linda, Demeter Ágota
tervezés éve: 2011
kivitelezés éve: 2011-2012
bruttó szintterület: 750 m2
generáltervező: FLÓ Architects
facebook: Fló Architects
építész konzulens: Medveczky Kazimír
stratégiai koncepció: Széplaki Péter
világítástervezés: Haász Ferenc, Pintér Anita
zöldfal tervezés és kivitelezés: Mohány és Páfra / Dancsuly Kriszta, Kiss Márton grafikai arculat: Klebercz Kriszta
szoftver-fejlesztés: Binaura / Samu Bence
bruttó beruházási költség: 100.000.000 ft
építtető/megbízó/fejlesztő: Mart Építőipari Kereskedelmi Kft.
generálkivitelező: Proform Zrt.
egyedi bútorok kivitelezése: Timbor-fa Kft.

vélemény írásához jelentkezzen be »