Épületek/Középület

Játék a kockákkal – Museum of Contemporary Art, Sydney

1/21

Museum of Contemporary Art, Sydney - vezető tervező: Sam Marshall

Museum of Contemporary Art, Sydney - vezető tervező: Sam Marshall
Museum of Contemporary Art, Sydney - vezető tervező: Sam Marshall
Museum of Contemporary Art, Sydney - vezető tervező: Sam Marshall
Museum of Contemporary Art, Sydney - vezető tervező: Sam Marshall
Museum of Contemporary Art, Sydney - vezető tervező: Sam Marshall
Museum of Contemporary Art, Sydney - vezető tervező: Sam Marshall
Museum of Contemporary Art, Sydney - vezető tervező: Sam Marshall
Museum of Contemporary Art, Sydney - vezető tervező: Sam Marshall
Museum of Contemporary Art, Sydney - vezető tervező: Sam Marshall
Museum of Contemporary Art, Sydney - vezető tervező: Sam Marshall
Museum of Contemporary Art, Sydney - vezető tervező: Sam Marshall
Museum of Contemporary Art, Sydney - vezető tervező: Sam Marshall
Museum of Contemporary Art, Sydney - vezető tervező: Sam Marshall
Museum of Contemporary Art, Sydney - fotó: Ben Symons
Museum of Contemporary Art, Sydney - fotó: Ben Symons
Museum of Contemporary Art, Sydney - fotó: Ben Symons
Museum of Contemporary Art, Sydney - fotó: Ben Symons
Museum of Contemporary Art, Sydney - fotó: Ben Symons
Volume one kiállítás - fotó: Paul Green
Volume one kiállítás - fotó: Paul Green
Museum of Contemporary Art, Sydney - vezető tervező: Sam Marshall
Museum of Contemporary Art, Sydney - vezető tervező: Sam Marshall
Museum of Contemporary Art, Sydney - vezető tervező: Sam Marshall
Museum of Contemporary Art, Sydney - vezető tervező: Sam Marshall
Museum of Contemporary Art, Sydney - vezető tervező: Sam Marshall
Museum of Contemporary Art, Sydney - vezető tervező: Sam Marshall
Museum of Contemporary Art, Sydney - vezető tervező: Sam Marshall
Museum of Contemporary Art, Sydney - vezető tervező: Sam Marshall
Museum of Contemporary Art, Sydney - vezető tervező: Sam Marshall
Museum of Contemporary Art, Sydney - vezető tervező: Sam Marshall
Museum of Contemporary Art, Sydney - vezető tervező: Sam Marshall
Museum of Contemporary Art, Sydney - vezető tervező: Sam Marshall
Museum of Contemporary Art, Sydney - vezető tervező: Sam Marshall
Museum of Contemporary Art, Sydney - fotó: Ben Symons
Museum of Contemporary Art, Sydney - fotó: Ben Symons
Museum of Contemporary Art, Sydney - fotó: Ben Symons
Museum of Contemporary Art, Sydney - fotó: Ben Symons
Museum of Contemporary Art, Sydney - fotó: Ben Symons
Volume one kiállítás - fotó: Paul Green
Volume one kiállítás - fotó: Paul Green
1/21

Museum of Contemporary Art, Sydney - vezető tervező: Sam Marshall

Játék a kockákkal – Museum of Contemporary Art, Sydney
Épületek/Középület

Játék a kockákkal – Museum of Contemporary Art, Sydney

2012.05.08. 13:42

Projektinfó

Földrajzi hely:
Sydney

Építészek, alkotók:
Sam Marshall

A Museum of Contemporary Art (MCA) a világ egyik legcsodálatosabb helyén emelkedik, pazar kilátással Sydney kikötőjére és az Operaházra. A meglévő art deco épülethez Sam Marshall tervezett nagyszabású kortárs bővítést, ahol a funkcionális és esztétikai igényeken túl döntő szempont volt a fenntarthatóság.

A Museum of Contemporary Art (MCA) a világ egyik legcsodálatosabb helyén emelkedik, pazar kilátással Sydney kikötőjére és az Operaházra. A már több elismerésben részesült helyi építész, Sam Marshall a meglévő MCA épülethez nagyszabású kortárs bővítést tervezett, illetve a régi rész teljes átépítését, felújítását is levezényelte.

A 4 500 négyzetméterrel megnövelt MCA épülete egy lenyűgöző új bejáratot és előcsarnokot, tágas új és átépített galériákat, oktatási tereket, kiszolgáló helyiségeket, valamint egy kikötőre néző kávézó- és szoborteraszt foglal magába. Kulcsfontosságú volt a National Centre for Creative Learning (Kreatív Tanulás Nemzeti Központja) létrehozása, mely egy előadóteremből, két kreatív műhelyből, egy multimédia teremből, digitális osztályteremből és az MCA által a különleges igényű gyerekek számára elindított híres Bella program részére fenntartott teremből áll.

 

 

Az új bővítés feltűnő építészeti jelként szolgálja az MCA-t, tükrözi az intézmény kortárs jellegét, ugyanakkor tiszteletben tartja a meglévő építészeti elemeket. Sam Marshall az előzetes elvárásokat követve olyan bővítést tervezett, mely környezettudatos és gazdaságos választ ad a múzeum érvényben lévő akadálymentességi és téralakítási igényeire. Az átépítés figyelembe veszi az MCA-nak korábban otthont nyújtó Maritime Services Board, a sydney-i kikötő partján álló impozáns art deco ház építészeti örökségét is. Az 1952-ben emelt épület hűen tükrözi előző használójának, a korának egyik legerősebb kormányzati hivatalnak tekintélyét és függetlenségét. Ezzel a történelemmel kerül kontrasztba az MCA kortárs jellege, hiszen az intézmény élen jár napjaink kultúrájának terjesztésében, és kapcsolatot teremt a jelen művészei és a befogadók között. Az épített örökséggel foglalkozó szerveket, úgymint a National Trust (Nemzeti Vagyonkezelő), a Heritage Council (Örökségvédelmi Tanács) és az Art Deco Society, már a tervezési folyamat korai szakaszába bevonták.

Az építészeti kialakítás a meglévő ház nagyvonalú gesztusaiból nyert ihletet, így hozva létre olyan meglepő, új és kortárs bővítést, ami méltó kiegészítése az MCA környékén található híres The Rocks-nak és a Circular Quay-nek. A homlokzatburkolatként választott anyagok és színárnyalatok a földre utalnak, ahol az épület áll, éppúgy, mint bennszülött és Európából betelepült lakosainak gazdag történelmére. A tervező koncepciójának középpontjában az „őszinte” anyagok használata állt, ezért az összes felületképzést úgy választotta ki, hogy a funkciónak és a tisztán esztétikai követelményeknek egyaránt megfeleljen.

Kültérben használt anyagok

Az épület homlokzatburkolata üvegszál erősítésű beton (GRC) panelekből áll. A GRC alapvetően egy előregyártott beton, de a vasalást üvegszál váltja ki, ami rendkívül vékony és nagy panelek kialakítását teszi lehetővé. Ezekkel az elemekkel fedték a tetőt és a teraszok egyes részeit is. Az ablakoknál alkalmazott nagy teljesítményű üveg kiváló hő- és hangszigetelést biztosít.

Beltérben használt anyagok

Ahol csak lehetőség volt rá, a beton tartószerkezetek látszóbetonként jelennek meg (például a liftmagok esetén). A galériák fala és mennyezete festett gipszkarton. A nyilvános terekben a mennyezet a belmagasság növelése érdekében visszahúzták a festett gipszkartont, egyes helyeken a beton szerkezet is előbukkan. A 7. emelet kiszolgáló helyiségei lambériázott mennyezetet kaptak a hangelnyelés elősegítése érdekében.

Liftek

A két meglévő liftet felújították, és két újat építettek kiegészítésképpen.

Díjak és zöldenergia

2009-ben az MCA elnyerte a City of Sydney Business Awards keretén belül kiosztott Lord Mayor’s Sustainability Award (a polgármester Fenntartható Épület Díja) díjat. Ez a legnagyobb elismerések közé tartozik, amivel Sydney olyan vállalkozásait tüntetik ki, melyek élen járnak a fenntartható szemlélet alkalmazásában. Az MCA esetén az intézmény elkötelezettségét jutalmazták a díjjal, hiszen arra törekszik, hogy mind a jelenben, mind a jövőben a lehető legkisebb hatást gyakoroljon környezetére.

A fenntarthatóság a múzeum újjáépítésének egyik kulcsfontosságú szempontja volt, az MCA Ausztrália-szerte példát mutat a környezettudatos múzeum működésére. Tengervíz-hőcserélő és teljesen integrált légkondicionáló rendszer alkalmazásával érnek el akár 30%-os energia megtakarítást, illetve az egyéb zöld megoldások közé tartozik például az ESD-kompatibilis világítás, energiafelügyelet az egész épületben, a galériaterek hőszigetelése és a csapadékvíz-gyűjtés.

 

 

Sam Marshall (Architect Marshall) volt a felújítás-átépítés vezető tervezője, aki a dokumentációs és kivitelezési munkák alatt szoros együttműködésben dolgozott az NSW Government Architect’s Office (New-South-Wales Főépítész Irodája). Marshall, miután dicsérettel elvégezte az UNSW-t (New-South-Wales Egyetem), 1989-ben kezdett saját vállalkozásba, és a Marsh Freedman Associates társaként tervezett. Marshall a 2000 RAIA Wilkinson Awardon elnyerte az elnöki díjat újrahasznosított házáért, valamint az Örökségvédelmi Díjat egy raktár átépítéséért Darlinghurstben. Ezenkívül tulajdonosa a legjobb enteriőrért járó Dulux Colour Awardnak, a Marrickville Medalnak és a Byera Hadley vándorösztöndíjnak. Marshall a NSW Ministry for the Arts Capital Infrastructure és az Australian Centre for Photography tanácsának tagja.

A tervező által rendelkezésre bocsátott anyagot fordította: Gaschler-Gyeviki Nóra


megbízó: Museum of Contemporary Art, Sydney, Ausztrália
építész: Sam MarshallArchitect Marshall
kivitelezés kezdete: 2010. augusztus
kivitelezés vége: 2012. március
szintszámok
meglévő épület: 7 szintes
új épület: 5 szintes
Alapterületek
meglévő épület: 9 693 nm
kibővített épület: 14 193 nm
bővítés: 4 500 nm

 

 

 

 

Museum of Contemporary Art, Sydney - vezető tervező: Sam Marshall
1/21
Museum of Contemporary Art, Sydney - vezető tervező: Sam Marshall

Museum of Contemporary Art, Sydney - vezető tervező: Sam Marshall
2/21
Museum of Contemporary Art, Sydney - vezető tervező: Sam Marshall

Museum of Contemporary Art, Sydney - vezető tervező: Sam Marshall
3/21
Museum of Contemporary Art, Sydney - vezető tervező: Sam Marshall

Museum of Contemporary Art, Sydney - vezető tervező: Sam Marshall
4/21
Museum of Contemporary Art, Sydney - vezető tervező: Sam Marshall

Museum of Contemporary Art, Sydney - vezető tervező: Sam Marshall
5/21
Museum of Contemporary Art, Sydney - vezető tervező: Sam Marshall

Museum of Contemporary Art, Sydney - vezető tervező: Sam Marshall
6/21
Museum of Contemporary Art, Sydney - vezető tervező: Sam Marshall

Museum of Contemporary Art, Sydney - vezető tervező: Sam Marshall
7/21
Museum of Contemporary Art, Sydney - vezető tervező: Sam Marshall

Museum of Contemporary Art, Sydney - vezető tervező: Sam Marshall
8/21
Museum of Contemporary Art, Sydney - vezető tervező: Sam Marshall

Museum of Contemporary Art, Sydney - vezető tervező: Sam Marshall
9/21
Museum of Contemporary Art, Sydney - vezető tervező: Sam Marshall

Museum of Contemporary Art, Sydney - vezető tervező: Sam Marshall
10/21
Museum of Contemporary Art, Sydney - vezető tervező: Sam Marshall

Museum of Contemporary Art, Sydney - vezető tervező: Sam Marshall
11/21
Museum of Contemporary Art, Sydney - vezető tervező: Sam Marshall

Museum of Contemporary Art, Sydney - vezető tervező: Sam Marshall
12/21
Museum of Contemporary Art, Sydney - vezető tervező: Sam Marshall

Museum of Contemporary Art, Sydney - vezető tervező: Sam Marshall
13/21
Museum of Contemporary Art, Sydney - vezető tervező: Sam Marshall

Museum of Contemporary Art, Sydney - fotó: Ben Symons
14/21
Museum of Contemporary Art, Sydney - fotó: Ben Symons

Museum of Contemporary Art, Sydney - fotó: Ben Symons
15/21
Museum of Contemporary Art, Sydney - fotó: Ben Symons

Museum of Contemporary Art, Sydney - fotó: Ben Symons
16/21
Museum of Contemporary Art, Sydney - fotó: Ben Symons

Museum of Contemporary Art, Sydney - fotó: Ben Symons
17/21
Museum of Contemporary Art, Sydney - fotó: Ben Symons

Museum of Contemporary Art, Sydney - fotó: Ben Symons
18/21
Museum of Contemporary Art, Sydney - fotó: Ben Symons

Volume one kiállítás - fotó: Paul Green
19/21
Volume one kiállítás - fotó: Paul Green

Volume one kiállítás - fotó: Paul Green
20/21
Volume one kiállítás - fotó: Paul Green

 

 

 

 

 

 

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk