építészet : környezet : innováció

Kós Károly világa, 1912 - kiállítás a Fővárosi Levéltárban

kezdés: 2012. november 9. CET 11:00vége: 2013. március 13. CET 18:00
Budapest Főváros Levéltára a Székely Nemzeti Múzeummal együtt rendezi a Napkeletről jöttem, nagy palotás rakott városba kerültem. Kós Károly világa, 1912 című vándorkiállítását. A nagyszabású tárlat Kós Károly építészeti pályájának első hét évét és annak előzményeit; családi-baráti-kollegális kapcsolatait, mint alkotói hátteret; valamint szűkebb és tágabb hazáját mutatja be, vagyis mindazt, ami formálta alkotói egyéniségét. A kiállítás 2012. november 9-én (péntek) 11 órakor nyílik a Fővárosi Levéltárban.

Helyszín: Budapest Főváros Levéltára, 1139 Bp., Teve utca 3-5.

Napkeletről jöttem, nagy palotás rakott városba kerültem. Kós Károly világa, 1912
Egy évszám – három állomás a Budapest-Brassói gyorsvasúti útvonalon

Budapest Főváros Levéltára a Székely Nemzeti Múzeummal együtt rendezi a Napkeletről jöttem, nagy palotás rakott városba kerültem. Kós Károly világa, 1912 című vándorkiállítását. 


Napkeletről jöttem, nagy palotás rakott városba kerültem. Kós Károly világa, 1912 - kiállítás a Fővárosi Levéltárban

Kós Károly 1902-ben került Kolozsvárról Budapestre, a Műegyetemre, ahol a mérnöki tanulmányait hamar építészeti tanulmányokra cserélte. 1907 és 1914 között Budapest, Kalotaszeg és Sepsiszentgyörgy között ingázott. Ez volt építészeti pályájának legmeghatározóbb időszaka. Számos művet alkotott a két városban az akkori vezetés szellemi és gyakorlati támogatásával. Az 1909-es és 1910-es év igen jelentős döntéseket hozott számára. Elhatározta, hogy Kalotaszegen saját házat épít, megházasodik és távolabb kerül a nagyváros útvesztőitől. Az 1912. évhez fűződik több kiemelt jelentőségű mű, közülük a legjelentősebb a budapesti Állatkert és a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum megépítése. Ekkortájt álmodta és valósította meg a két város között félúton a kalotaszegi Sztánán a Varjúvárat, a leendő családi és szellemi fészket. Az időszak alkotásainak ihlető forrását elsősorban az erdélyi népi és középkori építészet jelentette. Erre támaszkodott az egyetemi évek alatt kialakult újszerű gondolkodásmódja.

Varjúvár, Sztána

 A kiállítás építészeti pályájának első hét évét és annak előzményeit; családi-baráti-kollegális kapcsolatait, mint alkotói hátteret; valamint szűkebb és tágabb hazáját mutatja be, vagyis mindazt, ami formálta alkotói egyéniségét.  A kiállítás alapanyagát a budapesti Állatkert és a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum kevésbé ismert, részben eddig be nem mutatott dokumentumai képezik.


„Talán lehetne Erdélyben erdélyi művészetet csinálni. Ez éppen Székelyföldről kiindulva volna nagyon egészséges. Hát kérem majd meglátjuk.”

A 2013.március 13-ig látogatható kiállítást Anthony Gall és Fabó Beáta állította össze. A kiállítást megnyitja: Csomós Miklós főpolgármester-helyettes, Nagy Ervin országos főépítész és Anthony Gall építész. A Kós Károly emlékkiállítást a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.


vélemény írásához jelentkezzen be »