építészet : környezet : innováció

Három társasház a domboldalon

A Kolozsvár egyik domboldalán elhelyezkedő, Tótfalusi Gábor és Tulogdy László tervei alapján megépült három lakóház több problémát is igyekezett megoldani. Megfelelni az építési előírásoknak, kiküszöbölni a telket átszelő vízcső támasztotta bonyodalmakat, jól funkcionáló lakásokat teremteni, s létrehozni az egyedi tömegek összhangját. A végeredményt Moscu Katalin mutatja be.

Az építési telek Kolozsvár egyik domboldalán helyezkedik el, az egyetemi bentlakások környékén. Ez az első nagy fejlesztés a környéken, s két utca találkozásánál található, de fontos megjegyeznünk, hogy nem saroktelek. Az épületek keskeny, hozzávetőleg 13 méter szintkülönbségű telken fekszenek. A rendezési tervben megszabták, hogy legfeljebb 6 lakás lehet egy épületben. A tervezésnél nagy gondot okozott a telket átlósan átszelő vízcső.

 

 

 

 

Három társasház a domboldalon - Tektum Arhitectura and Arta, fotó: Andei Neamtu
 
A tömb - észak-kelet, fotó: Andrei Neamtu
B tömb - dél, fotó: Andrei Neamtu
C tömb dél-nyugat, fotó: Andrei Neamtu

 

Mindezeket figyelembe véve, a 3 (egyenként 6 lakásos) épület telken belüli elrendezésénél az volt a cél, hogy valamilyen szinten szüntessék meg az egységes tömbbeépítést, és lehetőleg városi villa hatását keltsék. Az épületek megalkotásánál főként egyediségre törekedtek az alkotók. Ilyen, hogy példával is éljünk, a nagy teraszok elhelyezése az emeleteken, amelyek fenséges rálátást biztosítanak a városra. Az elszigeteltség ellen a kerítések helyett támfalakat választottak, az utcai részek szabadon maradtak. A terepszinten elhelyezett lakások kertkapcsolatosak. Ezek közül egyesek félszinteltolással vannak kialakítva, ami otthonosabbá, bensőségesebbé tette a lakók környezetét.

 

A tömb - észak-kelet, fotó: Andrei Neamtu
B tömb - dél-nyugat, fotó: Andrei Neamtu
A+B tömb - udvari részlet, fotó: Andrei Neamtu
C tömb dél, fotó: Andrei Neamtu
 

 

Az építészeti nyelvezet helyi, regionális: az építészek helybéli, történelmi részleteket formáltak át kortárs módon. A tömegek követik az utca lejtését. Ezt a tetszőleges, önkényes elrendezést rendszerezik a főtraktusok szimmetriatengelyei, amelyeket uralnak a fehér vakolatok és timpanonok. A középső traktusokat nagy teraszrészek szegélyezik, amelyek sötétszürke nútolt vakolatot kaptak, a nútolást követi az ablakok osztása is.  A harmadik homlokzati anyag pedig a fa.

 

Udvari részlet, fotó: Andrei Neamtu
C tömb, 2 emeleti teraszrész, fotó: Andrei Neamtu
C tömb, 2 emeleti belső, fotó: Andrei Neamtu
 

 

A tető dőlése szokatlan építészeti elem (jellegzetes a környékre, ám a városra kevésbé). Mégis ez tette lehetővé az épületek dinamikus jellegének kialakítását, és egyben a nagy teraszok és penthouse-ok elrendezését a második szinten. A belsőkben az építészek a jó térkapcsolatok szervezésére törekedtek. Minden lakás nagy nappalival rendelkezik, a hálószobák és mellékhelyiségek kisebb előterekből nyílnak, a lakók nyugalmát tartva szem előtt. Összességében elmondható, hogy a részletrajzok, az esztétikai megoldások egységes képet alkotnak úgy, hogy a tömbházak egyedisége ne vesszen el.


Három társasház

Tóthfalusi Gábor, Tulogdy László
vezető tervezők: TÓTHFALUSI Gábor, TULOGDY László
építész munkatársak: Oliviu POP,  Andreea MUREŞAN, KIRÁLY Anikó
szakági tervezők: OLTEAN Mihai, TUTAŞ Adrian
generáltervező: Tektum Arhitectura & Arta - Kolozsvár

tervezés éve: 2006
kivitelezés éve: 2007-2009
bruttó szintterület: 854 nm
építtető: magánszemély
terület: 2670 nm

 

6 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »