Programok

Foghíj — Beépítések a történeti városszövetben

1/1

?>
1/1

Foghíj — Beépítések a történeti városszövetben
Programok

Foghíj — Beépítések a történeti városszövetben

2010.02.26. 06:10

Eseményinfó

Földrajzi hely:
Budapest, Magyarország

Esemény kezdete:
2010.03.04. 07:00
Esemény vége:
2010.03.04. 16:00

Nemzetközi konferencia a KÉK - Kortárs Építészeti Központ szervezésében 2010. március 4-én.

A „Problémás Örökség" és a „Budapest nem Bécs" után most a foghíjak kapcsán folytatódik a diskurzus magyar és nemzetközi építészek, műemlékvédelmi szakemberek, az önkormányzatok és civil szervezetek képviselői között.

Foghíjak: lehetőség vagy kötöttség?

Kurátorok: Kádár Bálint, Fábri Attila

A folyamatosan frissített blogon sokat vitatott magyar példák mellett Európa több nagyvárosából – különös tekintettel Közép-Európára - is bemutatják az általuk ismert foghíjbeépítéseket, illetve a foghíjak alternatív hasznosításainak különböző példáit. A hozzászólások alatt a tisztelt olvasó véleményét, kritikai észrevételeit, és nem utolsó sorban a további példákat bemutató linkeket gyűjtenek.

Nemzetközi konferencia a KÉK - Kortárs Építészeti Központ szervezésében
időpont: 2010. március 4. csütörtök
helyszíne: Francia Intézet, 1011 Budapest, Fő u. 17.

program
9.00 Regisztráció / Registration
9.30 Kádár Bálint – Elszalasztott lehetőségek / Missed opportunities
10.00 Dévényi Tamás – Magház
10.30 Szász László, Mórocz Balázs (Studio100) – Nagymező utcai szálloda
11.00 Mezős Tamás (KÖH) – Örökség és minőség
11.30 kávészünet
12.00 Franz Sumnitsch (bkk-3, Bécs) - History is Past
12.40 Harald Schindele & Markus Hirschmüller (HSH Hoyer Schindele Hirschmüller Architektur BDA, Berlin) – Communicative Reconstruction 
13.20 Christophe Ouhayoun & Nicolas Ziese (KOZ, Paris)
14.00 ebédszünet
15.00 Alföldi György (Rév8, Budapest) – A szociális rehabilitáció új terei / New spaces of social rehabilitation
15.30 Somogyi Hajnalka (Ludwig Museum Budapest) – Michael Rakowitz: The Visionaries
16.00 Philippe Rizzotti (EXYZT,Paris) – Spaceless way of building
16.30 kávészünet
17.00-18.00 Kerekasztal

regisztráció, részletes program és információ

2010 márciusában a „foghíj" konferenciával folytatódik a diskurzus magyar és nemzetközi építészek, műemlékvédelmi szakemberek és az önkormányzatok képviselői között. Idén jellemzően a műemléki környezetben zajló foghíjbeépítésekkel kapcsolatos alapkérdéseket vetjük fel, a „lehetőség vagy kötöttség" dilemmát kitárgyalva.
A magyar városok belső területeinek zárt sorú szövete jellemzően a második világháborúig alakult ki, ám a háború végének bombázásai révén ez a szövet súlyos sérüléseket szenvedett. A lerombolt épületek helyén sokszor igen modern beépítések gazdagították a várost, de gyakran az illeszkedés, az előírások és kötöttségek valamint a bátortalanság jellegtelen épületeket szült, amelyek a pénztelenség vagy a befektetők hozzáállása miatt sokszor kifejezetten rosszak is lettek. Bár a háborús foghíjak többsége mára már beépült, a rosszul karbantartott megmaradó történeti épületállomány „cseréje" azóta is folyamatos. A meggyőző példa pedig kevés itthon, annál több a fájóan igénytelen új épület. Pedig mindenkinek van egy jobb ötlete: a műemlékvédelem és a civil mozgalmak a még meglévő épületek megtartásáért küzd (sokak szerint már a homlokzatok burkolatként történő megtartása is jobb megoldás), az építész szakma szeretné megmutatni, hogy lehet mai szellemben és jó minőséggel újat is építeni a történeti városszövet sebeinek helyére, de egyre többen állnak ki a foghíjak beépítése ellen, a város sebeit annak gyógyító üres tereiként értelmezve.
A konferencián mindegyik véleménynek hangot adunk, és együtt fogjuk a nap végén megvitatni, mikor melyik stratégia lehet helyénvaló. A meghívottak a közelmúltban elkészült itthoni illetve külföldi példákat, folyamatban levő munkákat mutatnak be és lehetséges civil alternatívákat vázolnak. Kevés nyugat-európai példa mellett a fókusz a közép-európai, hazánkkal azonos fejlődési pályát járó országokban megvalósult jó példákon lesz, hangsúlyozottan a hazai gyakorlatra érvényes relevanciákra. A nap célja rávilágítani, hogy milyen feltételek szükségesek ahhoz, hogy valóban innovatív, igazi építészeti minőség jelenhessen meg a vitathatatlanul értékes történeti épületállomány mellett, illetve hogy mikor érdemes a sűrű városszövetben megtartani a foghíjak levegős ürességét, alternatív hasznosítással akár ideiglenes funkciók sorával segítve a helyi igények kielégítését. A konferencia alkalmat ad az itthoni és külföldi gyakorlatok összehasonlítására és vitára a fejlesztés lehetőségeiről és korlátairól, a civil részvétel jelenlegi és lehetséges szerepéről.
A rendezvény meghívottjai építészek, várostervezők, fejlesztők, műemlékvédelmi szakemberek mellett a kerületi főépítészek és a szektor döntéshozói lesznek.

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk