építészet : környezet : innováció

IT játszótér haladóknak - a Cheppers irodaház bővítése

Alig száradt meg a festék a Cheppers díjnyertes budapesti irodáján, máris szükség lett a bővítésre. A régihez kapcsolódó új teret szintén Hannus Tamás tervezte, amelyben a számos megismert motívum mellett egy teljesen új, játékos világ tárul fel. Bán Dávid írása.

A történet ugyanott folytatódik, ahol jó pár hónappal ezelőtt befejeződött. Akkor azzal indítottam soraimat, hogy „az IT-vel foglalkozó, dinamikusan fejlődő budapesti Cheppers cég az elmúlt évben végérvényesen kinőtte akkori irodáját”, majd a Szent István körútra, a Hannus Tamás tervei alapján elkészült színes, látványos új helyére költözött. A megvalósult munka a 2015-ös Év Design Irodája versenyben második helyezést ért el. Már akkor is tudható volt azonban, hogy a fejlődés itt nem áll meg – az új irodát is kinőtte a cég, de szerencsére nemrégiben sikerült megszerezni az emelet szomszédos ingatlanát. Az előzmények hasonlóak voltak, mint az első ütemben: a századelős bérpalota egykori polgári lakását hosszú évtizedekkel ezelőtt kezdték el felszabdalni, majd hol irodaként, hol panzióként üzemelt, s egyre jobban degradálódott. Hannus Tamás és újonnan alapított cége, a Reklektik, a megrendelő szándékaival összhangban ebből az állapotból kívánta megmenteni a teret. A régi és szerencsére sok helyen megmaradt belsőépítészeti elemeket ismét kibontotta, s köréjük egy teljesen kortárs, a korábbi elképzeléseket folytató színes, ötletes irodát tervezett, amelyet nagyban meghatároztak a dolgozói igények is.


Cheppers irodaház bővítése - építész: Hannus Tamás - fotó: Gosztom Gergő


A tervezést tehát itt is a munkatársak igényeinek felmérése előzte meg. Az új helyzet részben felülírta a már meglévő téralakítást, így valamelyest újratervezték, átalakították a „régi” irodarészt is. Például a megnövekedett munkatársi létszámhoz igazodva egy 50 fő befogadására alkalmas nagyobb étkezőt, közösségi teret hoztak létre, egyes funkciókat pedig – így például a cégvezetők irodáját – innen kiemelve az új egységben helyeztek el. A cég kinőtte a nagyobb megbeszélésekre kialakított tárgyalóját is, illetve szükség volt egy olyan, a hétköznapokban irodaként funkcionáló térre, amely meetupok megrendezésére is alkalmas. A helyiségek újragondolása mellett rugalmasan kezelhető belső tereket, bútorokat is ki kellett találni, hogy a többfunkciójú helyiségeket könnyen át lehessen alakítani. Továbbá felmerült az igény, hogy az open space terek mellett legyenek intimebb, szeparáltabb irodák is.


Cheppers irodaház bővítése - építész: Hannus Tamás - fotó: Gosztom Gergő


A most belakott 250 nm-rel az iroda alapterülete a duplájára nőtt. A cég munkamenetének lehetőleg zökkenőmentes fenntartása mellett az új rész kialakítására három hónap állt rendelkezésre. Az épület statikája valamelyest határt szabott a tervezési lehetőségeknek, az új helyiségrend kialakítását azonban sikerült úgy megoldani, hogy a legtöbb esetben nem volt szükség falmozgatásra. Így is számos helyen elbontották a felesleges válaszfalakat, ezzel is igyekeztek minél több fényt engedni az új irodákba. A régi és új helyiségek összenyitásánál felmerült a dilemma, hogy az átmenet maradjon észrevétlen, vagy épp ellenkezőleg, radikálisan érezhető legyen az átlépés. Végül az utóbbi megoldás mellett döntöttek. Az egyik legfeltűnőbb váltás a falszínek megváltozása: az új rész közösségi tereiben – a folyosón, a teakonyhában – a cég arculatára utaló azúrkék dominál.


Cheppers irodaház bővítése - építész: Hannus Tamás - fotó: Gosztom Gergő


A tér központi tengelye ezúttal egy folyosó, amelyet még az előző funkcióból örökölt meg az iroda. A korábban lambériázott, sötét tónusú, hosszan elnyúló és alapvetően nyomasztó hangulatú folyosó eredeti szerepét mindenképp meg akarták tartani, de megjelenésben valami teljesen újra volt szükség. Az immár teljesen azúrkék folyosófalakat felül fehér álmennyezet, alul nagy sakktábla rajzolatú padlóburkolat fogja közre. Az összhatást részben a teatralitás, részben az egész irodán végigvitt játékosság jellemzi. Innen, a belső udvar és a függőfolyosó felé nyílnak a skype konferenciabeszélgetésekre is alkalmas kisebb tárgyalók, valamint két, szintén szolidabb méretű iroda. Az utca felőli oldalra rendezték a nagyobb terű irodákat és a változtatható funkciójú helyiségeket. Két nagyobb egység – korábban rendezvényterem – között szerencsére megmaradt és az új kialakításban is szerepet kapott egy tolóajtó, a kreatívok irodájában viszont üvegfallal oldották meg a tér nyitott-zárt kettősségét. A folyosó egyik oldalán, az ajtók felett egy korabeli ablaksor segített természetes fényt juttatni a belső terekbe. Ezt a megújítás során mindenképp meg akarták tartani, azonban az eredeti magasságot a gépészetet takaró álmennyezet miatt nem tudták megőrizni. Viszont az eredeti mintázat alapján újratervezve, a fölső sáv kihagyásával végül megmenekülhetett az ablaksor.


Cheppers irodaház bővítése - építész: Hannus Tamás - fotó: Gosztom Gergő


A közös munkahelyek és kisebb irodák, tárgyalók mellett szabadon átalakítható helyiségeket is létrehoztak. Ezekbe nem terveztek állandó elrendezést, így a munkatársak kedvük szerint pihenhetnek vagy dolgozhatnak a tetszőlegesen elhelyezhető babzsákokon, könnyen mozdítható fotelekben. A vizuális koncepció egyik legfontosabb eleme a játékosság, hogy az egész munkahely ne vegye annyira komolyan magát, legyen benne könnyedség, lazaság. Éppen ezért a falakon, egyes beépített bútorokban és kiegészítő elemekben, illetve a dekorációban is találunk valami meglepőt, vidámat, már-már komolytalant. A falakon különböző vonalas mintázatok futnak végig helyiségenként eltérő módon, hol háromszögekbe rendeződve, hol egy irányba vezetve, vagy éppen darabokra szétesve. Ellentétben a régebbi irodával, itt már nincsenek hatalmas felfestett figurális ábrák, csupán egyetlen motívum maradt meg a korábban sokat használt Star Wars világból: a vezetői irodában szinte ismerősként rajzolódik ki Yoda mester sziluettje, igaz, ez a kép is sávozásból, egy fokkal asszociatívabb módon áll össze. Az egész irodára jellemző csíkozott hatást a megfelelő pontokon elhelyezett, ötletesen kiválasztott poszterek is erősítik, felvállalva a felnőtt játszótér szellemiségét.


Cheppers irodaház bővítése - építész: Hannus Tamás - fotó: Gosztom Gergő


A csíkozás mellett szintén visszatérő elem a nyers, de matt lakkréteggel befuttatott OSB panelek használata a beépített bútorokban, egyes elválasztókban. Kiemelt fontossága van a fénynek, amit a nyitott térkialakításon túl a jól kiválasztott világítótestek is szolgálnak. A játékosság azonban itt sem marad el, a lámpák mellett több helyen zöldellő virágcserepek lógnak alá fejjel lefelé a mennyezetről. A korabeli nyílászárókat és a radiátorokat fedő rácsozatot a legtöbb helyen igyekeztek megtartani, s ahol már nem lehetett őket megmenteni, ott korhű másolatot készítettek. Így a színes, játékos, nagyon mai belső tér végül jó érzékkel harmonizál az épület eredeti, míves formai világával.

Bán Dávid

 

vélemény írásához jelentkezzen be »