Épülettervek/Középület

Jégkorong csarnok terve - Újpest, Káposztásmegyer

1/4

?>
?>
?>
?>
1/4

Jégkorong csarnok terve - Újpest, Káposztásmegyer
Épülettervek/Középület

Jégkorong csarnok terve - Újpest, Káposztásmegyer

2001.08.15. 22:00

Projektinfó

Földrajzi hely:
Budapest, Magyarország

Építészek, alkotók:
Kulcsár Zoltán, Peschka Alfréd

Építész: Finta és Társai Építész Stúdió Kft., Peschka Alfréd, Kulcsár Zoltán.

Tervező: Finta és Társai Építész Stúdió Kft.
Peschka Alfréd, Kulcsár Zoltán
Építész munkatárs: Geiszter Róbert


Helyszín:

A tervezett létesítmény helyszíne Újpesten a Külső Szilágyi út, Homoktövis utca, Farkaserdő út által határolt terület. A terület jelenleg beépítetlen, terepviszonyai rendezetlenek.

Tervezett funkciók:


A tervezett létesítmény fő funkcióként két szabványos méretű jégkorongpályát tartalmaz. Az egyik pálya a versenypálya melyhez lelátók csatlakoznak, a másik a gyakorlópálya lelátók nélkül. Elsősorban a sportolók elszállásolására készül egy 48 szobás két-három csillagos szálloda. A szállodához kapcsolódóan lakossági vendégkört is megcélozva fitness központ épül. A főpálya épülettömege kiegészítő funkcióként két éttermet (egy gyors és egy hagyományos ) és kívülről megközelíthető üzleteket is tartalmaz.

Beépítés:

A Külső szilágyi út mentén jelenleg a tervezett távlati metrófejlesztések miatt széles védelmi zóna van kiszabályozva, mely azonban a jelen tervezési területnél visszalép - az úthoz közelebb engedve a beépítési vonalat. (oka a tervezett zárt fejállomás) A terület tehát "kifelé" haladva az első eleme a beljebb lépő beépítésnek (térfalnak).

A terület beépítését befolyásoló tényező továbbá a karakteres f+5 szintes beépítés észak felől (lakóépületek), valamint az alacsony beépítésű gyermekintézmények dél felől. A területet délről záró Homoktövis utca ferde irányát a városszerkezet szempontjából kevésbé találtuk fontosnak, mint a Szilágyi út karakteresebb vonalát, melyre az új szomszédos lakóépület-együttes beépítése is szerveződik.

 

1/4

 

Ezen szempontok alapján formáltuk úgy az épületet, hogy a legnagyobb épülettömeg - a főpálya csarnoka - került a magasabb beépítésekhez közel, hossztengelyével párhuzamosan a Külső Szilágyi útra. A nagyobb nyugalmat kívánó óvoda, iskola közelébe a kisebb magasságú, lehetőség szerint extenzív zöldtetővel fedett gyakorlópálya tömbje kerül, mely mellett a Homoktövis utca felőli oldalon egy komolyabb sűrűségű intenzív zöldterület alakulhat ki. A fő megközelítési irányból feltárulkozó látvány fontossága, illetve a már említett beépítési "vonal - ugrás" "lágy" átvezetése miatt került a szálloda karakteresebb (jel-szerű) tömbje a Szilágyi út és a Homoktövis utca sarkára.

Az épület hármastagoltságú elrendezése lehetővé teszi az ütemezett építést is. Az első ütemben a főpálya épülhet meg a hozzá tartozó előcsarnoki zónával. A második ütem a gyakorlópálya a harmadik pedig a szálloda és fitness központ kialakítása lesz.

Alaprajzi elrendezés:

Az épület a különböző funkciót tartalmazó tömbjeinél különböző szint elrendezéseket tartalmaz: a főpálya : pince ( alagsor ) , földszint, emelet és VIP. galériaszintből (2.emelet) áll, a gyakorló pálya egyszintes ( pinceszinti padlószinttel) , a szálloda F+4 szintes.

Pinceszint:
Itt található a két jégpálya, a hozzá tartozó jégtechnológiai gépészet, a felnőtt és gyerek sportolói öltözők, bírói és edzői szobák.

Földszint:
A főbejáratokat összekötő előcsarnokból lépcsőn lehet feljutni a lelátókhoz, illetve egy másik lépcsőn le a pincei - alagsori öltözőkhöz. A nagycsarnok utcai frontján külső megközelítésű üzletek vannak. Az északi oldalon gyorsétterem található melynek fogyasztóteréből belátni a pályára. A Farkaserdő út felőli oldalon kapott helyet a trafó ill. gépészet egy része. A szállodatömbben részben a fitness központ 5x10 m-es medencéje és öltözői találhatók, részben pedig a szálloda előcsarnoka - recepciója és kiszolgáló területei kaptak helyet.

 

2/4

3/4

 

Első emelet:
Itt találhatóak a versenypálya lelátói és a mögöttük húzódó közlekedő - előcsarnoki zóna terei, büféi. Az északi oldalon az étterem és konyhája zárja a tömböt. A szálloda első emeletén fitness , kondicionáló terem és kozmetika található.

Második emelet :
A lelátók felett a VIP. vendégek részére exkluzív ülőhelyeket alakítottunk ki. Az oldalsó közlekedőkből galériás kialakításuk miatt le lehet tekinteni az első emelet közlekedőire. A csarnok déli rövid oldalánál találhatóak a belső térbe néző vezetői irodák. A túloldali részen a csarnok szellőzőgépészete valamint akusztikai fallal takartan a hűtőgépek kültéri egységei találhatóak.

A szálloda második, harmadik, és negyedik emeletén azonos kétszemélyes szobák vannak. (szintenként 16 db. ) Megközelítésük egy- egy vendég illetve szerviz liften és lépcsőn lehetséges.

Építészeti tömegalakítás:

Fontosnak tartottuk a gazdaságos de igényes építészeti megoldások alkalmazását, hiszen a jégcsarnok elhelyezkedését tekintve meghatározó pozícióban van a Káposztásmegyeri lakótelep I. és II. üteme között. A nagy csarnok karakterizáló elemei a nagy fesztávot lefedő acél rácsos tartók melyek mindkét öve enyhén íves kialakítású. Ez a forma jelentkezik a rövid homlokzatokon is, melyet az alsó épülettömegtől üvegsáv választ el és egyben tesz "lebegővé". A gyakorló pálya semleges visszafogott tömegformálású, tetejét felülvilágítók teszik tagolttá. Fedése zöldtető melyre a szállodából és a magasabb épületek felől rá lehet látni. A szálloda F+4 szintes tömege ellipszis alaprajzú. Az ívelt forma szerepe az, hogy átvezesse a már említett eltérő mélységű térfalakat, illetve semlegességével kompozíciós ellenpontját képezze a nagy karakteres csarnoknak.

 

4/4

 

 

Kapacitásadatok:

Telek területe: 19890 m2
Beépített terület: 8700 m2
Bruttó szintterület:
Versenypálya, öltözők, éttermek, gépészet: 11500 m2
Edző pálya: 2200 m2
Szálloda, fitness: 2900 m2
16600 m2

Parkoló mérleg:
OÉSZ szerint

Funkció db
Nézőtér 2000főre 100
Szálloda 48 szoba 16
Étterem I. 50 fő 9
Étterem II. 60 fő 10
Fitness 80 fő 4

Összesen

139
Tényleges parkoló szám: 143
Busz parkoló: 1/200 5

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk