építészet : környezet : innováció

"Komárom, Csillag Erőd Nemzetközi Művészeti Központ” tervpályázat

Megvételben részesült a 10. számú pályamű
felelős tervező: Koris János, tervezők: Kállay Gábor, Nagy Zsolt, Vasáros Zsolt, Hauszknecht Katalin, Holicska Ádám, Székely György

Megvételben részesült a 10. számú pályamű
szerző: Budai Építész Műhely Kft.
felelős tervező: Koris János DLA, Ybl-díjas építész
tervezők: Narmer Építészeti Stúdió
Kállay Gábor építész, Nagy Zsolt építész, Vasáros Zsolt DLA, Hauszknecht Katalin, Holicska Ádám, Székely György

részlet a műleírásból

Építészeti koncepciónk lényege, hogy olyan üzemeltethető és működőképes hasznosításra adjunk javaslatot, ami ütemezve építhető és a várható anyagi feltételeket figyelembe véve fenntartható, megfelelő keretet ad művészeti alkotások létrehozására, bemutatására, továbbá alkalmas rendezvények megtartására. Az új épületek fő funkcióit az északi oldalra tervezett bejárat két oldalán kívánjuk megépíteni, hogy üzemeltetésük és fenntartásuk racionális, gazdaságos legyen. Az erőd együttes területének nagyobb része érintetlen marad illetve műemléki szempontú helyreállításra kerül, külső és belső térrendszere keretet ad az elképzelt szabadtéri és más rendezvények megtartására. A várfalat a keleti oldalon nyitjuk meg, modern kapuzatot kialakítva, ami a teljes terület fontos térszervezési-építészeti alkotó eleme. Ezen kialakításnál a formalista kapumegoldások helyett két párhuzamos támfallal „átvágjuk” a falat és „feltöltjük” az árkot, a lehető legegyszerűbben feltárva az erődbelső világát.
Érzésünk szerint a visszafogott megoldások ellenére természetszerűleg megjelennek és bizonyos nézőpontokból dominálnak az új létesítmények, amelyek egyértelműen jelzik kortárs mivoltukat. A komplexum igen nagy kiterjedése nem indokol egy teljesen visszahúzódó, gyakorlatilag a föld alá építkező magatartást.




Részletes bírálat:

10. sorszám pályamű
Funkcionálisan részleteiben is átgondolt, jól működtethető elrendezés. A terv értéke az É-i oldalra összpontosított főfunkciók. Ez azzal az előnnyel jár, hogy a külső erődfal és a rézsű sávja nagyrészt beépítetlen marad.. A bíráló bizottság nagyra értékelte a terv kidolgozottságának magas színvonalát és a tanulmány értékű műleírást.

Vitatható: Az udvari épület helye, a kilátótorony erőszakolt megközelítése, a struktúrákból nem eredeztethető gyalogos utak vezetése.

A Bíráló Bizottság megvételben és 1 000 000,- Ft pénzdíjban részesítette a pályaművet.

vélemény írásához jelentkezzen be »