Épületek/Középület

Frissen felújított óvoda és bölcsőde Tarcalon

1/37

Az eredeti állapot

Az eredeti állapot
Az eredeti állapot
Az eredeti állapot
Nézet a bejárat felől
Kapuépítmény
Bejárat
Bejárat
Bejárat
Óvoda
Bölcsőde bejárata
Bölcsőde terasza
Bölcsőde terasza
Bölcsőde terasza
Tornác
Tornác
Tornác
Tornác
Tornác és kert
Tornác és kert
Óvoda
Gazdasági bejárat
Konyhaszárny
A bővítmény
Óvoda
Az orvosi szoba és tornaszoba épületszárnya
Aula, üvegfal
Aula
Tornaszoba
Tornaszoba
Alaprajz
A_A metszet
B_B metszet
C_C metszet
Homlokzat - 1.
Homlokzat - 2.
Homlokzat - 3.
Az eredeti állapot
Az eredeti állapot
Az eredeti állapot
Nézet a bejárat felől
Kapuépítmény
Bejárat
Bejárat
Bejárat
Óvoda
Bölcsőde bejárata
Bölcsőde terasza
Bölcsőde terasza
Bölcsőde terasza
Tornác
Tornác
Tornác
Tornác
Tornác és kert
Tornác és kert
Óvoda
Gazdasági bejárat
Konyhaszárny
A bővítmény
Óvoda
Az orvosi szoba és tornaszoba épületszárnya
Aula, üvegfal
Aula
Tornaszoba
Tornaszoba
Alaprajz
A_A metszet
B_B metszet
C_C metszet
Homlokzat - 1.
Homlokzat - 2.
Homlokzat - 3.
1/37

Az eredeti állapot

Frissen felújított óvoda és bölcsőde Tarcalon
Épületek/Középület

Frissen felújított óvoda és bölcsőde Tarcalon

2013.12.10. 14:32

Projektinfó

Építészek, alkotók:
Salamin Miklós

Földrajzi hely:
Tarcal, Magyarország

4 csoportos óvoda és bölcsőde átalakítása és bővítése

URL:
AXIS Építésziroda Kft.

Tervezés éve:
2010

Építés éve:
2012

Bruttó szintterület:
926 m2

Stáblista

megbízó: Tarcal Község Önkormányzata
statika: Nagy Péter † - Nadora Bt., Suhajda Péter - ÉP-KÉP Bt.
épületgépészet: Szilágyi Zsolt - Energo-Koncept Épületgépészeti Tervező és Mérnökiroda Kft.
épületvillamosság: Münnich Gábor - Fényesvölgy Épületvillamossági tervező Kft.
tűzvédelem: Kovács Zsolt
építésvezető: Láng Tibor
műszaki ellenőr: Bartók László, Miskolc
kőmunkák: Tóth Csaba - Tarcal
pályázatírás és bonyolítás: Kiss Ildikó - Nord Tender Kft., Miskolc
közbeszerzés: Szabadka Sándor - Zemplén Quality Bt., Sátoraljaújhely 

Letölthető dokumentumok:

Az elavult, rossz műszaki állapotú, vizesedő tarcali óvoda átalakítása pályázati pénzből valósult meg. Hogy az óvodások és bölcsődések végül komfortos, egészséges és barátságos épületben cseperedhetnek, az nagyban dicséri a tervező, Salamin Miklós és a gondos kivitelezők keze munkáját.

Tarcal körülbelül 3500 lakosú Tokaj-hegyaljai kistelepülés, Tokaj szomszédságában. Lakói részben az önkormányzat helyi intézményeiben illetve a közeli nagyobb településeken (Szerencsen és Tokajban), részben a helyi borászatokban dolgoznak. A települési fejlesztések általában pályázatok finanszírozásával valósulnak meg, az ezen pályázatokra jellemző minden nehézséggel együtt. A község, mint egész Hegyalja, világörökségi területen fekszik, ezért a tervezés során fontos követelmény volt a településképi illeszkedés. Az épület kivitelezése nagyrészt a tarcali orvosi rendelővel egy időben, azzal párhuzamosan történt.

Az eredeti állapot
2/37
Az eredeti állapot

A meglévő óvodaépület építésekor lapostetős kialakítású volt. A kialakuló beázásokat magastető ráépítésével próbálták később orvosolni. A H-alakú alaprajz azonban alkalmatlan volt egy hagyományos magastetős, palahéjalású tetőszerkezettel való lefedésre, olyannyira, hogy a probléma a lefedés után, az épületszerkezetileg kritikus hosszú vápák miatt csak súlyosbodott. 

Az óvoda eredetileg 3 csoportszobával épült fel, egy, az épületen belül kialakított szolgálati lakással együtt. A növekvő gyereklétszám miatt a későbbi átépítések folyamán az épület irodái helyén egy negyedik csoportszobát építettek ki, a szolgálati lakás épületszárnyában pedig az egy csoportos bölcsődét helyezték el. A rögtönzésszerű átalakítások során azonban az épület irodái, kiszolgáló helyiségei megszűntek, ezeket az öltözők helyén kialakított minimális vezetői irodával is csak ideig-óráig sikerült pótolni.

Az eredeti állapot
1/37
Az eredeti állapot

A település önkormányzata a közelmúltban az óvodaépület akadálymentesítésére pályázatot nyújtott be, amit el is nyert. Ez közvetlenül az általunk tervezett átépítés előtt már megtörtént, amely a további bővítéseket erősen meghatározta és korlátozta. Az akadálymentes parkoló például a kivitelezés során pont oda került, ahova a további bővítés folyamán a bejárati kapuépítmény elhelyezésére egyedül volt lehetőség, ezzel szinte megoldhatatlan feladat vált az új bejárat kialakítása. Tehát a gomb hamarabb készült el, mint a kabát.

Alaprajz
31/37
Alaprajz

A korábbi átalakítások során elbontott funkciókat, irodákat, öltözőket pótolni kellett. A gyerekek igényei, illetve az óvodára vonatkozó szabványok, előírások miatt tornaszoba, nevelői és vezetői iroda, bejárati előcsarnok és orvosi szoba kialakítására volt szükség. A melegítőkonyha az ÁNTSZ előírásai miatt átalakításra szorult, az épülethez kapcsolódóan fedett játszóteraszok kiépítése további tervezési feladatot jelentett. A tervezési lehetőségeket emellett erősen behatárolta a telek kis mérete és a maximális 30%-os beépíthetőség.

Bölcsőde terasza
12/37
Bölcsőde terasza

A tervezés két lépcsős pályázati terv, és engedélyezési tervek készítésével kezdődött. A tervezés során a már kialakított akadálymentes fejlesztések, így különösen az akadálymentes parkoló a tervezési feladatot megnehezítette. A tervezésnél a megismert – az előzetesen tervezettnél jóval kisebb – pályázati összeg ismeretében próbáltuk az új alapterületeket a minimális méretre visszaszorítani úgy, hogy a tervezett funkciók, illetve a tervezési előírások ne sérüljenek.

Kapuépítmény
5/37
Kapuépítmény

Az új épületszárny az utca felőli udvar alapterületét lényegesen lecsökkentette, az önkormányzat ezért távlatilag tervbe vette az óvodához kapcsolódó szomszédos telek megvásárlását. A meglévő épület, és a tervezett új épületszárnyak is hagyományos szerkezetekből épültek. A meglévő homlokzati falakon új hőszigetelés készült. A homlokzati kőburkolatok és kőszerkezetek anyagát a szomszédos Bodrogkeresztúr kőbányájában bányászták és bányásszák ma is. A nyílászárók és üvegfalak fokozott hőszigetelésű faszerkezetből készültek. A tetőhéjalás anyaga a nagyobb hajlásszögű tetőkön szalag tetőcserép, az előtetőkön, és az alacsonyabb hajlásszögű tetőrészeken állókorcos festett fémlemez lett, a homlokzaton pedig festett vakolt falfelület és szürke lábazati vakolat készült. A korlátozott pályázati költségvetés sajnos a belső nyílászárók cseréjét nem tette lehetővé.

Bejárat
6/37
Bejárat

Az pályázatoknál általában előírt, a meglévő épületrészekre bruttó 130 eFt/m2-es illetve az új épületekre bruttó 260 eFt/m2-es költséglimitnek ennél az épületnél sajnos a közelébe sem érhettünk. A generálkivitelezést egy miskolci kivitelező cég, az FK Raszter Zrt. nyerte el. A pályázatok alapján kiírt közbeszerzés a versenyeztetésnek az az érdekes változata, amikor a pályázati összeg (és így a maximális kivitelezési költség) a pályázati nyilvánosság miatt már mindenki számára előre ismert, licitálni csak lefelé lehet. A régióra és az építőipari ágazatra jellemző válság miatti gyilkos árverseny tovább csökkentette a kivitelezésre rendelkezésre álló anyagi lehetőségeket, mivel a már megítélt pályázati összeg egy jelentős része a közbeszerzési miatt a pályázatkiírónál maradt, és ennek a körülbelül 20 Mft-os összegnek átcsoportosítására – például mobiliák, udvari játékok vásárlására – később már nem volt lehetőség.   

Tornaszoba
28/37
Tornaszoba

A pályázatok előkészítésénél a tervező és a pályázó két lehetséges hibát tud elkövetni: a tervezési feladat, a tervezési program tényleges bekerülési költsége (a legalacsonyabb ajánlat) nagyobb lesz, mint amekkora a megítélt pályázati összeg. Ennél talán csak az a súlyosabb hiba, ha a bejövő ajánlatok kisebbek, mint az elnyert összeg, ha a tervező alacsonyra lőtte be előzetesen a tervezési feladatot, és pénz marad bent a pályázatkiírónál, amelyet aztán már nem lehet más egyéb szükséges dologra elkölteni.

A meglévő épület kivitelezése során több, előre nem látott pluszköltség adódott, amelynek finanszírozását a pályázati rendszer nem tette lehetővé, a már megítélt pályázati keret terhére sem. Többek között a belső falak nedvesedése, az udvari föld alatti szennyvíztároló, amely az alapozást lényegesen megbonyolította, jelentett előre nem látott többletköltséget.
Ennek ellenére a nehézségeket sikerült orvosolni a kivitelezés során, az épület lényeges hibáktól mentesen, jó minőségben készült el, hála a korrekt kivitelezőnek és a következetes megrendelőnek. Az óvónők és az óvoda vezetősége is folyamatosan részt vettek a megvalósításban, például a belső falszínek kiválasztásában is szerepet vállaltak. A szülők és a pedagógusok hálásak, a gyerekek pedig szeretik az épületet. Az építőiparra lassan jellemzővé váló irreálisan alacsony kivitelezői – és tegyük hozzá tervezői – költségek mellett azonban minőségi épületet építeni egyre inkább képtelenség.

Salamin Miklós

 

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk