építészet : környezet : innováció

Kaszab Ákos búcsúztatása

A BÉK és MÉK közleménye: „Mély fájdalommal tudatjuk a kollégákkal, hogy Kaszab Ákos Ybl-díjas építész, életének 67. évében, méltósággal és rendkívüli erővel viselt, hosszan tartó súlyos betegség után elhunyt.”

Mély fájdalommal tudatjuk a kollégákkal, hogy Kaszab Ákos Ybl-díjas építész, életének 67. évében, méltósággal és rendkívüli erővel viselt, hosszan tartó súlyos betegség után elhunyt. Végső búcsút 2010. június 4-én 11.15-kor veszünk Tőle a Farkasréti Temetőben. Az építész szakma nevében Dr. Finta József Ybl- és Kossuth-díjas építész búcsúztatja.

 


MÁJUS IDUSA

Szomorú hetünk volt. Ritka nagy vihar szaggatta-tépte a dél-balatoni parti térséget. Telkünkön kidöntötte azt a magányos óriás fát (kanadai nyár), amely három generációnak adott hűs árnyat, esztétikai élményt, s dacolt évtizedek kemény égi áldásával.
Kidőlt egy fa.
Megsirattuk.
Nem lesz könnyű pótolni.

Minden kemény küzdelem ellenére más sem bírt most az égiekkel. Pedig kitartó, kemény, állhatatos ember volt. Súlyos betegség után végleg elhagyott minket kiváló kollégánk és barátunk

KASZAB ÁKOS Ybl-díjas építész.

Sikerekben gazdag, gyorsan felívelő pályakezdése volt; diplomadíj, nívódíj, eredményes tervpályázatok, mesteriskolai felvétel az I. ciklusba. Majd több, mint két évtized a Lakóterv-ben, áruházak, gimnáziumok, fürdőfejlesztések és más közintézmények mellett számtalan rendezési terv, paneles lakótelep és lakóépületek tervezése fűződik nevéhez.

Kitartóan küzdött és harcolt mindenért. Ha csak egy szikrányi sansz adódott, végigvitte reménytelennek tűnő elképzeléseit, egy új, szebb és jobb életért, egy szebb és jobb jövő létrehozásáért. Más meg sem próbálta volna a ’70-es ’80-as években a kőbevésett normatívák megváltoztatását. És neki sok mindent sikerült keresztülvinni.

A kitartó, elszánt munkavégzése kiváló szakmai tudással is párosult, ami összességében számtalan tervpályázati díjat is eredményezett számára, és munkatársai számára.

De mégsem ezáltal lett az építész szakma emblematikus alakja. Ő több volt, mint elhivatott képviselője a szakmának. Szinte mániákusan harcolt az építészek érdekeiért, az építészek szakmai közösségéért. Életének nagy részét ez kötötte le. Nemhiába. A ’80-as évek végén egyik kezdeményezője volt az ÉPÍTÉSZ KAMARA újjáélesztésének, pedig törvény nélkül erre remény sem volt. Tíz fős munkacsoport vezetőjeként kidolgozták a kvázi kamara megalakulásának és működésének feltételeit. Így jöhetett létre 1990-ben a Magyar Építész Kamara és Szövetség (MÉK-ÉSZ). Majd sorra készítette a Kamarai Törvény előkészítését, a Kamara Alapszabályát, és más szabályzatok kidolgozását. Számtalan kamarai bizottság tagja és vezetője volt. Az 1996-os Kamarai Törvény után megalakuló Budapesti és Magyar Építész Kamara alapító tagja és éveken keresztül elnökségi tagja volt. Oroszlánrészt vállalt a tervpályázati bizottság vezetőjeként a hazai tervpályázati rendszer jobbításáért és tisztaságáért. Elvitathatatlan érdeme, hogy a közbeszerzési törvény módosításával Európában egyedül hazánkban a tervpályázat része lett a közbeszerzésnek. Áldozatkész, szívós és szakszerű munkáját és munkásságát semmi és senki nem tudta nem hogy megtörni, de visszafogni sem, pedig sokan próbálkoztak. Ez csak föntről sikerült.
Kidőlt egy fa.
Megsirattuk.
Nem lesz könnyű pótolni közéleti tevékenységét.

Fájó szívvel búcsúzunk a Magyar Építész Kamara, a Budapesti Építész Kamara, a Magyar Építőművészek Szövetsége és az ÉME Mesteriskola nevében.

Budapest, 2010. május 20.

Eltér István
a MÉK volt elnöke 
 

Kaszab Ákost a Magyar Építész Kamara, a Budapesti Építész Kamara, az ÉME Mesteriskola, és a Magyar Építőművészek Szövetsége saját halottjának tekinti.

vélemény írásához jelentkezzen be »