építészet : környezet : innováció

Ízig-vérig mai történet — az Andrássy út 23. [Wahrmann-palota] átépítése és rekonstrukciója

Az eredetileg Freund Vilmos által tervezett épület az Andrássy út zártsorú beépítésű részének egyik legszebb palotája. A rekonstrukció az eredetihez hasonlóan magas színvonalú architektúrát kívánt megjeleníteni. (...) A négy főfunkciójú szinttel (földszint és három emelet) bíró épület a korábbi mellékszintek (pince és tetőtér) használatba vételével bővült.
építész vezető tervező: Kőnig Tamás DLA és Wagner Péter DLA; építész munkatárs: Holtság Ágnes és Rimely Ádám

A rekonstrukció építészeti elvei, funkcionális elrendezés
Az érintett – eredetileg Freund Vilmos által tervezett – épület az Andrássy út zártsorú beépítésű részének egyik legszebb palotája. A rekonstrukció az eredetihez hasonlóan magas színvonalú architektúrát kívánt megjeleníteni. Az utcai és az udvari homlokzatot rekonstruáltuk, a kő- és vakolatarchitektúrát visszaépítettük, újra készíttettük az udvari szgraffitót és kutat is. Az utcai homlokzatok tetején visszaépítettük a kőbábos mellvédet, a visszaépített ballusztrád minden homlokzatvégen megjelenő tömör szakaszain egy-egy függőleges hangsúlyt megteremtő, az eredeti terveken szereplő, de soha el nem készült kővázákhoz hasonló magasságú térbeli tárgyat (fémszobor) terveztünk. Eredeti állapotában újítottuk fel a kapualjat és a lépcsőházat a korlátokkal, világítótestekkel (ezek mellett kiegészítésképpen újakat is megjelenítettünk) és az udvarra néző, gyönyörű faüvegfallal együtt. Az udvart az első emeleti függőfolyosók síkja alatt acélszerkezettel hordott üvegtetővel zártuk le, hogy a hajdani udvar a földszinti üzlet szerves részévé válhasson úgy, hogy közben a felújított udvari homlokzatok egységes látványa megtartható legyen.

 

Wahrmann-palota, Andrássy út 23. - Fotó © 2008 Vargha János
Wahrmann-palota, Andrássy út 23. - Fotó © 2008 Vargha János
Wahrmann-palota, Andrássy út 23. - Fotó © 2008 Vargha János
Wahrmann-palota, Andrássy út 23. - Fotó © 2008 Vargha János
Wahrmann-palota, Andrássy út 23. - Fotó © 2008 Vargha János

 

A földszinten, az utcához kapcsolódóan elegáns üzletterületek alakultak ki. Ezek belső kialakítása külön terv szerint, a leendő használók igényei szerint készült. Az üzletterületre eső – eredetileg is csak az udvari traktusokban volt – alacsony színvonalú cselédlakásokat tartalmazó – közbenső szinteket részben elbontottuk, így nagy belmagasságú üzletterek jöhettek létre. (Az udvari homlokzaton az osztószint eredeti nyílásrendje megmaradt.) Az üzlettérbe belógó és ezzel a teret leszűkítő, az Andrássy úti szomszéd melletti légudvart gépészeti aknává csökkentettük. Az üzlet portáljait kicseréltük, megjelenésük a mai kor hangulatának felel meg. Általában is leszögezhető, hogy a rekonstrukció során az újonnan beépítendő szerkezeteket az eredetiektől elütő, de korszerűen elegáns kivitelben kívántuk megvalósítani.

 

Wahrmann-palota, Andrássy út 23. - Fotó © 2008 Vargha János
Wahrmann-palota, Andrássy út 23. - Fotó © 2008 Vargha János
Wahrmann-palota, Andrássy út 23. - Fotó © 2008 Vargha János

 

Az első emeleti volt Wahrmann-lakás helyén irodát alakítottunk ki. Ez a lakás a teljes első emeletet elfoglalta, így most is igyekeztünk egyben tartani a teljes szintet. Az építés óta behúzott közbenső galériaszinteket elbontottuk, és ahol lehet visszaalakítottuk az eredeti térosztást. A teljes eredeti belsőt igyekeztünk feltárni, a történetileg jellemző architektúrát meghatározni és felújítani illetve visszaépíteni, csak a – korábbi helyeken készülő új – vizesblokkok lettek korszerűek.

A lépcsőházi bejáratokat visszatettük az eredeti helyekre, így a lépcsőházi architektúra – a bejárati ajtókkal együtt – rekonstruálható volt.

Az eredetileg négy főfunkciójú szinttel (földszint és három emelet) bíró épület a rekonstrukció során a korábbi mellékszintek (pince és tetőtér) használatba vételével bővült. A szintek megfelelő megközelítésére főleg az eredeti függőleges közlekedőket (fő- és melléklépcső) vettük igénybe, de a főlépcsőt a tetőtérig meghosszabbítottuk, kiegészítettük egy mellékággal a pince felé, és a korábbi – utólagos építésű – felvonó helyett az összes szintet összekötő liftet telepítettünk. Ezzel a pinceszint és az emeleti irodák akadálymentes forgalmát is lehetővé tettük, bár ez – nem középületről lévén szó – nem lett volna kötelező, de az épület színvonalához hozzátartozik.

 

Wahrmann-palota, Andrássy út 23. - Fotó © 2008 Vargha János
Wahrmann-palota, Andrássy út 23. - Fotó © 2008 Vargha János
Wahrmann-palota, Andrássy út 23. - Fotó © 2008 Vargha János

 

A ház bejárata változatlan maradt. A bejárati oszlopos előcsarnokban egy portáspultot alakítottunk ki (a portás a pinceszinti installációs terület vizesblokkját használhatja). A bejárathoz síkban kapcsolódóan alakítottuk ki a felvonó megközelítési útvonalát, és innen indítottuk a pinceszintet feltáró lépcsőt is. A földszint egyéb területe – az udvarral együtt – az üzleté lett. Az üzletterületet a pinceszinten raktárak egészítik ki. A függőleges kapcsolatot saját lépcső teremti meg. A pinceszint az újonnan készülő lépcsőn (a gépészeti terület a meglévő melléklépcsőn is) és a szintén új liften is megközelíthető. Itt található a hulladéktároló és egyéb kiszolgáló helyiségek is.

Az első emeleti iroda térelrendezése követi az eredeti kialakítást. A nagy terek egymással és a fogadóterekkel is reprezentatív kétszárnyú ajtókkal összekapcsoltak. A hajdani – de elégtelen fénye és a felső szinteken jelentkező térfoglalása miatt hamar megszüntetett – előtéri természetes felülvilágítót mesterséges fényű üvegtetővel rekonstruáltjuk. A lépcsőházból négy bejárati lehetőség volt adott itt és a felső emeleteken is. Ezek közül egy a liftkapcsolat lett, a többit az eredeti állapotban visszaépítettük. Az emeleti irodák kialakítása az utcai traktusokban igyekezett követni a hajdani szobarendet, ide vizes helyiségeket nem telepítettünk. Szintenként kettő, illetve három iroda készült. A mellékhelyiségek és az egész épület ellátásához – részben a korábbi légudvarok felhasználásával – gépészeti aknákat alakítottunk ki, ezek mellett (körülbelül az eredeti vizes helyiségek területén) alakultak ki a vizesblokkok, illetve innen installáltak a többi helyiségek is.

 

Wahrmann-palota, Andrássy út 23. - Fotó © 2008 Vargha János
Wahrmann-palota, Andrássy út 23. - Fotó © 2008 Vargha János
Wahrmann-palota, Andrássy út 23. - Fotó © 2008 Vargha János

 

A korábbi zárófödém és a fedélszék a nagyfokú gombásodás és szerkezeti károsodás miatt eleve elbontandó volt, így teljesen új tetőszerkezet készült úgy, hogy a ház utcai látványa ne romoljon, ugyanakkor a tetőtérben kétszintes irodák alakultak ki. Ezek nyitott, a két lépcsőházat tűzvédelmi okokból is összekötő folyosóról megközelíthetők. Az irodák alapvetően egy légterűek, csak az alsó szinten telepített egy-egy vizesblokk jelent önálló kubust. A lenti szintet a felső galériával kétkarú lépcső köti össze, melynek pihenőszintje olyan emelt területhez illeszkedik, ahonnan az utca felőli kőbábos mellvédek fölött át lehet látni. Az egyterű irodák az udvar és az utcai homlokzati síkok mögé bújtatott teraszok felé is kétszintes, kissé döntött üvegfallal néznek. A tető utcai síkja alig magasabb az eredeti tetősíknál (de sokkal laposabb az eredeti terveken szereplő majdnem 45 fokos tetőnél), így utcaszintről a látványt nem változtatja meg. A tetőszinten az udvari traktusban helyeztük el a gépészeti helyiségeket és a klima kültéri egységét úgy, hogy a ház, az irodák felé akusztikai okokból zárt fal jelenjen meg.

A beruházó közbenső döntése alapján, a vegyes – üzlet-iroda-lakás – funkciójú épület szintén vegyes, de csak üzlet-iroda funkciójú épületként került teljeskörű felújításra, restaurálásra, a funkcióváltásból adódó minimális térszervezési, épületszerkezeti és gépészeti változások bevezetése mellett.

 

Wahrmann-palota, Andrássy út 23. - Fotó © 2008 Vargha János
Wahrmann-palota, Andrássy út 23. - Fotó © 2008 Vargha János
Wahrmann-palota, Andrássy út 23. - Fotó © 2008 Vargha János

 

Az épület külső és belső homlokzatai, az udvar, a kapualj, az előcsarnok és a főlépcsőház, valamint a 20. sz. folyamán részben eredeti formájában fennmaradt 1. emeleti térsor és enteriőrök nem változtak az általunk készített első, 2006-ban engedélyezett tervekhez képest. (A módosítást 2007-ben terveztük.) A második, harmadik emeleten új koncepció szerint 2+2, a tetőtérben pedig 3 irodaegység, a földszinten két üzlet került kialakításra. Az üzletek kiszolgálása céljából a hátsó, illetve a Dalszínház utcai traktus szomszéd felé eső részén a félszinti födémek megmaradtak. A közös területek (kapualj, előcsarnok stb.) nem változtak. Szintén nem változott a már korábban engedélyezett udvar feletti üvegtető fedés. A tetőtérben az eredetileg lakásfunkcióra engedélyezett szerkezeti kialakítás (új vasbeton födém, pillérváz és koporsófödém) megtartása mellett a hat lakás helyett három iroda épült.

Az épület felsőbb szintjeinek és az üzletek pinceszinti raktárhelyiségeinek kiszolgálása érdekében, valamint azért, hogy a díszes főlépcsőház valóban reprezentatív tér maradhasson, egy új gazdasági bejáratot alakítottunk ki a Dalszínház utcai homlokzat utolsó axisában. Ez a gazdasági bejárat egy új lifttel és a meglévő cselédlépcsővel összekapcsolva lesz a menekülési útvonal. A lift és a cselédlépcső, illetve a pincét és a földszintet összekötő új, egyenes, egykarú lépcsőszakasz a középmagas épület minden szintjét összeköti. A pinceszinten az üzletek raktár helyiségei, illetve szociális blokkja lettek kialakítva, a gépészeti terek alig, a közműveket fogadó terek és a trafóház pedig egyáltalán nem módosultak. Az eredetileg az udvar alatt tervezett uszoda (medence és szauna térsor) elmaradt, helyette itt az üzletek kiszolgáló terei kaptak helyet.

(tervezői leírás);
fotó: Vargha János


Wahrmann-palota — rekonstrukció és átalakítás irodaházzá
Budapest, VI., Andrássy út 23.

megrendelő: LEUVEN Kft.
lebonyolító: HI GRUPO Kft.

tervező: Kőnig és Wagner Építészek Kft.
építész szakág
Kőnig Tamás DLA építész vezető tervező
Wagner Péter DLA építész vezető tervező
Holtság Ágnes építész munkatárs
Rimely Ádám építész munkatárs
tartószerkezet szakág
Balogh Béla vezető tartószerkezettervező
épületgépész szakág
Erhardt Lajos vezető épületgépész tervező
Erhardt Péter épületgépész tervező
elektromos szakág
Révhegyi Ferenc vezető elektromos tervező
Holló Mihályné elektromos tervező
Bosch Gyula gyengeáramú tervező
Böjte Ferenc épület-felügyelet tervező

kutatás, restaurálás
Bor Ferenc művészettörténész
Gaál Endre üvegrestaurálás
Győrffy Ádám farestaurátor
Herling Zsuzsa díszítő festés, szgraffito
Páhi Attila fémrestaurátor
Soós László kőrestaurátor

szakértők, technológiai tervezők
dr. Gombik Károly tűzvédelmi szakértő
Gombik Károlyné tűzvédelmi szakreferens
Gosztonyi Miklós árnyékolástervező
Tóth Miklós felvonótervező

épületfelmérés: Molnár József, Falb Anita, Horváth Liliana, Hamar Ákos, Hamar Gergely, Menus Gábor, Szalántzy Kolos

1 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »