építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

Kilenc egyetem egy helyen - Balatoni Hekk 2016

Idén először minden építészeti, belsőépítészeti, és tájépítészeti képzést indító egyetem közösen dolgozott a Csopakon, a Balatoni Hekk workshop hetén. A Hello Wood által szervezett programon a résztvevő hallgatók alkottak mazsolaszárítót, kertmozi falat, rózsaszín óriás hekket, felhőt és hal-lest is. 

Negyedik alkalommal rendezte meg Csopakon a Hello Wood a Balatoni Hekk névre keresztelt építészeti workshop-hetet. Az idei tábor újító volt, hiszen először fordult elő hazánkban, hogy egy település fejlesztésének érdekében minden építészeti-, belsőépítészeti- és tájépítészeti képzést indító egyetem közösen dolgozott. Csopakon egy héten keresztül olyan építészeti projektek, installációk születtek meg, melyek a tervek szerint hosszú évekig szolgálják majd a helyi lakosok és a Csopakra látogató turisták igényeit, valamint vizuálisan fejlesztik és gazdagítják a település képét. A szervezők a helyszíneket az Önkormányzattal közösen választották ki, az egyes funkciókkal kapcsolatban pedig a területek használóival egyeztettek. Az elkészült munkák között akad útmenti mazsolaszárító, kertmozi-fal, erdei Fibonacci-spirál, sőt még egy mozdonykergető óriáshekk is. A Hello Wood célja az, hogy a magyar építészeti egyetemekkel megrendezett tábor a következő években más településeken is meg tudjon valósulni, ahol az építészhallgatók a helyi önkormányzatokkal együttműködve fejleszthetik az adott falu vagy éppen város környezetét. Idén először a zsűri által kiválasztott győztes csapat - a Szent István Egyetem Tájépítészeti és Településtervezési Kara - díjat is kapott a legjobb installációért: 500 ezer Forint értékű faanyagot és 500 ezer Forint pénzdíjazást.Szent István Egyetem tájépítészeinek hal-lese - fotó: Turós Balázs - Alkotók: A Szent István Egyetem Tájépítészeti és Településtervezési Kar oktatói és hallgatói - Csapatvezetők: Valkai Csaba, Zelenák Fruzsina - Csapat: Fábián Zsófia Eszter, Gyimesi Levente, Juhász Rozália, Kertes Tamás, Lakner Lóránd László, Pálla Márk, Pap Noémi, Somodi Zsuzsanna, Szilassy BoglárkaNagyon jó volt látni az együttműködést a különböző egyetemek között; szervezett keretek között ilyen összefogást eddig nem tapasztalhattunk. Olyan találkozási pontot sikerült létrehoznunk, ahol a különböző egyetemek oktatói egymást jobban megismerve, inspirálva, erősítve, dolgozhattak együtt. Az ilyen típusú közösségszervezést fontos feladatunknak tartjuk az építészeti oktatás jövőjének érdekében.” - mondják a Hello Wood alapító tagjai, Pozsár Péter és Huszár András.

A Szent István Egyetem tájépítészei a strandolókat és horgászokat elválasztó térbeli és közösségi szakadékot hidalták át egy különleges hal-lessel. A két világ határán álló, a szélfútta nádasra emlékeztető épületbe a strand felől lehet bemenni, belsejéből pedig a nádasra lát a betérő, így az elnagyolt panoráma helyett egy sokkal intimebb tájélményben részesülhet. Idén ezt a csapatot ítélte a zsűri a legjobbnak.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem csapata a csopaki borút mentén épített egy mazsolaszárító által inspirált pihenőhelyet. A Leier cég által forgalmazott Durisol farost paneleiből készített installáció egy szőlővel teli domboldal alján található, az árnyékoló pavilon beljeséből egyedülálló kilátás nyílik a Balatonra.Moholy-Nagy Művészeti Egyetem csapatának pihenőhelye: Merengő - fotó: Turós Balázs - Alkotók: A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem oktatói és hallgatói - Csapatvezetők: Kőműves Márton, Vass-Eysen Áron - Csapat: Gencsi Katalin, Háló Veronika Róza, Horváth Rebeka, Kéri Juli, Kudar Máté, Murczin Evelin, Santana Cadena Diána, Szász Levente, Veres Adrienn
A Budapesti Metropolitan Egyetem diákjai a csopaki vízimalom kertjében egy már meglévő építményhez, a sütödéhez toldottak hozzá egy kisméretű teraszt, mely a helyiek által gyakran látogatott kertben sütögetések, baráti összejövetelek helyszíne lehet, a csapat pedig némi kobaltkék festék segítségével létrehozta a régió első szabadtéri dizájn-sütőkemencéjét is.


Budapesti Metropolitan Egyetem diákjainak terasza: Sütöd-e? - fotó: Turós Balázs - Alkotók: A Budapesti Metropolitan Egyetem oktatói és hallgatói - Csapatvezetők: Bene Tamás, Pintér Márton - Csapat: Al Rida Rami, Albert Alex, Aleksic Júlia, Fülöp Rita, Kovács Gréta, Szalontai Kata, SzilvásZsófia, Sztilkovics Jovánka, Tóth Adrienn NikolettAz Ybl Miklós Építéstudományi Karról érkező hallgatók a Balaton egyik legnépszerűbb kertmozijában építkeztek: a vászon mögé elhelyezett vizuális kirekesztőfal egyrészt az elhaladó autók fényszóróitól óvja a nézőteret, másrészt biciklitárolóként és szeméttárolóként is szolgál.


SZIE - Ybl Miklós Építéstudományi Karról érkező hallgatók vizuális kirekesztőfala: Reflex - fotó: Turós Balázs - Alkotók: A Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kar oktatói és hallgatói - Trinh Hai Dang, Kovács Ádám, Cserveni Viktória, Torma Sára, Virág Norbert, Kovács Zita, Czibulyás Fruzsina, Nguyen Anh Quan, Makai LucaA Budapesti Műszaki Egyetem csapata a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság parkjába tervezett egy ősi lábasfejűre emlékeztető alkotást, az "ammoniterasz"-t: a térségben működő Bakony–Balaton Geoparkban ugyanis jellemző ez a kőben megmaradt, csigaformájú fosszília. Az installáció egy kifordított ammonitesz-ház – vagy éppen a Fibonacci-spirál – mintájára épült, egyúttal a park látogatóinak nyújt majd árnyékot és pihenési lehetőséget.


Budapesti Műszaki Egyetem csapatának munkája: ammoniterasz - fotó: Turós Balázs - Alkotók: A Budapesti Műszaki Egyetem oktatói és hallgatói - Csapatvezetők: Nagy Márton, Lassu Péter, Pálóczi Tibor - Csapat: Ács Fruzsina, Berczi Zsófia, Gáspárdy Blanka, Kolossváry Detti, Kőszegi Simon, Nagy Dóra, Pintér Csaba, Sörényi Zsófia, Telek ZsófiaA Széchenyi István Egyetem diákjait a csopaki vonatállomáson kiállított mozdony ihlette meg, mely mögé egy hatalmas, rózsaszín hekket építettek. A látvány olyan, mintha a mozdonyt az indusztriális építészet jegyeit magán viselő hekk üldözné a szomszédos Zamárdi felé. 


Széchenyi István Egyetem diákjainak rózsaszín hekkje: Hekkxpressz - fotó: Turós Balázs - Alkotók: A Széchenyi István Egyetem oktatói és hallgatói - Csapatvezetők: Élő József, Tátrai Ádám - Csapat: Buchinger Péter, Csikár Ottó, Horváth Márton, Kocsis Vanda, Méhes Orsolya, Roll Dávid, Rónai Viktória, Ungerhofer Dániel, Vadász VanesszaA Nyugat-magyarországi Egyetem diákjai által tervezett pavilon szintén egy halra emlékeztet, amely stílszerűen a csopaki patak partján áll, és a tervek szerint a biciklisták kedvelt pihenőhelyévé válhat.


Nyugat-magyarországi Egyetem diákjai által tervezett pavilon: A hal - fotó: Turós Balázs - Alkotók: A Nyugat-magyarországi Egyetem oktatói és hallgatói - Csapatvezetők: Herczeg Tamás, Lipák Gábor, Wesselényi-Garay Andor - Csapat: Battai Hajnalka, Biró Anikó, Mangliár László, Nagy Benedek, Pipei Borbála, Sánta Dóra, Sárközi Dominika, Surányi Vanessza, Torjai LauraA Debreceni Egyetemről érkező diákok számára az tűnt fel, hogy a strandon az árnyékos helyeket mindig hamar elfoglalják, ezért úgy döntöttek, hogy építenek egy felhőt. A térrácsos szerkezet modulokból áll, a fafelhő pedig egész nyáron várja a hűsölni vágyókat.


a Debreceni Egyetem felhője - fotó: Turós Balázs - Alkotók: A Debreceni Egyetem oktatói és hallgatói - Csapatvezetők: Szentirmai Tamás, Török Dávid, Zombor Gábor - Csapat: Balogh Tamás György, Fejes Nóra, Fodor Zsófia, Kövessy Bence, Lévai Csaba, Pásztor Anna, Zurai Lilla, Zsupos ZoltánA Pécsi Tudományegyetem csapata a csopaki kempingben épített négy darabból álló tribün-installációt, melyek könnyen mozgathatóak az iskolás csoportok által gyakran látogatott tábor területén belül. Összetolva akár egy mini amfiteátrumként is használhatóak, de a speciálisan az installációkra készített ponyváknak köszönhetően külön-külön is használhatóak - a tervezők reményei szerint sok első csók helyszínei lesznek.


a Pécsi Tudományegyetem csapatának tribün-installációja: Hello Box - fotó: Turós Balázs - Alkotók: A Pécsi Tudományegyetem oktatói és hallgatói - Csapatvezetők: Getto Tamás, Sztranyák Gergely - Csapat: Grócz Csaba, Kiss Virág, Milanovic Cecília, Pócza Viktória, Simon Endre, Szabó Diána, TerényiKrisztina, Torma Patrik, Zsednai Csaba


Míg a Balatoni Hekk a magyar egyetemek együttműködésével jött létre, a Hello Wood nemzetközi nyáriegyeteme és fesztiválja Csórompusztán július 14-én kezdődik, melynek idei koncepciója a tavalyi Project Village (Falu Projekt) folytatása: idén a letelepedéssel és a közösség otthonteremtésének kérdéseivel foglalkoznak neves nemzetközi szakemberek.

Partner Egyetemek: Budapesti Metropolitan Egyetem, Budapesti Műszaki Egyetem, Debreceni Egyetem, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, Nyugat-magyarországi Egyetem, Pécsi Tudományegyetem, Széchenyi István Egyetem, Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kar, Szent István Egyetem Tájépítészeti és Településtervezési Kar

Zsűri: Ambrus Tibor, Csopak polgármestere; a résztvevő egyetemek képviselői; Hello Wood

Hello Wood csapat: Huszár András, Ráday Dávid, Pozsár Péter (Hello Wood-társalapítók), Farkas Anita, Janota Orsi, Lakatos Niki, Lengyel Anna (projekt menedzsment), Szőke Gergely Lukács (grafikus), Végh Gyula, Gadolla Máté (építész), Bányai Csaba (product design)


Balatoni HEKK 2016 - fotó: Turós Balázs


forrás: sajtóközlemény

www.facebook.com/hellowood


vélemény írásához jelentkezzen be »