építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

Formális és informális 'Gyűjtőhely' a Velencei Biennálén — a skót pavilon

A 'Gyűjtőhely' (Gathering Space) Skócia első önálló pavilonja lesz a Velencei Biennálén. Az Elisa Yon eredeti ötletén alapuló dizájn egy lépcsősorból áll, amely teljes egészében fenntartható ill. újrahasznosított faanyagból épül.


A "Gyűjtőhely" (Gathering Space) Skócia első önálló pavilonja lesz a Velencei Biennálén. A nyertes pályaművet a Gareth Hoskins Architects tervezte a Lighthouse, a Skót Nemzeti Építészeti és Design Központ és a skót kormány megbízásásból, s több mint 50 pályamű közül került ki győztesen.

 


 

A közterek lépcsői tradicionálisan is egyfajta kötetlen gyülekező helyek. Gondoljunk csak a római Spanyol lépcsőre vagy a new yorki Metropolitan Múzeum lépcsőjére. Az efféle gyülekezőhelyek életbevágóan fontosan a városi környezetben.

A 'lépcső mint tér' víziójával az építészek egy olyan fizikai jelenlétet teremtenek meg, amely egyszerre kínál színteret egy zárt auditórium és egy nyitott, szabad gyülekező hely számára. Az Elisa Yon eredeti ötletén alapuló dizájn egy lépcsősorból áll, amely teljes egészében fenntartható ill. újrahasznosított faanyagból épül. A lépcsők alatti belső tér kb. 100 személy befogadására alkalmas, míg a lépcsőfelszín 200 ember számára kínál találkozó helyet. A pavilon a Velencei Biennálé egyik legmegfelelőbb pontján, egy fontosabb terén épül meg, s szemináriumok, szervezett események, ill. kötetlen találkozók helyszínéül szolgál majd.

Az épület dizájnja össze kívánja kapcsolni a formális események kiszolgálását azzal, hogy egyben egy új teret hozzon létre: egy szoborszerű építményt, amely megállásra, szemlélődésre, bekapcsolódásra és gyülekezésre készteti az embereket — egy emlékezetes új teret, erős identitást és jelenlétet teremtve Skóciának a Biennálé sokarcú kulturális forgatagában.

vélemény írásához jelentkezzen be »