építészet : környezet : innováció
Bán Ferenc rajza

Környezet, ház és életmód érzékeny harmóniája

A most bemutatásra kerülő családi ház tervezésekor mind az építtető, mind az építészek – Ivány Inke és Sales Oliver – tudatosan figyeltek a környezetbarát építészet különböző szempontjaira. Már a telekválasztás is ennek jegyében zajlott, a ház kialakításakor pedig nem csak a kényelemre és színvonalas építészeti megjelenésre, hanem az energiafogyasztás csökkentésére, a környezet tiszteletben tartására is törekedtek.
LEÍRÁS

A tervezés során fontos szempont volt, hogy a benne lakó háromgyerekes családnak olyan modern, élhető otthont teremtsünk, ami egyben harmonikusan kapcsolódik környezetéhez, szerves része a városi szövetnek, megépítése gyors, és a lehető legkevesebb környezetterheléssel jár. A megbízó szándékosan olyan "barna" telket választott, amely elég központi helyen van ahhoz, hogy a család gépkocsifüggősége csökkenthető legyen, és a gyerekek gyalogosan vagy biciklivel járjanak iskolába. A telken lévő elhagyott, romos ház elbontásával nemcsak megint lakhatóvá vált egy szelet a városból, hanem - a meglévő infrastruktúrát használva - feleslegessé tette egy újabb zöld folt eltűnését Budapest peremén. Az új ház pontosan a régi helyére épült, még teraszainak szintje is a meglévő terepviszonyokat tükrözi, alapterülete kisebb az elbontott épületénél.

 

Fürj utcai lakóház. Vezető tervezők: Ivány Inke, Sales Olivér. Fotó: Bujnovszky Tamás.
Fürj utcai lakóház. Vezető tervezők: Ivány Inke, Sales Olivér. Fotó: Bujnovszky Tamás.
Fürj utcai lakóház. Vezető tervezők: Ivány Inke, Sales Olivér. Fotó: Bujnovszky Tamás.
 

 

A kerttervezési koncepció szintén e gondolatok mentén született: a meglévő növényzet maximális megtartása, és a ház távolabbi környezetében minél természetesebb környezet létrehozása. Például térburkolatok helyett kavics, a kert legfelső szintjén rendszeres nyírást igénylő gyep helyett virágos mező telepítése. A természetes élővilág megerősödését segíti a föld alá rejtett nagy esővíztartály, amely aszályos hónapokban is elegendő vizet biztosít a növények számára.

Az új épület számításba vette azt az elgondolást is, hogy a nagyvárosi projektek „urbánus hőszigetet” hozhatnak létre, ami megnöveli az ökorendszer terhelését, és olyan következményei vannak, mint a vízminőség csökkenése, a nyári hónapok hőhullámai, és a levegőminőség romlása. Ezt olyan napfény-visszaverő anyagok használatával lehet leküzdeni, mint pl. a fehér vakolat és a fémlemez használata a tetőn.

 

Fürj utcai lakóház. Vezető tervezők: Ivány Inke, Sales Olivér. Fotó: Bujnovszky Tamás.
Fürj utcai lakóház. Vezető tervezők: Ivány Inke, Sales Olivér. Fotó: Bujnovszky Tamás.
 

 

Az anyagokat minőségi, tartóssági szempontok szerint választottuk ki, figyelembe véve a gyors kivitelezhetőséget, a karbantartást és tisztíthatóságot is. Kívülre mind időtálló, szépen öregedő anyagok kerültek: kő, fa, cink, acél, beton, nemesvakolat. A belsőben a tisztíthatóságra helyeztük a hangsúlyt: linóleum, greslap, parketta, üveg, tölgyfa, színre dukkózott mdf, bőr, alumínium kombinációit használtuk.

A passzív konstrukciós technológia segítségével az előírtnál jobb hőszigetelési értékeket biztosítottunk, és a napenergiát bevontuk a melegvíz-előállításba, így mérsékeltük a ház energiafelhasználását. A nagy mértékű hőszigetelés és jó tájolás a nyári felmelegedést is csökkenti. A kerti pergola szintén árnyékol, és egyben a hátsó társasház gépkocsibejárójának zajterhelését is csökkenti. Az alapterülethez képest sok üvegfelületet alkalmaztunk, a belső terek így igen világosak, nem kell nappal villanyt kapcsolni. Az ablakok fényzáró rolókkal vannak felszerelve az éjszakai fényszennyezés kizárására. A világítást úgy terveztük, hogy a káprázást elkerüljük, így többnyire közvetett fényforrásokat szereltünk fel.

 

Fürj utcai lakóház. Vezető tervezők: Ivány Inke, Sales Olivér. Fotó: Bujnovszky Tamás.
Fürj utcai lakóház. Vezető tervezők: Ivány Inke, Sales Olivér. Fotó: Bujnovszky Tamás.
Fürj utcai lakóház. Vezető tervezők: Ivány Inke, Sales Olivér. Fotó: Bujnovszky Tamás.
 

 

Különösen ügyeltünk az átlátásokra a ház kertjére néző szomszédos társasházak miatt. Az alsó szint nagy terei és a felső szint válaszfalainak flexibilitása (pl. a 2. és 3. szoba közötti válaszfalban egyáltalán nem futnak vezetékek) lehetővé teszik, hogy hosszú távon az épület könnyen háromlakásossá alakítható, vagy irodaként is használható legyen. A tervezésnél mindvégig szem előtt tartottuk a LEED minősítési rendszer környezettudatos követelményrendszerét, így reményeink szerint az elkészült épület megfelel majd a benne lakók elvárásainak, komfortos és esztétikus életteret biztosít mindennapjaikhoz.


Fürj utca, családi ház

vezető tervezők: Sales Oliver, Ivány Inke
statikus tervező: Szabó Zoltán
gépész tervező: Hucker Csaba
elektromos tervező: Herbst György
kerttervező: Douglas Gillis
generáltervező: dop studio építésziroda
tervezés éve: 2008
kivitelezés éve: 2010
generálkivitelező: Szabó Bence - Hász Kft.


 

 

2 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »