építészet : környezet : innováció

Kiharapott terek - Józsefvárosi Sportpálya Udvar

Dombi Miklós és Pintér Tamás a Józsefvárosi Sportpálya udvar fejlesztésére kiírt tervpályázatra benyújtott pályaművében az épületegyüttest egyszerű téglatestekből formálták meg, melyekből kivágásokkal alakítottak ki további tereket. A terv rangsorolás nélküli III. helyezésben részesült. 

Részlet a műleírásból >>>  a teljes változat elolvasható itt. 

 

Telepítés

A tervezési terület gépkocsi forgalom általi megközelítése az Salgótarjáni út és az arról nyíló bekötő magánút kiépítésével biztosított. Tömegközlekedéssel a tervezési terület közvetlenül megközelíthető a Salgótarjáni úton közlekedő villamossal, amelynek megállója közvetlenül a terület északnyugati sarkánál található.

A megközelítési peremfeltételekből következően az épületegyüttest az építési terület északnyugati, nyugati területére telepítettük L alakú beépítéssel.
A tervezett épületegyüttes egy a fedett sportfunkciókat és az üzemeltetés jelentős részét is magába foglaló főépületből valamint egy szállás épületből áll. A két épülettömeget előtetővel kötjük össze, a fő homlokzatok a Salgótarjáni út és a magánút felé néznek. A választott telepítés következményeként a szállásfunkciókat magába foglaló épület ütemezve megvalósítható, végleges elkészült állapotban mégis egy egységes épülettömeget alkot a funkcióegyüttes.

A teljes programot kétszintes, lapostetős épülettömegekben helyeztük el (pince és földszint). Nem vált szükségessé tehát költséges és nehezen megközelíthető pinceszint vagy belső funkcionális nehézségeket okozó további emelet létesítése.

Tömegalakítás

Az épületegyüttest egyszerű fehér színű téglatestekből formáltuk. A teljes L alakú tömeget két helyen átvágva kialakítottuk a főépület és szállásépület közötti fedett-nyitott előteret valamint az előcsarnok üvegezett zárt légterét. Az átjárások, bejáratok helyei valamint a lelátó légtere a fehér alaptömegekből történő kiharapásként jelennek meg. Az így kialakuló bevágások belső felületei kék színű burkolattal hangsúlyozzák a fő megközelítési irányokat és funkciókat. Az épületek világos felületei tömegszerű, játékosan nyitható-zárható felületek.

Dombi Miklós, Pintér Tamás


Bejárat - építész: Dombi Miklós, Pintér Tamás

Előcsarnok - építész: Dombi Miklós, Pintér Tamás

Előcsarnok - építész: Dombi Miklós, Pintér Tamás

Lelátó - építész: Dombi Miklós, Pintér Tamás

Lelátó - építész: Dombi Miklós, Pintér Tamás

Lépcső - építész: Dombi Miklós, Pintér Tamás