Épülettervek

Kávézó a Liva malomban

1/13

helyszín

?>
helyszín
?>
helyszínelemzés
?>
helyszínelemzés
?>
koncepció
?>
koncepció
?>
helyszínrajz
?>
helyszínrajz
?>
alaprajz
?>
helyiséglista
?>
metszet
?>
metszet
?>
metszet
?>
látvány
1/13

helyszín

Kávézó a Liva malomban
Épülettervek

Kávézó a Liva malomban

2016.07.18. 08:23

Projektinfó

Földrajzi hely:
Budapest

Építészek, alkotók:
Golda János, Máté Orsolya, Guld Beatrix, Hindy Dorottya

Cég, szervezet:
Mesteriskola

Vélemények:
1

Liva malom és környezetének fejlesztési lehetőségei

Stáblista

4. csapat: Hindy Dorka, Máté Orsi, Guld Beatrix mester: Golda János

Hindy Dorka, Máté Orsi, Guld Beatrix és mesterük, Golda János a Liva malomba közösségi funkciókat, kávézót és az Organicához kapcsolódó látogatóközpontot helyezett el, valamint visszaállította a malomkereket. A tervezési terület tágabb környezetére is megoldást javasolnak, ami lehetőséget nyújt egy összefüggő városi zöldfelület megtartására. A szűkebb tervezési területet ennek a rekreációs sávnak a központjaként értelmezi. 

Arnóth Lajos: Végeztek helyszínelemzést, melyben megfogalmazták a célt, a meglévő zöld területek megtartását és újak létesítését, a patakparti területek rekreációs felhasználását.

Úgy ítélték meg, hogy a Liva malom patak menti területe alkalmas erre a rekreációra, alkalmas a bővítésre. A pályázati helyszínen gördeszka- és biciklipályát, a malom területén kávézót és Organica látogatóközpontot, ettől délre pedig parkosított területet létesítenek, s ez a rekreációs terület kutyafuttatóval végződik.

Az épültekről: a szennyvíztisztító össze lett kapcsolva a malomépülettel és a szennyvíztisztítóból kijövő víz keresztül megy a rekonstruált malomkeréken is, így azt mozgatva emlékeztet a múltra. Magát az épületet nem változtatták meg sem formailag, sem tömegileg. Műemlék jellege miatt nem változatták meg - részletes magyarázat nincs megadva.


helyszínelemzés
3/13
helyszínelemzés
Az épületek egységes üvegfelületeket kapnak és ezzel is jelezni kívánták az egész létesítmény összefüggő egységét.

Valamennyi bemutatott létesítmény megjelenését lehetett volna részletesebben ábrázolni, hogy a tervezett jó gondolat többrétűen legyen bemutatva. A két terv, 3. és 4. számú, együtt vizsgálandó a beruházó részéről. A 3. számú tágasságát össze lehet mérni a 4. számú terv szerényebb elképzelésivel, a jövőbeni továbblépés céljából.

Dobai János: A környezetvizsgálat konklúziója egy sport-szabadidő park, mely a szennyvíztisztító- malom épületegyüttes köré települ. A malom tengelyébe (és a malomtó medrébe) került a szennyvíztisztító a malomnál nagyobb, felszínen tartott épülete. A közelség nem tesz jót a malomnak, azonban a „bekebelezés" egyfajta kisugárzással is jár. A többi tervhez képest kicsit több esélyt ad az épületnek. A tó helyett kerek tó hibás gondolat.


koncepció
4/13
koncepcióSipos Gábor: Ez a terv is budapesti léptékű elemzésen keresztül jut el a tervezési helyszínre és annak kicsit tágabb környezetére. Megfontolandók a patak menti átmeneti sávra megfogalmazott javaslatok, bár akárcsak a 3. számú pályaműnél, a tulajdonviszonyok összetettsége miatt ezek realitása is sajnos messze van a megvalósíthatóságtól. Jó a gyalogos kapcsolati javaslat a túlparttal, valamint a Régi Fóti útra való új út kikötése is. Az Organica elhelyezését, alaprajzi rendszerét a technológia határozza meg, követve a malom rom épülete által kijelölt koordinátákat és traktus szélességet. Ettől kicsi merev lesz, markánsan kettévágja a telepítés a telket, szinte rászorul a dél-keleti telekhatárra. A technológia terepszint alá kívánkozó részeit az egykori tó medrébe telepíti, majd ettől függetlenül, kissé leszakadva a víz természetes folyásirányától, készít egy új, szabályos tavat. Ennek kialakítása az alkalmazott tájépítészeti eszközökkel egy városias közegbe megfelelő, itt, ahol a természetközeliség lenne inkább cél, kicsit erőltetettnek tűnik. Az épületek tömegaránya, anyaghasználata jó, nem akar túlzott kirívást a környezetéből. A gazdasági bejáratának feltáruló látványa az új, beépítésre szánt telkek felé, messze nem ideális.

Az egyetlen terv, mely visszaállítja a malomkereket, de így eldugva annak érvényesülése szerény.


helyszínrajz
7/13
helyszínrajzRoth János: A tervezési terület fejlesztési javaslatai több érdemi javaslatot (pl. közlekedési rendszerek) tartalmaznak, azonban a patakparti zöldterület túlzottan városias jellegű, a helyi lehetőségeknek kevéssé felel meg. Ez a városias attitűd jellemzi a javasolt beépítést is, amikor az egymást ugyan jól kiegészítő funkciók épületeit építészeti rend, nem pedig a szabad terület morfológiája mentén rendezi el. Hasonlóan idegenek a telek berendezésének geometriai elemei is (tó, stégek).

Kund Iván Patrik: Helyszíni elemzéseivel az eltérő léptékeknek megfelelő minőségű válaszokat ad. Ennek következményeként a tervezési terület tágabb környezetére is javasol megoldást, ami lehetőséget nyújt egy összefüggő városi zöldfelület (greenbelt) megtartására. A szűkebb tervezési területet ennek a rekreációs sávnak a központjaként értelmezi.


metszet
10/13
metszet
A malomépületre szervezett tengely hangsúlyozása erős felvetés, de egy kényelmetlen helyzetet eredményez: az egykori tóba telepített szennyvíztisztítót. Megoldásaiban inkább városi köztér jellegű. A malomba helyezett kávézó és fogadóterület élő közösségi funkció és jól működő megoldás lehet.

Arnóth Ádám: Építészetileg jó gondolat az azonos megjelenés a malmon belül és kívül, de az új épület az egykori tó helyére került. Az új funkció léptékhelyes, és lehetőséget ad a malom értelmes fennmaradására. Műemléki szempontból bevált megoldás.

Baranyi-Csaba Kata: A terv a környezet tágabb vizsgálata után rekreációs funkciókkal telepíti be a malom környezetét és a Szilas-patak melletti zöldsávot, összekapcsolja a régi és leendő lakóterületeket, feltárja a területegységeket, egységes fejlesztési koncepciót ad.


metszet
11/13
metszet
A malomépületbe az Organica megosztott funkciójaként a látogatóközpontot helyez el, és mint egy ezzel gondolatilag is meghatározza a szennyvíztisztító telep helyét. Így az üzemi épület furán a hajdani tóba kerül, felvéve a malom épület irányultságát, lemerevítve a beépítést. A tavat egy városi park felület részeként pótolja, azonban a környezetrendezés városiassága léptéktévesztett.

Csillik Barbara: Technológiailag szintén működő terv, jó szerkesztésű és elrendezésű terekkel. A telep beépítése, a meglévő malom beépítésének (és a víz útjának) követése szimpatikus megoldás. Mind funkcionálisan, mind tömegformálásban van némi kapcsolat a malom és a reaktorterek / technológia között. A gazdasági terek megközelítése egyszerű, a dolgozói és látogatói részek elkülöníthetők, térszervezésük megfelelő. Az út és a telep tömege által lehatárolt területen kialakul egy előtér, melyben demonstrációs jelleggel megjelenik egy szabályos kör alakú tó is. A mögötte lévő térszakasz zöldterületei alárendeltebb helyzetbe kerülnek, de ennek ügyes funkcióválasztásával és az épület arculatának kialakításával talán ez sem lehet zavaró.


metszet
12/13
metszet


Vélemények (1)
Pákozdi Imre
2016.08.28.
10:25

Hát, sok sikert, mert van mit változtatni a Főváros vezetőinek valamint az őket kiszolgáló táj- és kertépítész szakembereknek a zöldterületek iránti fóbiáján. Ezt nézzék meg: http://index.hu/belfold/budapest/2016/08/27/a_fovaros_vezetese_szerelmes_a_terkobe_es_haragszik_a_novenyekre/ 

Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

Egy hely – A vizsolyi szeráf

2021.12.09. 13:25
00:06:38

Vizsoly neve ismert, ám leginkább Károlyi Gáspár magyar nyelvű teljes bibliafordításának nyomtatásával kapcsolatban említjük. Kevesen tudják, hogy református temploma középkori eredetű, azt pedig még kevesebb, hogy az épületben csodás freskók láthatók. Az Egy hely mai részében a szeráfot ábrázoló látványos falfestménnyel ismerkedhetünk meg.

Vizsoly neve ismert, ám leginkább Károlyi Gáspár magyar nyelvű teljes bibliafordításának nyomtatásával kapcsolatban említjük. Kevesen tudják, hogy református temploma középkori eredetű, azt pedig még kevesebb, hogy az épületben csodás freskók láthatók. Az Egy hely mai részében a szeráfot ábrázoló látványos falfestménnyel ismerkedhetünk meg.

Nézőpontok/Történet

Egy hely – a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum

2021.12.09. 13:22
00:06:40

A békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum nem csak a festőóriásnak állít emléket, de a város érdekes történetét is megismerhetik a látogatók. Az Egy hely legújabb része a nemrég újrarendezett állandó kiállítást mutatja be.

A békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum nem csak a festőóriásnak állít emléket, de a város érdekes történetét is megismerhetik a látogatók. Az Egy hely legújabb része a nemrég újrarendezett állandó kiállítást mutatja be.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk