építészet : környezet : innováció

Lakóépület a Vizivárosban: I., Toldy Ferenc u. 32/36.

II. helyezett pályamű, szerzői:W6 Stúdió Kft. - Reimholz Péter, Nagy Péter, Német Tamás, Eke Zsolt, Szabó P. Nándor
II. helyezett 3. sorszámú pályamű
Szerzői:W6 Stúdió Kft. - Reimholz Péter, Nagy Péter, Német Tamás, Eke Zsolt, Szabó P. Nándor

Részletes bírálat:

Mértéktartó, kiegyensúlyozott terv. A feladatra adott válasz, figyelembe veszi a hely szellemét, egyensúlyt teremt a környezetében lévő középületek és lakóépületek eltérő építészeti megjelenései között. Ez a viselkedés, környezethez való viszony a megcélzott funkcióhoz helyénvaló. Kötődését a környék építészetéhez archaikus rétegekben keresi. A terv részletesen taglalja a beépítés problémáit, amire kielégítő megoldást talál. A homlokzati proporciók, hangulat, alkalmazott anyagok, és azok színei teljes egységet képeznek. A nyílászárók teszik karakteressé az épületet. Kialakításuk a pallótokos szerkezeteket idézi vissza, mely megjelenésében a fal síkszerűségét és nem testszerűségét emeli ki. Ezzel együtt ezek a nyílászárók átértelmezik az ablak jelentését és használatát. Ezeken az ablakokon az alacsony parapet és a derékszögben nyitott zsaluk miatt nem lehet hagyományos módon kihajolni. Észak felé nem lehet kitekinteni az utcára. Viszont a kedvező tájolás felé nyitott zsalutáblák szép indirekt fényeket engedhetnek a belső terekbe. A „beforduló tömeg toldalék jellegének” oldását kéne újrafogalmazni. (A nagy, enyhe lejtésű lapostető látványa a Franklin lépcső felől). Megfontolandó az első emeleti, Franklin lépcsőre néző, a délnyugati sarkot elfoglaló lakás intimitásának erősítése akár a terep megdolgozásával.


A szabályozási tervben előírt két tömeg találkozását jól oldotta meg az építész. Talán a kémény és a viszonylag mély loggiák hangsúlyozása átértékelhető. A műleírás által még elgondolkodtató formálásokat nem érzem annyira problémásnak, mint a tömeg trambulin-szerű erkélyeknél lévő szétbontását és e szétbontás feletti loggia kialakítását. Itt a fal eddig síkszerű jellege vastagságot kap. Ez talán a tömeg leggyengébb pontja.
A pince kialakítása segít a telek statikai problémáinak (támfalak) viszonylag egyszerűbb kialakításában. A földszintre javasolt koncepció eleganciája magasabb színvonalat képvisel mint a lakásoké.  Van egy nagyobb belmagassággal bíró lakás a IV. emeleten. A padlás - hagyományos módon - tárolóknak ad helyet.

Funkció tér/m2:
A 19 db lakás alaprajzi kialakítása összhangban van a kiírással. Az egyes lakásokban a nappalikban elhelyezett konyhák jobb szeparálhatósága kedvezőbb megoldást eredményezne. A 3 hálószobás lakások esetén vevői elvárás a két külön fürdőszoba, melyek közül az egyiknek „nagy” méretűnek kell lennie, minimum 6 m2 ami jelen tervben nem teljesül, de az alaprajz, minimális átalakítással ad rá lehetőséget. Kedvező a többségében két homlokzatra megnyitott alaprajzi elrendezés.

Erkély/terasz:
A lakásokhoz belső udvari erkélyek kialakítása és mérete megfelel az elvárásoknak. Kedvező megoldás, hogy több lakáshoz két terasz is tartozik.

Földszint kialakítása
Elegáns bejárat, nagyvonalú recepciós kialakítással, kedvező és hangulatos kertkapcsolattal.

Lépcsőház:
Az elvárásokat teljesíteni. Jól oldja meg a második lépcsőház pozicióját, mely minimális kedvező oldali homlokzati felületet vesz igénybe.

Belmagasság:
Az elvárásoknak megfelelő.

Pince, tároló:
A pince megfelelő kialakítású.

Garázs:
Innovatív megoldás. Értékesítési tapasztalatok alapján kérdéses a 100%-ban gépesített parkoló. Előnyt jelent az 5 db vendég parkoló kialakítása.

Gépészet:
A gépészeti megoldásaival a lakások kiszolgálása megoldott. A tetőtérben elhelyezett gépészeti terek gazdaságos megoldást mutatnak, megnövelve az értékesíthető területek arányát. 

vélemény írásához jelentkezzen be »