építészet : környezet : innováció

Kerti tóra tájolva

Tóth László, Papp László és Schalling Frigyes mosonmagyaróvári családi háza szép példája annak, ha a megbízó valóban "megbízik" a választott tervezőkben és már a telekválasztás pillanatától bevonja a döntési folyamatokba. Bemutatjuk a Tóth Project Építésziroda legfrissebb munkáját.

A családi ház egy nyugat-magyarországi település csendes külvárosi lakóparkjában helyezkedik el. A kapcsolat az építtetőkkel szerencsés módon már korai szakaszban, a telekválasztással indult. A beépített, lakott környezetben ideálisan széles telekre esett a választás, melyen egy részben alápincézett, modern épületben próbáltuk megvalósítani megrendelőink álmát.

A tervezési program összeállítása is közös munka eredménye volt, amely már az első ismerkedési szakaszban konstruktív együttműködést teremtett építész és építtető között. Az alaprajzi szervezés és a funkcionális kapcsolatok kiemelt figyelmet kaptak, hiszen a családi háznak a lakók élettereként tükröznie kell azok szokásait. A T alakú alaprajz a lehető legegyszerűbb funkcionális rendben fűzi fel egymás után a helyiségeket.

A főbejárat az épület súlypontjában helyezkedik el, ahol belépés után a tágas belső terek mellett az üvegszerkezeteken keresztül a kerttel is rögtön kapcsolatba kerülünk. Az utca felőli keresztszárnyba terveztük a nappali funkciókat, az egyterű nappali-konyha-étkezőt és a dolgozó-vendégszobát. Az utcafronttól visszahúzott szárny lehetővé tette a nagyobb nyílászárókat, biztosítva a kellő intimitást, továbbá kihasználva a délkeleti tájolás előnyeit. A nappali blokk nagyobb belmagassággal, alacsony hajlású félnyereg tetővel készült és dobozszerűen emelkedik ki a lapos tetőből. Az udvar felőli felső sávablakok a fedett terasz árnyékoló hatását kompenzálva lehetővé teszik a megfelelő természetes megvilágítást a nappali térben.

Az épület fennmaradó hosszanti szárnyában a kiszolgáló funkciók, mint a garázs, háztartási helyiség és a pincelépcső, valamint a hálózóna kaptak helyet. Már a kezdetektől építtetői igény volt egy kerti fürdőtó kialakítása. Az alaprajz kialakításából adódóan a tó a terasszal a ház szívévé vált, így a földig érő nyílászárók segítségével szinte az összes helyiségbe „befolyik” a víz látványa.

A külső megjelenést alapvetően három anyag határozza meg. A sötét, rozsdabarna homlokzatburkolat a nappali blokk tömegét emeli ki, ezt öleli körbe a fehérre vakolt épülettömb. A bejárat melletti szürkés kőburkolat egyaránt kívül és belül végigvonul az egész ház fő tengelyvonalát képező falon.
Egyszerűség és egyediség jellemzi a belsőépítészetet is, anyag-, szín- és bútorválasztásban egyaránt. Az építtető házaspár hölgy tagja jó ízlésű belsőépítészeti javaslatai nagymértékben hozzájárultak a gördülékeny munkamenethez. A tervezői folyamat egyben kiváló motiváció volt számára, hogy a ház elkészültét követően belsőépítész tanulmányokat folytasson. A bútorozásnál nagy hangsúlyt kapott a funkcionalitás és a kényelem, megőrizve a terek tágasságát.

A fehér színű és fa hatású felületek kombinációja uralkodik az egész házban. A konyha és a nappali légterét a lámpatesteket magába integráló, befüggesztett álmennyezet töri meg. A hosszú közlekedőt keresztirányú sötét bordák oldják fel, melyek a szobákon is végigvonulva kapcsolják egymáshoz a tereket.

tothproject

 

 

1 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »