építészet : környezet : innováció

Kilátóterasz a Gellérthegyen

A hely idegenforgalmi jelentőségéhez méltó kialakítást kapott a Szabadság-szobor alatti kilátóterasz a Gellérthegyen. Az új korlát a Budapest Galéria megbízásából készült, az átalakítás tervezője Pomsár András volt.

Előzmények
Irodánk a Budapest Galéria megbízásából készítette el a Szabadság-szobor alatti kilátóterasz korlátjának terveit. A Budapest Galériával és a Kulturális Örökségvédelmi Hivatallal folytatott előzetes egyeztetések eredményeképpen az AKG. Rt. „Orfea” típusú termékcsaládját választottuk ki. A teraszt szegélyező támfal tetején lévő betonszegély helyére fedkövek kerültek.

 

 
Eredeti állapot
Eredeti állapot
Eredeti állapot
Eredeti állapot
Eredeti állapot
Eredeti állapot
 

 

Környezet
A Szabadság-szobor körüli terasz szegélye korábban egy 50-100 cm közötti szélességű beton sáv volt, a korlát a szegélybe betonozott csőkorlát. Ez az állapot sem esztétikailag, sem állagában nem volt kielégítő. A terasz emlékmű körüli része gyakorlatilag vízszintesnek tekinthető, a teljes szélességében húzódó lépcsőtől a Duna felé enyhén lejt, kivéve a középső, nagyjából félkörben végződő részt. A terasz a terepadottságok miatt nem szimmetrikus. Burkolata kavics, a Citadella felől aszfaltozott úton és járdán közelíthető meg. Két lépcső vezet le a teraszról a hegyoldalba, egy a délnyugati oldalon, egy a keleti végén, ez utóbbi egy kisebb teraszra vezet.

A megrendelővel egyeztetve a tervezés tárgyát csak a teraszok korlátja képezte, a lépcsőké nem. Tekintettel arra, hogy a korlát elemeinek méretrendje kötött, az új fedkövek és a korlát a korábbinál kissé tovább nyúlik a Citadella (a járdák) felé.

 

Tervek
Tervek
Tervek
 

 

„Támfal”
A terasz pereme mentén a hegyoldal támfalszerűen kialakított, terméskővel burkolva. A beton fedés eltávolítása után a felső, mintegy 30 cm-es sávot visszabontottuk, és újra raktuk; ez egyben az új vasbeton koszorú külső oldali zsaluzata is.

Csapadékvíz-elvezetés
Mivel a terep kelet felé lejt, a csapadékvíz egy része is erre folyva távozik a területről, amit jól mutat a terméskő burkolat elszíneződése is. A lejtés (és a látogatók járkálása) következtében a kavicsszórás a keleti oldalon a betonszegéllyel egy magasságba került (ill. azon átbukva a hegyoldalon legurult). Bár az új fedkövek a korábbi betonszegélynél némileg magasabb szintre kerültek, a kavics feltorlódása a lejtős rész aljánál továbbra is várható. Megakadályozására a kavicsszórást évente egyszer (lapátolással, gereblyézéssel) fel kell újítani.

A vízelvezetés korrektebb megoldására a teraszok pereme mentén (a koszorú mögött) 10 cm átmérőjű, (az eltömődés megakadályozására) geotextíliával burkolt draincsövet helyeztünk el, az alaprajzon jelölt helyeken a koszorú alatt kivezetve. Mivel a terméskő burkolat ferde, a kivezetés vízköpővel nem oldható meg; ezért a terméskő-burkolatba a terven jelzett helyeken vályúszerű műkő elemeket kellett elhelyezni, ezekben csoroghat le a burkolat oldalán a csapadékvíz.

 

 
Jelenlegi állapot
Jelenlegi állapot
Jelenlegi állapot
Jelenlegi állapot
Jelenlegi állapot
 

 

A korlát kialakítása
A korlát a terasz peremére helyezett (az alatta húzódó vasbeton koszorúhoz rögzített) 30 cm vastag fedkövekre került. A fedkövek szélessége általában 1,10 m, kivéve a  keleti kis íves teraszt, ahol a szélesség 60 cm. A fedkövek külső széle hozzávetőlegesen 10 cm-rel nyúlik túl a terméskő burkolaton, a túlnyúlás alján vízorr-kiképzéssel. A fedkövek alja szemcsés, durva felületű, elősegítendő a jobb tapadást; habarcsba rakva kerültek elhelyezésre.

A korlátoszlopok rögzítése a vasbeton koszorúhoz elemenként 1-1 db menetes végű koracél tüskével történt, ezeket a koszorúba fúrt lyukakba ragasztással rögzítettük. A tüskék keresztülmennek a fedköveken. Az öntöttvas korlátbetét-elemeket a fedkövekhez Hilti dűbelekkel rögzítettük. Az elemek tetejére 48/3,2 mm átmérőjű cső „kapaszkodó” került.

 

Jelenlegi állapot
Jelenlegi állapot
Jelenlegi állapot

 

Anyagok, színek
A fedkövek anyaga tömött, fagyálló, fehér vagy sárgásfehér mészkő, fényezett felülettel. A korlátelemek színe világosszürke, rozsdagátló alapozással, kétszeri fedőmázolással. Pénzszűke miatt sajnos nem cserélték le a szeméttartókat, és nem készültek padok. A szuvenír-bódét nem bontották el a kivitelezés idejére, emiatt csak az egyik rámpa épült meg.

Pomsár András építész


A Szabadság-szobor körüli terasz korlátja
Bp. XI. Gellért-hegy, hrsz: 5412

megrendelő: Budapest Galéria
tervező: Pomsár és Társai Építész Iroda Kft.
építészet: Pomsár András
tartószerkezetek: Volszky Mariann, Erdélyi Tamás szerkezettervezők

3 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »