építészet : környezet : innováció

Foghíj — Beépítések a történeti városszövetben

kezdés: 2010. március 4. CET 08:00vége: 2010. március 4. CET 17:00
Nemzetközi konferencia a KÉK - Kortárs Építészeti Központ szervezésében 2010. március 4-én.

A „Problémás Örökség” és a „Budapest nem Bécs” után most a foghíjak kapcsán folytatódik a diskurzus magyar és nemzetközi építészek, műemlékvédelmi szakemberek, az önkormányzatok és civil szervezetek képviselői között.

Foghíjak: lehetőség vagy kötöttség?

Kurátorok: Kádár Bálint, Fábri Attila

A folyamatosan frissített blogon sokat vitatott magyar példák mellett Európa több nagyvárosából – különös tekintettel Közép-Európára - is bemutatják az általuk ismert foghíjbeépítéseket, illetve a foghíjak alternatív hasznosításainak különböző példáit. A hozzászólások alatt a tisztelt olvasó véleményét, kritikai észrevételeit, és nem utolsó sorban a további példákat bemutató linkeket gyűjtenek.

Nemzetközi konferencia a KÉK - Kortárs Építészeti Központ szervezésében
időpont: 2010. március 4. csütörtök
helyszíne: Francia Intézet, 1011 Budapest, Fő u. 17.

program
9.00 Regisztráció / Registration
9.30 Kádár Bálint – Elszalasztott lehetőségek / Missed opportunities
10.00 Dévényi Tamás – Magház
10.30 Szász László, Mórocz Balázs (Studio100) – Nagymező utcai szálloda
11.00 Mezős Tamás (KÖH) – Örökség és minőség
11.30 kávészünet
12.00 Franz Sumnitsch (bkk-3, Bécs) - History is Past
12.40 Harald Schindele & Markus Hirschmüller (HSH Hoyer Schindele Hirschmüller Architektur BDA, Berlin) – Communicative Reconstruction 
13.20 Christophe Ouhayoun & Nicolas Ziese (KOZ, Paris)
14.00 ebédszünet
15.00 Alföldi György (Rév8, Budapest) – A szociális rehabilitáció új terei / New spaces of social rehabilitation
15.30 Somogyi Hajnalka (Ludwig Museum Budapest) – Michael Rakowitz: The Visionaries
16.00 Philippe Rizzotti (EXYZT,Paris) – Spaceless way of building
16.30 kávészünet
17.00-18.00 Kerekasztal

regisztráció, részletes program és információ

2010 márciusában a „foghíj” konferenciával folytatódik a diskurzus magyar és nemzetközi építészek, műemlékvédelmi szakemberek és az önkormányzatok képviselői között. Idén jellemzően a műemléki környezetben zajló foghíjbeépítésekkel kapcsolatos alapkérdéseket vetjük fel, a „lehetőség vagy kötöttség” dilemmát kitárgyalva.
A magyar városok belső területeinek zárt sorú szövete jellemzően a második világháborúig alakult ki, ám a háború végének bombázásai révén ez a szövet súlyos sérüléseket szenvedett. A lerombolt épületek helyén sokszor igen modern beépítések gazdagították a várost, de gyakran az illeszkedés, az előírások és kötöttségek valamint a bátortalanság jellegtelen épületeket szült, amelyek a pénztelenség vagy a befektetők hozzáállása miatt sokszor kifejezetten rosszak is lettek. Bár a háborús foghíjak többsége mára már beépült, a rosszul karbantartott megmaradó történeti épületállomány „cseréje” azóta is folyamatos. A meggyőző példa pedig kevés itthon, annál több a fájóan igénytelen új épület. Pedig mindenkinek van egy jobb ötlete: a műemlékvédelem és a civil mozgalmak a még meglévő épületek megtartásáért küzd (sokak szerint már a homlokzatok burkolatként történő megtartása is jobb megoldás), az építész szakma szeretné megmutatni, hogy lehet mai szellemben és jó minőséggel újat is építeni a történeti városszövet sebeinek helyére, de egyre többen állnak ki a foghíjak beépítése ellen, a város sebeit annak gyógyító üres tereiként értelmezve.
A konferencián mindegyik véleménynek hangot adunk, és együtt fogjuk a nap végén megvitatni, mikor melyik stratégia lehet helyénvaló. A meghívottak a közelmúltban elkészült itthoni illetve külföldi példákat, folyamatban levő munkákat mutatnak be és lehetséges civil alternatívákat vázolnak. Kevés nyugat-európai példa mellett a fókusz a közép-európai, hazánkkal azonos fejlődési pályát járó országokban megvalósult jó példákon lesz, hangsúlyozottan a hazai gyakorlatra érvényes relevanciákra. A nap célja rávilágítani, hogy milyen feltételek szükségesek ahhoz, hogy valóban innovatív, igazi építészeti minőség jelenhessen meg a vitathatatlanul értékes történeti épületállomány mellett, illetve hogy mikor érdemes a sűrű városszövetben megtartani a foghíjak levegős ürességét, alternatív hasznosítással akár ideiglenes funkciók sorával segítve a helyi igények kielégítését. A konferencia alkalmat ad az itthoni és külföldi gyakorlatok összehasonlítására és vitára a fejlesztés lehetőségeiről és korlátairól, a civil részvétel jelenlegi és lehetséges szerepéről.
A rendezvény meghívottjai építészek, várostervezők, fejlesztők, műemlékvédelmi szakemberek mellett a kerületi főépítészek és a szektor döntéshozói lesznek.

 

vélemény írásához jelentkezzen be »