építészet : környezet : innováció

Kortárs öko-regionalista építészet Romániában - Korodi Szabolcs előadása

kezdés: 2019. március 28. CET 18:30vége: 2019. március 28. CET 20:00
Hogyan értelmezi a tájat egy építész, ha feladata természeti környezetbe szólítja? Az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete, valamint a Fuga sorozata Románia öko-reginalista építészetéről Korodi Szabolcs előadásával folytatódik.

Haza a mélyben II.

Kortárs öko-regionalista építészet Romániában

 

Alapvető kérdés: építészként hogyan viszonyulunk a tájhoz, a hegyvidéki szinte érintetlen környezethez? Az építészetet többnyire urbánus környezetben tanuljuk és gyakoroljuk. Ha egy feladat természeti táji környezetbe szólít, hogyan értelmezhetjük azt?


 

 

Sikerül-e felismerni olyan “szabályokat” amelyek mentén ténylegesen kapcsolódni tudunk a tájhoz? Az építészeti előképek, a bennünk rejlő táj tapasztalat, a visszafogott építészeti megjelenés mind hozzásegíthet ahhoz, hogy a beavatkozás által antropikus táj jöhessen létre. Ilyen környezetben felmerül az építészet muladóságának kérdése is.  Lehetőséget biztosíthatunk arra, hogy a táj idővel visszanyerje eredeti állapotát. Ezen az estén az előadó Székelyföldi építészeti és tájépítészeti munkáin keresztül kritikusan mutat be egy lehetséges, kipróbált utat.

Korodi Szabolcs előadása március 28-án, csütörtökön lesz 18:30-kor a Fugában.

 

vélemény írásához jelentkezzen be »