Közélet, hírek

Helyreigazítás a Visegrádi Négyek Alapítvány ügyében

1/1

?>
1/1

Helyreigazítás a Visegrádi Négyek Alapítvány ügyében
Közélet, hírek

Helyreigazítás a Visegrádi Négyek Alapítvány ügyében

2015.03.20. 10:25

Sáros László DLA, a MÉSZ elnöke az alábbi helyreigazítási kérelemmel kereste meg szerkesztőségünket egy korábbi, a Visegrádi Négyek Építészeti Alapítvány létrehozásáról szóló cikkünkkel kapcsolatban.

A 2015. március 11.-én megjelent „Nemzetközi építész szövetségek - Visegrádi Négyek Építészeti Alapítvány" című írásban valótlanul keltették azt a látszatot, hogy a Visegrádi Négyek Építészeti Alapítvány a Visegrádi Négyek építészeti együttműködés tárgyában, 2008-ban Budapesten aláírt Megállapodás folytatásaként, illetőleg a 2008. évi megállapodást aláíró szervezetek – így a Magyar Építőművészek Szövetsége – kezdeményezésével alakult volna meg.

A való tény ezzel szemben az, hogy amíg a 2008-ban megkötött V4 együttműködési megállapodást az aláíró nemzetek építészeit reprezentatív módon képviselő nemzeti építészeti szakmai szövetségek írták alá, addig a Visegrádi Négyek Építészeti Alapítvány csupán négy magánszemély egyéni kezdeményezésére jött létre, az eredeti együttműködési megállapodásban részes szervezetek, jelesül a Magyar Építőművészek Szövetsége (MÉSZ) tudta és részvétele nélkül. Az Alapítvány alapítói ugyanis korábbi törvényes képviselői tisztségük és választott elnöki pozíciójuk megszűnését (lejártát) követően nem jogosultak az őket korábban a V4 együttműködésbe delegáló szakmai szervezetek képviseletére. Ilyen határozatot egyetlen szakmai szervezet sem juttatott el a MÉSZ részére."

Felhívjuk figyelmüket arra, hogy a hivatkozott Smtv. 12. § (2) bekezdése értelmében a helyreigazító közleményt napilap, internetes sajtótermék és hírügynökség esetében az erre irányuló igény kézhezvételét követő öt napon belül a közlemény sérelmezett részéhez hasonló módon és terjedelemben kell közölni.

A Pp. 342.§ (1) bekezdése értelmében, a határidőben kért helyreigazítás közzétételét csak akkor lehet megtagadni, ha a kérelemben előadottak valósága nyomban megcáfolható.

Reméljük, hogy a sajtó-helyreigazítási kérelmünkben foglaltaknak a törvényes határidőn belül eleget tesznek, és ezzel elkerülhetővé válik, hogy Önökkel szemben bíróság előtt a sajtó-helyreigazítási eljárás megindítását kezdeményezzük.

Hangsúlyozzuk, hogy helyreigazítási kérelmünkkel elsődlegesen az epiteszforum.hu olvasóit, a hazai építész társadalom valóságnak megfelelő tájékoztatását kívánjuk szolgálni, és elejét venni annak, hogy félrevezető és megtévesztő információk alapján hamis képet alkossanak a 2008 óta a mai napig is sikeresen működő V4 együttműködési megállapodásról. 


Kelt Budapesten, 2015. március 19.-én


Tisztelettel


Sáros László György DLA
a Magyar Építőművészek Szövetsége elnöke


 

[aszerk:] Sáros László DLA MÉSZ elnök helyreigazítási kérelme 2015. március 19-én, 21:40:59-kor érkezett meg a postafiókomba. A helyreigazítást 2015. máricus 20-án közzétettük, így a törvényben foglaltaknak eleget tettünk. Személy szerint nagyon sajnálom, hogy ilyen legitimációs természetű problémák kereszttüzében kell állnunk - tulajdonképpen jóhiszemű külső szereplőként. Az epiteszforum.hu mint sajtótermék tájékoztatja a szakmai közügyekről az olvasókat, és nem áll módjában, hogy minden - legitim forrásnak tartott közéleti szereplő (jelen esetben Borsay Attila építész és a KÉSZ Csoport közleményében szereplő) állításának igazságtartalmát vitatni.

Pásztor Erika Katalina

 

 

Vélemények (2)
zsuppanandras
2015.03.21.
20:16

aki mindjárt, előzetes konfliktus nélkül paragrafusokat lóbál és helyreigazítást követel, ahelyett, hogy normálisan, barátságos kultúremberek között megszokott módon kommunikálna, az a helyreigazítását megkapja, de az olvasók rokonszenvét biztos nem.

Huszti István
2015.03.20.
22:29

Kedves Perika! Tudod, hogy ebben a konkrét témában kívülálló vagyok, de nem tudok elmenni a jelenség mellett, és egyben a szerkesztőség mellett szeretnék szólni, hiszen jó hírt gondoltatok közölni, és erre kapásból egy fenyegető kiigazítás nem valami elegáns dolog. (Biztos vagyok benne, hogy a jogi szankciók emlegetése nélkül is közöltétek volna a helyreigazítást)

Ha jól értem, akkor van egy 2008-as "együttműködés" és egy 2015-ös alapítvány, mind a kettő a Visegrádi 4-ek között, amelyeknek egymáshoz semmi köze, legalábbis, ami a magyar résztvevőket illeti, a helyreigazítás ezt szeretné nyomatékosítani. Nem derül ki, végül kik az aláírók, lehet, hogy a többi országból az alapítók igen, de a MÉSZ nem, de lehet, hogy egyik alapító sem, csak 4 magánszemély. Valóban megtévesztő, ami a MÉSZ szerepkörét illeti, de inkább pontosítást lehetne közzé tenni, mert az eredeti írásból nem következik logikailag egyértelműen, hogy a MÉSZ-nek köze kellene lennie az alapítványhoz.Igazából elég nevetséges a dolog, ilyen észjárás szerint a hazai építészek is kérhetnének egy helyreigazítást, miszerint egyes egyletek a tudtuk nélkül kötnek megállapodásokat, azt a "látszatot" keltve, mintha az egyezség az szakma "kezdeményezésével alakult volna meg". Talán nem helyreigazítani, hanem helyretenni kellene a dolgokat.

Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk