építészet : környezet : innováció

Hét pergola és büfédoboz

Tervező: Dobos Botond, Gerzsenyi Judit

Hét egyszerű pergola a siófoki Balaton-parton, árnyékukban kicsi büfédobozok - semleges építmények, melyek hivalkodás nélkül, de mégiscsak átformálják az aranypart képét. Nem az én tisztem eldönteni, hogy ezek képviselnek-e építészeti értéket, mennyire vannak a helyükön, jók-e egyáltalán. Szeretném viszont bemutatni azt az utat, ami lehetővé tette, hogy itt állhassanak a Balaton partján.

Ismerjük az aktuális balatoni vízállást, tudjuk, hogy milyen szelek fújnak - éppen kevés a turista vagy sok a szúnyog. Szeretjük, de egy kicsit el is fordultunk tőle, néha meg is csaltuk valamelyik külföldi üdülőhely homokos tengerpartjával. Vannak nosztalgikus emlékeink gyermekkorunk üdüléseiről, kötődünk hozzá, ugyanakkor látjuk a hibáit. A csöndes tücsökciripelős esték, a strandon tollasozás, a keresztrejtvényfejtés és a fehér vitorlák surrogása mellett látjuk a balatoni nyarak silány pillanatait is, a lakókocsibüfét, a Zimmer frei-t, az egy szezon alatt egész évi profitot remélő vendéglátóst, és a Balaton-parti települések szélmalomharcát megkopott presztízsük visszaállítására.









Ez az állapot indította megbízónkat arra - a területen dolgozó budapesti marketingcéget, a Flavius Marketing és Reklámkommunikációs Stúdiót -, hogy a város vezetésének felkérésére megálmodjon egy Magyarországon eddig ismeretlen üdülési modellt, ahol a nyaralók a szokásos strandolás mellett folyamatosan különböző programok közül választhatnak. Elképzeltek egy olyan strandot, amely igazodik a megváltozott kor igényeihez: az embereket folyamatosan le kell kötni, élményekkel kell ellátni. A mai apukák szívesebben vesznek részt egy emlékezetes lepényevő-versenyen, mint hogy labdázzanak a gyerekeikkel.

Nem véletlen, hogy ezt nem valamelyik nyugodt, kertmozis déli parti üdülőtelepre, vagy arisztokratikus múltú északi parti városba szánták, hanem Siófokra, amely mindig különleges, bohém és szabad világot jelentett a Balaton-parti települések között. Ezeknek az álmoknak építészeti megfogalmazásához egy ismerős építészen, Evva Zsolton keresztül talált meg a Flavius kft minket, frissdiplomás építészeket, akik életkorunknál fogva is közelebb vagyunk a majdani használókhoz. Éjszakába nyúló együttgondolkozások, kerekasztal-beszélgetések és hajnalig tartó rajzolások során alakult ki a terület átformálásának koncepciója.









Kertészeti- és visszafogott építészeti beavatkozásokkal eltérő hangulatú egységek laza együttesét formáltuk meg, melyeket finoman kereteznek, fognak össze a part menti sétány térbővületeiként értelmezhető visszafogott, semleges pergolasor egyes elemei. A strand kavalkádjában ritmikusan felbukkanó pavilonok a fagyi- és üdítőárusok szedett-vedett, hatóságokat kijátszó bódéit hivatottak felváltani. A terv megvalósulásának első ütemeként a pergolasor készült el. Áttört, könnyed semlegességével és egyszerűségével jelzi azt a megújulási folyamatot, ami elindult ezen a partszakaszon. Határozottan keretezi, összefogja azt a kaotikus mozgást, ami egy ilyen strandon a szezon közepén hömpölyög, ugyanakkor sematikusan, végletesen leegyszerűsített formában utal a Balaton arisztokratikus fénykorára: a századforduló igényes faépítészetére. A pergolák alá kerülő egyszínű - az eredeti tervek szerint színes - büfédobozok, mint zárható hasábok nyújtanak kulturált megoldást a part menti fagyi-, kóla- és újságárusításra.

A kis építmények alapkoncepciója a visszafogottság, amely egyrészt szolgálja az egész területre vetített majdani összképet, másrészt semleges hátteret ad a nyár színes, fürdőruhás, napernyős "pörgésének". Az eredeti tervekhez képest sok minden módosult, jórészt a kivitelezésre maradt hihetetlenül kevés idő miatt. Mégis szeretjük ezeket a kis építményeket, mert a kompromisszumok ellenére az alapvető gondolatot és az építészeti programot sikerült maradéktalanul végigvinni. A szezonkezdés kíméletlen közeledése miatt sokáig igencsak kétséges volt, hogy a tervekből lesz-e megvalósult "épület", de végül is sikerült. Ehhez szükség volt a marketing cég vezetőjének szellemi frissességére, a tapasztaltabb építész fiatalokat felkaroló gondolkodására, a városi vezetés egyetértő támogatására és a mi bizakodóan jövőbe tekintő munkánkra is.









Már véget ért a szezon, túl vannak kicsi pergoláink a "próbaüzemen", látták a Balatont, vihart és kánikulát, végignézték az emberek nyaralását, kiszolgálták őket, árnyékot adtak nekik. Látva a sikerüket, remélhetjük, hogy lesz folytatása a történetnek, és a teljes területre vonatkozó terv többi eleme is elkészül - inkább előbb, mint utóbb.

Szerző: Dobos Botond (szöveg), Varjasi Farkas Csaba (fotók)








Tervező: Dobos Botond, Gerzsenyi Judit
Megbízó: Flavius Marketing és Reklámkommunikációs Stúdió

vélemény írásához jelentkezzen be »