Közélet, hírek

GRAPHISOFT: Az építészek többsége gyorsan alkalmazkodott az otthoni munkavégzéshez

1/4

Forrás: GRAPHISOFT

?>
Forrás: GRAPHISOFT
?>
Forrás: GRAPHISOFT
?>
Forrás: GRAPHISOFT
?>
Reicher Péter, a GRAPHISOFT Magyarországért is felelős régiós vezetője
1/4

Forrás: GRAPHISOFT

GRAPHISOFT: Az építészek többsége gyorsan alkalmazkodott az otthoni munkavégzéshez
Közélet, hírek

GRAPHISOFT: Az építészek többsége gyorsan alkalmazkodott az otthoni munkavégzéshez

2020.04.15. 13:38

Cikkinfó

Földrajzi hely:
Magyarország

Építészek, alkotók:
Szivák Béla, Paulinyi and Partners

Cég, szervezet:
Graphisoft

A koronavírus-járvány fokozódásával az ország március közepétől lényegében átállt az otthoni munkavégzésre. A bezártság első hetében az Építészfórum igyekezett körképet adni a hazai irodák helyzetéről: hogyan reagálnak az intézkedésekre, hogyan készülnek fel erre az időszakra? A GRAPHISOFT által végzett közvéleménykutatás célja az átállás tapasztalatainak megismerése volt.

A SARS-CoV-2 (koronavírus) miatt 2020. március 11-én elrendelt vészhelyzetet követően a magyarországi vállalatok egymás után kezdtek el távoli munkavégzésre átállni. A gyorsan kialakult járványügyi helyzetben a legfontosabb feladat a munkavállalók és környezetük egészségének megőrzése volt. Az otthoni munkavégzés elősegítésére a GRAPHISOFT ingyenes vészhelyzeti licenceket vezetett be, amelyek azoknak nyújtanak segítséget, akik nem vagy nehezen férnének hozzá a meglévő – irodai eszközökön futó – ARCHICAD licenceikhez. A magyarországi építészek több mint 93 százaléka otthoni környezetből folytatja a munkát, 83 százalékuk három napon belül kialakította az új munkavégzési feltételeket. Mindösszesen három százalékuk számolt be a járványügyi helyzet miatti elbocsátásokról, derült ki a cég által végzett közvéleménykutatásból. 

Az átállás tapasztalatainak megismerése és – szükség szerinti – megosztása érdekében 2020. március 30. és április 5. között a GRAPHISOFT az építőipar szereplők körében nem reprezentatív kérdőíves közvéleménykutatást végzett. A kérdőívet 232 válaszadó töltötte ki, közülük 211 (90,9 százalék) építész volt, a többi szakági mérnök, statikus, gépész, villamos tervező, kivitelező és BIM menedzser. A válaszadók kicsit több mint a fele (55,2 százalék) budapesti, 20,3 százalék vidéki nagyvárosi, míg 24,1 százaléka vidéki településen él. Egyharmaduk 2-5 fős céget, 18 százalékuk 20 főnél nagyobb céget képvisel, míg kicsit kevesebb mint egynegyedük (22,4 százalék) egyedül dolgozik. Ennek megfelelően 64 százalékuk 5 vagy annál kevesebb ARCHICAD licensszel rendelkezik, de közel egytizedük húsznál több ARCHICAD szoftvert használ. A gyakran irodai szervereken futó programok nagy száma nyilvánvalóan megnehezítette a távmunkára való átállást. Az átállás két legnagyobb nehézsége a licenszek otthoni számítógépről való elérésének biztosítása, valamint a nagyobb létszámú irodákban a csapatmunka működésének fenntartása. A járványügyi helyzet előtt az építészek 22,4 százaléka eleve otthonról dolgozott, a vészhelyzet miatt a megkérdezettek 69 százaléka váltott home office-ra, míg 8,6 százalékuk továbbra is az irodából dolgozik.

Forrás: GRAPHISOFT
1/4
Forrás: GRAPHISOFT

Érdekes az átállás technikai megoldása: a válaszadók legnagyobb része (30,2 százalék) hazavitte az irodai számítógépet, de közel ugyanekkora hányaduk (28,9 százalék) VPN-kapcsolaton keresztül éri el az irodai eszközökre telepített ARCHICAD licenszet, míg 27,6 százalékuk otthoni gépen folytatja a munkát. A megkérdezettek 60,3 százalékának nem kellett a home office miatt semmilyen módon változtatni a megszokott munkafolyamatokon, míg ahol igen (39,7 százalék), ott elsősorban a kapcsolattartást, a kommunikációt és az adatcsere módját kellett újra szervezni.

Az otthoni munkavégzést meglepően gyorsan, pár napon belül kialakította megkérdezettek közel 83 százaléka. Az elmúlt két hét tapasztalata alapján a válaszadók 55,2 százaléka 90 százalék feletti hatékonysággal tud továbbra is dolgozni az ARCHICAD megoldásaival és mindösszesen 6,4 százalékuk tudja kevesebb, mint 50 százalékban kihasználni otthoni eléréssel a szoftveres lehetőségeket. Az új munkavégzési helyzetben a megkérdezettek mintegy kétharmada változatlanul vagy kifejezetten jól érzi magát. 

Az otthoni munkavégzés hatékonyságát általában a család melletti munkavégzés, az otthoni infrastrukturális környezet kialakítása, a munkafolyamatok átszervezése, valamint a belső szervezeti működés nehezíti. Noha még az elején járunk az új helyzetnek, a megkérdezettek 43,1 százaléka úgy gondolja, hogy a járványt követően azonnal visszaköltözik az irodai környezetbe, de egyharmaduk (32,3 százalék) sokkal magabiztosabban fog heti 1-2 napot otthonról dolgozni.A válaszadók 97 százaléka nem tapasztal (89,7 százalék) vagy nem tud róla (7,3 százalék), hogy a járvány miatt elbocsátások történtek volna.

Forrás: GRAPHISOFT
2/4
Forrás: GRAPHISOFT

 „Úgy gondolom, hogy a váratlanul kialakult járványügyi helyzet ellenére a hazai építőipari szereplők jól és gyorsan reagáltak a megváltozott környezetre, felelősséggel és önerőből alakították ki az átállás technikai és szervezési feltételeit. Bizakodásra adhat okot, hogy tervezési oldalról a járvány nem okoz fennakadást az építőipar számára, és az eredményesen működő távmunka biztosítéka lehet az építőipar erősödő hatékonyságára és versenyképességének fennmaradására, amelyre szükség lesz a megváltozó gazdasági környezetben is." – mondta Reicher Péter, a GRAPHISOFT Magyarországért is felelős régiós vezetője.

A kialakult helyzetre az építész irodák gyorsan reagáltak. A Paulinyi & Partners munkatársai egy előzetesen megalkotott protokoll alapján három nap alatt állt át otthoni munkavégzésre, figyelve a projektek folytonos munkamenetének biztosítását. Teljeskörűen szűk egy hét alatt minden kollégának kényelmes otthoni munkavégzést teremtettek meg. A tapasztalatokról Szivák Béla, a Paulinyi & Partners BIM menedzsere mesélt.

Az elmúlt időszak alapján mik a tapasztalatok az iroda home office átállásáról?

Szivák Béla: Ez az átállás – szerencsére – egy hosszabb informatikai rendszerfejlesztés után történt, melyben már számoltunk home office munkavégzéssel. A digitális feltételek adottak voltak mind hardver, mind kommunikációs platform szintjén, csak a vártnál korábban élesedett. Ugyanakkor a rendszer megfelelő alkalmazásában az iroda nagy létszáma kihívást jelentett, ezért az átállást megelőző héten már előkészítő munkákat végeztünk – IT és menedzsment oldalon –, hogy a tapasztalatok figyelembevételével finomítsuk a vonatkozó protokollokat.

Ebben a helyzetben milyen az iroda élete? Milyen új megoldások bevezetésére volt szükség?

SZ.B.: Digitális oldalon csak élesíteni kellett a korábban kialakított és már részben alkalmazott technikai megoldásokat, ezekre a platformokra került át a vállalat teljes napi kommunikációja. Munkacsoportonként, külön chatszobákban zajlik az élet, míg a meetingeket videókonferencián tartjuk. A digitális kommunikációt meglepően gyorsan és profin adaptálták a munkatársak.
 A másik már menedzsmentmegoldás: minden projektcsapat tart egy reggeli indító és egy napvégi záró videókonferenciát. Ezek sűrűsége miatt a munkák előrehaladása jól koordinálható, az iroda napirendje az otthoni munkavégzés ellenére is megmaradt. Emellett az eddigi rendszeres irodai továbbképzéseket videón elérhető oktatóanyaggá alakítjuk, ezzel is segítve a kollégák zavartalan szakmai tréningjeit.

A piacon elérhető egyik elterjedt megoldás arra, hogy egy adott projekten egyidejűleg több tervező dolgozzon a Graphisoft BIMcloud alkalmazása. Úgy tudom önök is ezzel dolgoznak, mi a tapasztaltuk a platformmal kapcsolatban, az átállás során szükség volt valamiféle támogatás igénylésére a Graphisofttól?

SZ.B.: A fejlesztési fázisban intenzív együttműködés volt közöttünk, az ekkor született döntések a jelen szituációban is megállják a helyüket. A távmunka technikai kialakításában először a leggyengébb láncszemet kerestük. Cégbiztonsági protokoll miatt mi saját fizikai szervereken dolgozunk. A szerverek és a munkatársak otthona között meglévő internetszolgáltatás stabilitása és valós sávszélessége a legkritikusabb keresztmetszet. Elsődleges volt, hogy erre reagáljunk. Ennek konklúziójaként egy védett csatornán, kis sávszélesség használatával csatlakoznak be a kollégák az irodái munkaállomásokra, melyek nagysebességű hálózaton kapcsolódnak a szervereinkhez. Ez abszolút cégspecifikus megoldás, ugyanakkor nem zárja ki az olyan BIMcloud funkciók alkalmazását mint a BIMx. Ugyanakkor számunkra kifejezetten fontos az ARCHICAD-alapú távmunka lehetősége, amely jelen körülmények között is akadálytalanul és megbízhatóan működik.

A nagy komplexitású munkák esetében mennyi ideig és hogyan tartható fenn az otthoni munkavégzés?

Sz.B.: A cégcsoport részéről az átállás alapkritériuma, hogy még a helyzet következtében sem elfogadható a fennakadás. Éppen ezért volt nagy jelentősége az előretervezésnek, ennek köszönhetően nincs időbeli korlátja a távmunkának, legyen szó akár nagy-, akár kisléptékű projektről. Az ügyfeleink, együttműködő partnereink visszajelzései alapján azt látjuk, hogy ez a helyzet nem befolyásolja az aktuális munkáinkat, mindenki alkalmazkodik a körülményekhez. Hiszünk az összefogás erejében, vállalati közösségünkön belül és azon kívül is!

 

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk