építészet : környezet : innováció

Gggglitch az NMHH homlokzatán

Hiba van a homlokzaton? - nem, ennél sokkal többről van szó a Pethő László és csapata által tervezett NMHH EMC mérőlabor és szerverközpont koncepciójában. Az építészek célja kiemelni a Visegrádi utcai épületet az arctalanságból és karakteres identitást adni neki, amolyan glitch art módra.

Pro

Be kell vallanunk, hogy a pályázat kezdetéig a résztvevőknek korlátozott tudása volt az NMHH hétköznapjairól. Mindenkinek voltak információi, de ezek összessége még csak részben sem fedte le a Hatóság sokrétű tevékenységét. Ezt azért fontos megjegyezni, mert egy végtelenül gazdag és szerteágazó világ tárul fel annak számára, aki egy kicsit is beleássa magát a honlapon található tartalmakba. Ez a gazdagság viszont "arc" nélkül létezik a Visegrádi utcában. A kissé széteső szövetben, a jelenlegi épület szürke névtelensége jól illeszkedik a környezetébe, s ami pár száz méterrel keleti irányba a Váci úton mindennél fontosabb – mármint, hogy legyen arca egy-egy új iroda komplexumnak – az itt a tömb belsőben lényegét veszti, mindenki megelégszik a szürke árnyalataival. A pályázat eredményként megszülető épület azonban szakíthat ezzel az identitás hiánnyal.

NMHH EMC mérőlabor és szerverközpont - építész: Pethő László


Koncepció

A részletes kiírás pontosan definiálja az elsődleges tartalmat: egy olyan technológiai épület a tervezés tárgya, ami kiegészítő funkciókat is magába fogad, vagyis az irodai és konferencia területeket. Ha erre fókuszálunk, akkor a racionalitás, a jó értelembe vett mérnöki szerkesztés lehet az a forma, ami a telepítéstől a belső térstruktúra kialakításáig vezérelvként van jelen a tervezés hierarchiájában. Tervünk erre a szigorú technológiai rendre reflektál oly módon, hogy a felvállalt eszköztárral, szerkesztési elvvel illeszti magába a másodrendű funkcionális tartalmakat.

Az általunk javasolt "L" alakú telepítés bezárja a tömböt, rendezi a terület "barnamezős" rajzolatát, így a jövőben megvalósuló átkötő út mentén rendezett térfallal zár az északi irányba. Az "L" forma, törés és északi végpontjába elhelyezett vertikális közlekedő magok, lehetőséget adnak egy racionális, jól szervezett közlekedési rend kialakítására. Az elérhetőségek, az egyes funkcionális egységek több pontból való feltárása így biztosított. A beépítés keleti szárnya és a régi épület között van a belső udvar gépjármű feltárása. A belső udvar szerkesztése és funkcionális felületei – hasonlóan az épület szerkesztéséhez – egyaránt az észszerű irányok és közlekedési erővonalak mentén valósultak meg.

A tömegformálás, a felületi arányok, szándékaink szerint a "ráció" sajátos esztétikájának következményei. Ez az esztétikai rend feloldja és rendezi a funkcionálisan zárt és nyitott homlokzati felületek viszonyát. Kirajzolódik a belső tartalom a nélkül, hogy hamis, esztétizáló tömegformák próbálnák elmosni a valóságot. A nyíltan vállalt őszinteségnek ereje van, lehetőség van ezáltal annak a bizonyos "arcnak", identitásnak a megteremtésére, ami összetéveszthetetlen karaktert ad az intézménynek.


metszet


Alaprajzi, működési rend

Tervünk teljes mértékben elfogadja a Kiíró által felvázolt funkcionális rendet és ennek térbeli hierarchiáját. A két vertikális közlekedő "magra" szervezett alaprajzi struktúra tiszta, átlátható rendszerben teszi lehetővé az egyes funkcionális egységek elérését. Az észak-déli szárny térszint feletti nagyfesztávú szerkezetét, a felmenő szinteken is alkalmaztuk, ezzel elkerülve a szerkezeti anomáliák kialakulását. A teljes vertikumban használt nagyfesztávú lefedés lehetővé teszi a későbbiekben felmerülő funkcióváltás szabad térformálását. Kihasználva a lefedés adta viszonylag nagy szerkezeti magasságot - ezt álmennyezeti térként is használva – lehetőség van arra, hogy az épületgépészeti rendszer összetett légtechnikai installációja megfelelő keresztmetszeti viszonyok közt legyen vezetve, külön álmennyezeti tér használata nélkül.

glitch


Architektúra - "glitch"

Olyan nem várt működési hiba egy rendszerben, mely idővel önmagától megjavul, s így nehéz javítani. A kifejezés a digitális iparban bukkant fel először, de manapság már analóg hibákra, így társadalmi vagy természeti rendszerekre is alkalmazzák. Jellemzője, hogy az adott rendszer kimenetében ideiglenes vizuális vagy mechanikai problémát okoz, de a rendszer működését nem akadályozza.

A "glitch art" ezeket a hibákat esztétikai vagy kritikai céllal alkalmazza, elfogadva és kihasználva a digitális technológiák elterjedését és azoknak a társadalomra gyakorolt elkerülhetetlen hatását. A glitch art a képzőművészetben, a médiaművészetekben, a zenében mára legitim eszközzé vált, a kortárs képzőművészet egyik meghatározó irányzata.

A fenti fogalom tisztázása elkerülhetetlen a homlokzati architektúra taglalásához. Mint azt a bevezetésben említettük, lényeges, fontos elemnek tartjuk az identitás megteremtését. Erre a belső tartalmat feltétel nélkül alkalmas tartjuk. A grafikailag tervezett, szerelt jellegű homlokzatburkolat ezt a technikát hívja segítségül. Javaslatunk egy lehetséges irányt mutat, része annak a homlokzati koncepciónak, ami a nagy összefogott felületek arányjátékával próbál kortárs építészeti minőséget teremteni. A különböző égtájak felé forduló üvegfelületek egységesen, intelligens vezérlésű lamellás árnyékoló rendszerekkel árnyékoltak, égtájak függvényében függőleges vagy vízszintes rajzolattal.

NMHH EMC mérőlabor és szerverközpont - építész: Pethő László


Környezetalakítás

A beépítés meghatározta szerkesztés az udvar térrendszerére is kivetül. A szükséges zöldfelületi követelményeken túl, a munkahely komfortossága is a belső közlekedő felületek minimalizálását és legrövidebb útvonalú szerkesztését eredményezi. A meglévő épület udvar felé kilépő lépcsői sávjában a sövény- és cserjesor határolja a felszíni parkolók és kerékpár-tárolók sorát. A felszíni parkolókat feltáró út, a mélygarázsba lefutó rámpa és az EMC labor gépkocsis megközelítése közös bevezető útról történik, a meglévő és a tervezett beépítés adta "kapu" helyzetben. A felszíni parkolók és feltáró utak egymás mellettisége az udvar kiemelt magasságú, összefüggő füves felületét jelöli ki. A rámpa vonalában áll a belső udvar egyetlen fája, míg az új épületet a külső oldalain juharok sora keretezi. A tervezett épület intenzív zöldteteje a komforton kívül az épület hőháztartásának kontrollálásában is szerepet kap.

Geon

 

 

vélemény írásához jelentkezzen be »