építészet : környezet : innováció

Kossuth tér 6-8. - az Arch-Studio kiemelt megvételben részesült terve

A Kossuth tér 6-8. egy "kakukktojás" a Nemzet Főterén. Az Arch-Studio az épület eredeti homlokzati struktúrájának absztrakcióját és megjelenítését, valamint a szimmetrikus tömegforma helyreállítását tervezte meg. Az homlokzati felületen a régi és az új áthatásaként a funkcióból adódó megnyitások törnék meg a felületet. A terv a Kossuth tér 6-8. pályázaton kiemelt megvételben részesült. 

Egy meglévő épületre tervezett új homlokzat nem csupán a megújulást jelképezi. A házat újraöltöztetjük, friss, vasalt ruhát kap, ami a meglévő formákhoz alkalmazkodik, idomul. Az újrafogalmazott ruha alól elő-előtűnnek az eredeti formák, amelyeket nem elrejteni próbálunk, hanem összhangra törekszünk. Az új megjelenés jelentéstartalommal is bír, akárcsak Christo Javacheff és Jeanne Claude becsomagolt épületei/műalkotásai. Alkalmazkodnia kell az őt körülvevő közeghez, abból táplálkozik, ugyanakkor hozzáadott értéket is képvisel. Próbál megfelelni az aktuális divatnak, de időtállóságra is törekszik, hogy „örök darab” váljon belőle.

Kontextus

Egy város architektúrájára úgyis tekinthetünk, mint egy szövegre, amit olvasni kell. Sorai között olvasva közelebb jutunk a város történetéhez. A Kossuth Lajos tér az Országházzal együtt a magyar államiság egyik szimbolikus helye és hazánk modernkori történelmének egyik fontos helyszíne, amely túlmutat fizikai határain és méltán nevezhető a „nemzet főterének”. A Kossuth tér 6-8 egy "kakukktojás" a Nemzet Főterén. Mássága leginkább külső megjelenésében tükröződik, ami viszont a funkcióból is következik. De miért is lóg ki a sorból? A tér épületeinek legjellemzőbb eleme a szimmetrikus palotahomlokzat, ami monumentalitást is eredményez. Ez a szimmetria (ami tömegformálásban, homlokzati osztásban és anyaghasználatban testesül meg) sérül és megy szembe az eredeti Hültl-féle szabályozással a tér déli oldalán. Hogy tudjuk kortárs eszközökkel a régi szabályozást figyelembe véve, az eredeti tartószerkezeti rendszert megtartva a helyszínhez méltó és illeszkedő épületet újraöltöztetni?


látványterv


 

Építészeti koncepció

Minden új építménynek sajátos, egyedi történettel rendelkező térbe kell beágyazódnia. Minél gazdagabb ez a történeti közeg, annál összetettebb a feladat. Egy bonyolultabb helyszín több információval szolgál, olvashatóbbá válik egy külső szemlélő számára. A legfontosabb viszonyítási pont a Kossuth tér 9-10. szám alatti épülete. A rendelkezésre álló eredeti terveken a tér déli oldala egy szimmetrikus és egységes épülettömbként jelent meg. Ezt a hatást érnénk el az eredeti homlokzati struktúra absztrakciójával és megjelenítésével, valamint a szimmetrikus tömegforma helyreállításával a Kossuth tér 6-8-on.

Az így kapott homlokzati felületen több ponton a régi és az új áthatásaként a funkcióból adódó megnyitások törnék meg a felületet. Ezen üvegfelületek jelzik, hogy itt nem csupán egy kulisszahomlokzatról van szó, hanem a homlokzatképzés összhangban tud lenni a tartalommal, reagál rá, a külső és belső ötvözeteként jelenik meg, és arra is utal, hogy a lényeg sosem a külsőségben, hanem a tartalomban van.


északi homlokzat

Homlokzati felületképzés és tömegformálás

A Kossuth tér 9-10 palotahomlokzatának absztrakt megformálása egyrészt formai, másrészt anyaghasználatbeli. A homlokzati struktúra homokfúvott, a meglévő burkolatból újrahasznosított vastag alumínium lemez, mely színében, felületi textúrájában illeszkedik a téren megjelenő kő felületekhez, ugyanakkor képviseli az átmenetet a klasszikus és modern megjelenés, az eredeti épület homlokzatképzése között. Az osztások szinte vonalrajzként jelennek meg, a plasztikusságot enyhe térbeli mozgások biztosítják, ami így a homlokzat saját tartószerkezetét is magában rejti. A fém burkolat mögött 3 rétegű üveg függönyfal biztosítja a kellő bevilágítást, és látja el az akusztikai, hőtechnikai és tűzvédelmi igényeket. A nagy üvegfelületek miatt a külső burok az irodákból és a térről nézve is hasonló megjelenésű. A kellő bevilágítás miatt a homlokzati struktúrába illeszkedően egyes felületek perforáltak, ami kívülről a palotahomlokzatokra jellemző finom felületi minőségbeli különbségként jelenik meg, míg belülről szinte a zavartalan kilátást és szórt fényt biztosítja.

A tetőfelépítmény kialakítása is a Kossuth tér 9-10. szám alatti épületre reagál. Tömegformálásában és méreteiben követi a szimmetriát, ugyanakkor reagál a nyugati és északi oldal által bezárt szögeltérésre. A ferde síkok a homlokzattal azonos fém burkolatot kapnak, így egységes tömeg- és anyaghasználatával, tiszta szerkesztésével nagyvonalú hatást kelt. A belső udvar és az átrium felé a ferde síkokban felülvilágítók biztosítják a különleges térélményt, és a szükséges természetes megvilágítást.


nyugati homlokzat

 

Múlt és jelen kapcsolata

Az új homlokzat részletképzéseiben és részletgazdagságában harmonikusan illeszkedik környezetéhez, és egyben a mai, kortárs építészeti jelleget is tükrözi. Megvalósul a térrel, a környező épületekkel folytatott párbeszéd, valamint elgondolkodtat: arra késztet, hogy megfejtsük az épület történetét.

Fenntarthatóság

A homlokzati rendszer kialakításánál a gazdaságosság is szempont volt, a helyszín kiemelt helyzetéhez arányosan mérve. A fém homlokzatburkolat a nyugati oldalon árnyékoló funkciót lát el. Anyaga megfizethető, homokfúvott felületképzése könnyen előállítható. Kis súlya és saját tartószerkezeti rendszere miatt könnyen kivitelezhető. A régi és új közti kapcsolat egyik fontos eleme lenne, hogy a jelenleg fent lévő sávos alumínium burkolatot újrahasznosítanánk, az új burkolat annak felhasználásával és innovatív újragondolásával készülne. Ez egyrészt környezettudatos megoldás, kevesebb hulladékot termelünk és az előállítás is gazdaságosabb, másrészt a folytonosság elve is hangsúlyt kap. Az üveg felületek a fém burkolat mögött belülről nyithatóak, így a homlokzat tisztítása könnyen megoldható.


látványterv

 

Funkcionalitás

A földszinten a meglévő pillérek rasztere és a homlokzatburkolat struktúrája jól együtt tud működni. A metró kijáratánál biztosítható a meneküléshez szükséges minimális szabad nyílás. A homlokzati nyílások áteresztő képessége 9,60 m, ami több, mint a minimálisan megkövetelt 7,62 m. A jelenlegi íves falakat részben megtartottuk, illetve hozzájuk illeszkedő elemekkel egészítettük ki. A falburkolat is megmaradna a jelenlegi márvány burkolat, utalva az eredeti anyaghasználatra. Az irodaépület főbejárata a homlokzat hangsúlyos, síkból kiugró pontján kapott helyet. A bejárati és konferencia tér flexibilis kialakítást biztosít, mobil térelválasztó szerkezetekkel szabadon alakítható. A konferenciatér a keleti és nyugati oldalon végig természetes megvilágítást kap.

A bejárat és a metrókijárat közötti térbe helyeznénk el az olyan kiszolgáló funkciókat, mint ruhatár, női-, férfi- és mozgássérült wc. A belső udvar felé üveg függönyfal homlokzatot terveztünk, ami az új átriummal együtt rendkívül világos tereket eredményez. Az átrium lefedését filigrán, alul feszített alumínium gerendákkal oldanánk meg, hogy minél könnyedebb és légiesebb megjelenésű legyen. A tetőn az északi és a nyugati irányban is exkluzív tetőteraszokat alakítanánk ki, ahová a 7. emeletről induló lépcsőn lehetne kijutni. A terasz félszinteltolásban lenne a 7. emelethez képest. A 6. emelet külső homlokzata előtti sávban 2 szintes lenne, és a 7. emelettel galériaszerű kapcsolata lenne, ami lehet zárt, vagy üvegkorláttal elválasztott egybefüggő légtér is.


látványterv




Arch-Studio




vélemény írásához jelentkezzen be »