építészet : környezet : innováció

Idén két fődíjat is kiosztottak az Év háza pályázaton

Családi ház és lakóépületek kategóriában Kovács D. Barnabás építész vehette át az első díjat Dörgicsére tervezett nyaralóépületéért, míg középület kategóriában Berecz Tamás és Batári Attila építészpáros épületfelújítása, a Vizafogói Tours-i Szent Márton plébániatemplomon végzett munka bizonyult a legjobbnak. 

Hagyományosan az Építészet Világnapján rendezték meg az „Év háza” pályázat ünnepélyes díjátadóját, ahol idén először két fődíjat is kiosztottak. Családi ház és lakóépületek kategóriában Kovács D. Barnabás építész vehette át az első díjat Dörgicsére tervezett nyaralóépületéért, középület kategóriában pedig Berecz Tamás és Batári Attila építészpáros épületfelújítása, a budapesti Vizafogói Tours-i Szent Márton plébániatemplomon végzett munka bizonyult a legjobbnak. A két fődíj mellett hat különdíj is gazdára talált a biatorbágyi Tóparkban megrendezett eseményen. A pályázat újjáélesztésének 10. évfordulója alkalmából, a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával kiadott, „A kortárs magyar lakóépület építészet tíz éve - Év háza pályázat 2008-2018” című építészeti könyvet Dévényi Sándor méltatta.

„Tíz év munkáját, szeretetét, nehézségét, örömét, barátságait, díjait, alkotóit és alkotásait egy könyvbe rendezni vagy egy kézben tartani lehetetlen vállalkozás. Mi mégis megpróbáltuk összerendezni és némiképp visszaadni azt a kincset, amit ez időszak alatt kaptunk az Év háza pályázat minden szereplőjétől, akik akár résztvevőként, bírálóként, támogatóként, partnerként, szervezőként vagy szemlélőként voltak velünk. Ez a vagyon mára a hazai kortárs lakóépület tervezésnek meghatározó és iránymutató elemévé, a díj pedig az építészek rangos, hiteles elismerésévé, a szakmai közélet részévé vált.” – mondta el Szoják Balázs, az Év háza pályázat kurátora. A szakember bemutatta az elmúlt 10 évet összefoglaló, „A kortárs magyar lakóépület tíz éve – Év háza pályázat 2008-2018” című könyvet, amelyet a pályázatot 10 éve gondozó Build-Communication a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával adott ki.

„A folyamatos társadalmi, technológiai változások idején, a hazai építészet is óhatatlanul keresi saját megfejtéseit, új lehetőségeit, realitásait. A helyes út az önfenntarthatóság, az energiatudatosság és környezet közeliség alapvető irányelveit követő alkotói magatartás, melynek különösen igaznak kell lennie a lakóépületek és lakókörnyezetünk vonatkozásában.” – folytatta a díj kurátora, aki beszédével rámutatott az építészet mai környezetre gyakorolt hatásaira és jelentőségére.


Év háza 2018 családi ház kategória fődíj - Kovács D. Barnabás

Portus Home Vendégház - építész: Kovács D. Barna - fotó: Bata Tamás

Az építészeti hagyományőrzés és „maiság” igényének kettőssége

Az 500 000 forinttal járó Év háza fődíjat családi ház és lakóépületek kategóriában Szoják Balázs, építész, az Év háza pályázat kurátora és Dévényi Sándor, a zsűri elnöke és a Magyar Művészeti Akadémia egykori alelnöke adta át Kovács D. Barnabásnak, a Dörgicsén megvalósult nyaralóépületért. 

"Kovács D. Barna építész dörgicsei nyaralója példaértékűen oldja meg az oldalhatárra építés keretein belül az építészeti hagyományőrzés és „maiság” igényének kettősségét. Mind tömege, mind eszközei a nyaraló funkcióhoz illeszkedve, arányosan szolgálják a tiszta funkciókat, szép tereket, 
A hosszanti, egymásból nyíló, sorolt elrendezés sehol nem érződik szűkösnek, a telepítési adottságok a tudatosság és ötletesség eredményeként, sokkal inkább a ház karakterévé váltak. A következetesen sorolt nyílászárók monotonitása, a tiszta felületű egyedi szerkesztésű fedés is tovább hangsúlyozzák az elrendezést, amelyek végül az épület szép, hiteles formálását eredményezik. A visszafogott, elegáns szín és anyaghasználat szépen idézik a múlt idők vidéki építészetét, melyet a szép átlátások, a néhol előtűnő fa szerkezetek és látszó fedélszék, valamint az alaprajzi szerkesztés és terek tesznek kétségtelenül korszerűvé. Az épület jó példája a mértéktartó, illeszkedő, a kidolgozott részletek által igényes építészetnek, mely szép helyszíne családi nyaralásoknak, feltöltődésnek." - Szoják Balázs, az Év háza pályázat kurátora"pályázat kurátora.


Év háza 2018 középület kategória fődíj - Berecz Tamás, Batári Attila

a Tours-i Szent Márton plébániatemplom átalakítása és bővítése - építész: Berecz Tamás, Batári Attila - fotó: Bujnovszky Tamás

Alázat és bátorság finom párosítása – átütő új korszak

Az Év háza pályázaton idén először középület kategóriában is legjobbat hirdettek. A szintén 500 000 forinttal járó díjít Szoják Balázs, az Év háza pályázat kurátora és Dévényi Sándor, a zsűri elnöke és a Magyar Művészeti Akadémia egykori alelnöke adta át Berecz Tamásnak és Batári Attilának, a budapesti Vizafogói Tours-i Szent Márton plébániatemplom felújításáért.

"A feladat a Szabó István koncepciója alapján épített templom újraértelmezése és teljes felújítása volt. Ismeretes, hogy Szabó terve sohasem valósult meg teljességében, a templomot még építés közben áttervezték. A szerző páros alapos munkával felderítette az építész eredeti szándékát, s szellemiségének mély átérzésével, új művet létrehozva rekonstruálta azt. A nyolcvanas évek elavult szerkezeteinek cseréjén túl átértelmezték a szakrális teret, valamint a belső közlekedés és a harangtorony szellemes és szerves, dramaturgiailag feszes kialakításával, magas szintű társművészeti teljesítménnyel, újrafogalmazták a templomot. A zsűri a tervezők teljesítményének elismeréseképpen, középület kategóriában „Az Év háza” díjat adományozza a szerzőknek." - Dévényi Sándor DLA, az Év háza pályázat bíráló bizottságának elnöke


Év háza 2018


6 épület tervezője kapott különdíjat

Arról, hogy a cégek és szövetségek által felajánlott különdíjat melyik pályázó kapja, évek óta szintén a független zsűri dönt.

 • A Magyar Építész Kamara különdíja: Veszprémi Historia Hotel Malomkert, építész: Kovács Zsolt György, Beránková Jana, Kovács Dávid, Gaschler Gábor 
 • A Magyar Építőművészek Szövetsége különdíja: Budajenői Műemlék Magtár - építész: Csóka Balázs
 • A középület kategória főtámogatója, a Hella Árnyékolástechnikai Kft. különdíja: pécsi Onkoterápiás intézet tervei - építész: Varga Tamás
 • A családi ház és lakóépület kategória főtámogatája, a Xella Magyarország Kft. Zöld ház: energiahatékonyság különdíja - Budakeszi családi ház - építész: Bársony István 
 • Az Prefa Hungária Kft. különdíja: Családi ház, Dudar - építész: Scherer Márton
 • A Meva Zsalurendszerek Zrt. különdíja: balatonfüredi Városi Uszoda és Sportakadémia - építész: Varga Tamás


Év háza 2018


Minden évben neves zsűri dönt

Az esztétikum és funkcionalitás mellett, ez az alapelv volt meghatározó az Év háza pályázat elmúlt éveiben, amely az épületek és alkotóik díjazásában is karakteresen érződött. Nem túlzás, hogy az Év háza zsűrije az egyik legrangosabb szakmai grémium a hazai díjak és pályázatok vonatkozásában. Ennek garanciájaként a legjelentősebb építész szakmai szervezetek vezetői mellé, minden évben meghívást kaptak az előző évben Ybl Miklós-díjjal kitüntetett építészek is. 2018-ban a 2017-ben Ybl Miklós-díjat kapott építészek vettek részt a zsűriben, ezáltal is emelve a pályázat színvonalát.

Zsűri:

zsűri elnök

 • Dévényi Sándor DLA építész, a Magyar Művészeti Akadémia egykori alelnöke

társelnökök:

 • Dr. Hajnóczi Péter, a Magyar Építész Kamara elnöke
 • Krizsán András DLA, a Magyar Építőművészek Szövetsége elnöke
 • Szoják Balázs építész, az Év háza díj kurátora

a zsűri tagjai:

 • Tóth Balázs, építész az ÉMI Nonprofit Kft. szakértője
 • Dr. Tóth Elek, a BME egyetemi docense
 • Bata Tibor
 • Demeter Nóra
 • Kovács Csaba
 • Varga Csaba
 • Vonnák Jánosné Tanos Márta

A pályázat főtámogatói a Hella Árnyékolástechnika Kft., a Xella Magyarország Kft., további támogatói pedig a Prefa Hungária Kft. és a Meva Zsalurendszerek Zrt. amely cégek támogatói különdíjat is felajánlottak.

Idén újabb 23 épület került az Év háza pályázat évről-évre változó összetételű elismert szakemberekből álló zsűrijének asztalára. A pályázat a Magyar Művészeti Akadémia, a Magyar Építész Kamara, a Magyar Építőművészek Szövetsége védnökségével került kiírása. Az Év háza pályázat főtámogatója 2018-ban családi ház kategóriában a Xella Magyarország Kft., középület kategóriában pedig a Hella ÁNR Árnyékolástechnika Kft. volt.

 

vélemény írásához jelentkezzen be »