építészet : környezet : innováció

Kiugró

Lécekkel burkolt kiugró tömeg és felvillanó fehér foltok jellemzik a Batizi-Pócsi Gergő és Batizi-Pócsi Péter koncepciója alapján bővített zuglói családi házat. Az építészek szabad kezet kaptak az épület formálásában, melynek végeredménye nemcsak megfelelő életteret biztosít lakóinak, hanem építészeti értékkel is bír.

2013 nyarán találkoztunk először a megbízókkal, Anikóval és Bálinttal, akik növekvő családjuk miatt szerették volna bővíteni meglévő házukat. A sátortető lebontása után feladatunk egy teljes értékű szint, valamint egy földszinti terasz építése volt. A család felvázolta a helyiségekkel kapcsolatos igényeit, de a formálásban, megjelenésben szabad kezet kaptunk.


konepció - építész: batlab architects



A tervezésre kellő idő jutott, a megbízók is sokat rágódtak új otthonukon, mi is többször átterveztük a házat. Amiről még egyik héten azt gondoltuk, hogy jó megoldás, a másik héten már az ellenkezőjét hittük. A kezdeti együttműködés után összeállt az építészeti koncepció. Az emelet nem ráépítésként viselkedik, anyaghasználatában a földszint folytatásává válik. Az új szint magas légterű közlekedővel kapcsolódik a meglévő helyiségekhez.


tervezés előtti és végleges állapot



A lábazat, falak és tető hagyományos rendjét megtartva bővült a ház. Az egyszerű formát az emeleten kiugró tömeg bontja meg, mely amellett, hogy néhány hasznos négyzetmétert is magában foglal, a ház utcasarki pozícióját is erősíti. A kiugrás lécburkolata a szürkére vakolt ház üde színfoltja. A meglévő, korlát nélküli előlépcső a lábazat része, új, tömör mellvédje is abból „nő ki”, határozottan jelölve a bejáratot. A terasz a lábazat udvar felé történő túlnyújtása.


házbővítés Zuglóban - építész: batlab architects - fotó: Juhász Norbert



Az emelet új nyílászárói igazodnak a földszint kissé szertelen, a szürke felületeken fehér foltként felvillanó, meglévő nyílásosztásához, játékosságot adva a homlokzatoknak. Célunk egy olyan ház tervezése volt, mely nemcsak megfelelő életteret biztosít lakói számára, hanem megvalósulása után építészeti értékkel is bír.

batlab architects

 

vélemény írásához jelentkezzen be »