építészet : környezet : innováció

K201 - a BME Építészmérnöki Kar új közösségi terme

Aki a Műegyetemre jár, tán még évtizedek múlva, álmában is eltalál az egyik legtöbbet látogatott előadóba, a „kákettőötvenháromba”. Lehet, hogy ilyen emblematikus terem válik a K201, a BME Építészmérnöki Kar új közösségi terméből is. A korábbi helyiségcsoportban egykor a MAFC irodái működtek most a Szentirmai Tamás és Vági János tervei alapján átalakított tér előadásoknak, doktori védéseknek, konferenciáknak és kiállításoknak ad helyet.

K201 - a BME Építészmérnöki Kar új közösségi terme, Műegyetem rakpart 3. 2. em 1.
A BME Építészmérnöki Kar ingatlanfejlesztései keretében került sor 2010-ben az egykor a MAFC irodáinak helyet adó helyiségcsoport funkcióváltására és átalakítására. Az előadásoknak, doktori védéseknek, konferenciáknak és kiállításoknak helyet biztosító új terem tervezése 2010. februárjában, a kivitelezési munka 2010. júliusában kezdődött és október közepéig tartott. A terem átadása 2010. október 20-án történt meg.

 

 
 
 
 
K201 - Szentirmai Tamás és Vági János
K201 - Szentirmai Tamás és Vági János
K201 - Szentirmai Tamás és Vági János
K201 - Szentirmai Tamás és Vági János
 

 

Egy olyan tér létrehozása volt a cél, mely a változatos funkcióhoz társuló téri igények létrejöttét elősegíti, és nem determinálja. Az egybefüggő teret mindössze egy nyitható bútor artikulálja, mely nyitott állapotában előteret és egy intim kiállítóteret, zárt állapotában egy térileg összefüggő egységet hoz létre. A nyitható fal egy padlóba mart acélsínen gördül, ami már zárt állapotában sejteti a térfal kinyitásakor létrejövő téri helyzetet. A fal tetszőleges pozícióban rögzíthető, ami flexibilis, változatos teret eredményez. A bútor, a felső világítótesteket fogadó fehér keret és a karakteresen megjelenő belső spaletták – melyek az árnyékolást szolgálják, és emellett vetítési felületként is használhatók – térben állóságukkal képesek hangsúlyozni a boltozott tér nagyvonalú arányrendszerét, meglévő karakterét. A falak és a mennyezet fehérségét érzékenyen oldja fel a tölgyfapadló mintázata, a bútor anyagszerűsége, illetve a székek játékos színessége. A bútor nem a fapadlóból nő ki, inkább ellebegni kíván felette, miközben a nyír rétegeltlemez táblák fehérségéből könnyedén rajzolódik ki a lucfenyő vázszerkezete, ami meglepő kapcsolatba kerül a mennyezet vízszintes bordáival.

 

K201 - Szentirmai Tamás és Vági János
K201 - Szentirmai Tamás és Vági János
K201 - Szentirmai Tamás és Vági János
K201 - Szentirmai Tamás és Vági János
 

 

A bútorban helyet kapott egy minikonyha - mosogatóval, kávéfőzővel - kabát- és székraktár zárható szekrényekkel kombinálva, illetve a kamarakiállításokat fogadó installációs felület. A téri flexibilitással párhuzamosan a világítási koncepció is a különböző világítási igények változatosságának próbál megfelelni. Ez az indirekt és direkt fények összehangolásával érhető el. A világítótesteket magába foglaló keret hangsúlyosságát oldja a tér aránya, a keret méretei és a spalettát szegélyező lucfenyő keret között felfedezhető hasonlóság.


K201- A BME Építészmérnöki Kar új közösségi terme

generál tervezés:
Szentirmai Tamás - Pontlabor
Vági János - VH Stúdió
világítástechnika: Haász Ferenc
elektromos tervezés: Zay Zoltán
épületgépészeti tervezés: Viczai János

generál kivitelezés: Tallér Róbert  - Struktor Kft.
asztalosmunka: Bargel Károly
világítás kivitelezés: Földi Károly - Vistar Kft.
fotók: Szentirmai Tamás

terem területe: 140 m2
tervezés kezdete: 2010. február
kivitelezés kezdete: 2010. július
terem átadása: 2010. október 20.
megrendelő: BME Építészmérnöki Kar

5 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »