építészet : környezet : innováció

Imre Péter és Máté Tamás alkotása nyerte a Victor Vasarely Nemzetközi Művészeti Pályázatot

A zsűritagok nyílt szavazással és meggyőző többséggel Imre Péter szobrászművész és Máté Tamás építész „Mikroelektronika” című kompozícióját ajánlották megvalósításra a városnak, ami különösen nagy sikernek számít a jeles nemzetközi mezőnyben.

Március 8-án ült össze Aix-en-Provence-ban a 2010 után immár másodszor kiírt köztéri művészeti pályázat zsűrije. A 14 tagú zsűri elnöke Rudy Ricciotti építész volt, aki az elmúlt években több nagysikerű középület alkotójaként vált világszerte híressé. A zsűri tagjai között szerepelt Pierre Vasarely, a Vasarely Alapítvány vezetője, továbbá Pécs képviseletében Páva Zsolt polgármester, Horváth András, Bencze Zoltán építészek. Helyet folglalt a zsűriben Héctor Solari médiaművész is, aki 2010-ben a pécsi pályázat kurátora volt.

A Díjat első alkalommal Vasarely szülővárosában, Pécsett hirdették meg 2010-ben, amikor Pécs Európa Kulturális Fővárosa volt. A verseny része volt a Dél-dunántúli Építész Kamara által kezdeményezett Építészet és Kontextus programsorozatnak. Pécs és Aix között a kapcsolatok azóta megerősödtek, amit 2011 decemberében a városok együttműködési megállapodásban is rögzítettek. 

Inspiráció

A mostani felhívásra beérkezett 63 pályázatból az első bírálati szakaszban 10 munkát választottak ki, amelyek szerzőit a kiíró a második körben a javaslataik részletesebb kidolgozására kért fel. A végső bírálatra benyújtott műveket a lebonyolítással megbízott Vasarely Alapítvány a mellékelt kiadványban mutatta be.

A szavazáson Imre Péter és Máté Tamás közös munkája - 8, L’ATLAS - 2, Böszörményi István és Erdős János közös munkája - 2, a LaB[aU] - 1, és Gilles Conan – 1 szavazatot kapott. A zsűri megállapította, hogy Imre Péter és Máté Tamás művében találkoztak leginkább a pályázati kiírásban meghatározott szempontok: a táji kapcsolat, a fenntartható fejlődés és a jelen technológiái körüli kérdések, valamint Vasarely történelmi öröksége, a művészet integrálása a városi közterekbe.

Mikroelektronika - Imre Péter és Máté Tamás alkotása

Imre Péter és Máté Tamás műalkotását ideiglenesen a Vasarely Alapítvány területén avatják fel 2013 októberében, a művész jelenlétében. A szobor végleges helye Aix fejlesztés előtt álló Corsy városrészének egyik közterületén lesz, ahol a műalkotás hozzáférhetővé válik a lakosság számára, és hozzájárul az átépítés után a városrész új identitásának kialakulásához.

4 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »