építészet : környezet : innováció

Intuíció és innováció: Patricia Urquiola éttermi székei

Patricia Urquiola Spanyolországban született, de Olaszországot választotta otthonául, ezért mindkét nemzet design öröksége tetten érhető munkáiban. Intuíciók és asszociációk vezetik a tervezésben, nemritkán tradíciókból merít, amit aztán konvencióktól mentesen emel be ipari gyártási környezetbe.

A formatervezés élvonalának férfias világába üstökösként robbant be a ’90-es években, vezető szerepét egyedüli nőként azóta is tartja. Szabad szellemiség, markáns vonalvezetés és nőies finomság jellemzi alkotásait. Olyan világhírű gyártókkal dolgozik együtt, mint az Alessi, a Moroso, a Missoni, a Louis Vuitton és a Dior. Számos design díj (Red Dot, Elle Decoration International Design Award, Wallpaper Designer of the Year) mellett spanyol királyi kitüntetésben is részesült. A Morosonak tervezett Fjord pihenőszéke bekerült a new yorki Modern Művészetek Múzeumának állandó gyűjteményébe, ami a design klasszikus státusz elérésének biztos jele. A terméktervezés mellett építészként is jeleskedik, a barcelonai Mandarin Oriental Hotel például kiváló összegzése nemcsak Patricia Urquiola művészi hitvallásának, de a kortárs design legnemesebb törekvéseinek is.

Nub kollekció - tervező: Patricia Urquiola - gyártó: Andreu World


Nub: hagyományos forma kortárs átiratban

A Nub kollekció tervezésénél minden pálcás háttámlájú ülőbútor archetípusa, az angol Windsor szék volt a kiindulópont. A tervező jelentősen átértelmezte a tradicionális formát, a pálcák változó ritmusú, orsó alakú kinövései új esztétikai hangsúlyt adnak, deréktámaszként funkcionálva pedig jelentősen emelik a szék komfortfokozatát. A tömör bükkfából készült bútor számtalan felülettel rendelhető, a standard szék mellett található lounge fotel, pad, bárszék, forgószék és hintaszék is. 

A gyártó, a spanyol Andreu World műbútorasztalos üzemként indult az ’50-es években, s bár mára neves tervezőkkel együttműködő világcéggé vált, a gyökerekhez hűen a legfontosabb alapanyag továbbra is a fa. A cél a gyári minőségben előállított kézművesség, a mesterien finom részletkidolgozás. A bútorok redukált formanyelve, finom ívei időtlen eleganciát eredményeznek. Közületi társas terek: tárgyalók, éttermek, hotelek bútorozására specializálódtak.

Nub kollekció - tervező: Patricia Urquiola - gyártó: Andreu World


Maia: Rafinált minimalizmus

A határozott sziluett és a fonott felület által kivetített rajzolat erős és egyedi karaktert ad a bútornak, Spanyolország egzotikus, mór formakincse jelenik meg benne. 2015-től új textúrák gazdagítják a kültéri használatra is alkalmas kollekciót: az ülőfelület kézzel csomózott kötélből, a láb teakfából készül.
A Maia székcsalád 2005-ös bemutatása mérföldkő volt a gyártó, a Kettal életében, hiszen az elképesztő siker és az abból fakadó figyelem jelentősen emelte nemzetközi presztízsét.

Az 1960-as években alapított családi vállalkozás székháza Barcelonában található. A katalán tartományra jellemző kulturális kohéziós erő és nemzetközi nyitottság a Kettal formatervezői kapcsolataiban is tetten érhető. A gyártó együtt dolgozik a brit design nagyágyújával, Jasper Morrisonnal, aki az „Új Egyszerűség” mozgalom vezéralakjaként a formai tisztaság és az elkötelezett design mellett tette le a voksát. Ennek ellenpólusaként jelen van a Hella Jongerius által képviselt kettősség, az ipari és kézműves jelleg mesteri ötvözése, valamint Patricia Urquiola emblematikus termékei, finom rafinériával fűszerezve.

Forgalmazza az Europa Design

 

 

Europa Design

vélemény írásához jelentkezzen be »