építészet : környezet : innováció

Le Refuge du Goûter – új menedékház a Mont Blanc-nál

Új menedékház épült a Mont Blanc-nál, 3835 méteres magasságban Hervé Dessimoz és Christophe de Laage építészek tervei alapján. Az energetikai szempontból teljesen önellátó, 120 fő számára komfortos pihenőhelyet nyújtó, jellegzetes formájú épület megvalósítása különleges kihívást jelentett a tervezők és az építők számára a zord időjárási viszonyok között.

A Mont Blanc az Alpok legmagasabb hegycsúcsa, az alpinisták egyik kedvenc célpontja. A csúcs előtti utolsó pihenőhely az újonnan épült Le Refuge du Goûter menedékház, amely a több mint 50 éves eddigi épület helyébe lép. A természetes fény és a friss levegő biztosításának érdekében 55 tetőtéri ablak beépítése mellett döntöttek a tervezők, Hervé Dessimoz (Groupe H) projektvezető építész, Christophe de Laage (Déca-Laage), az épület geometriájának tervezője, valamint Thomas Buchi szerkezettervező mérnök (Groupe H).

Le Refuge du Goûter menedékház

Az épületnek és a tetősíkablakoknak igen zord időjárásban kell majd helytállniuk: 3835 méteres magasságban télen a -40 °C hőmérséklet és a 250 km/órás széllökések sem meglepőek. A szakértők úgy találták, hogy a háromrétegű üvegezéshez klímapajzsként egy negyedik, 8 mm-es üvegréteg is szükséges, amelyet a VELUX Cégcsoport kifejezetten erre a speciális projektre gyártott. Nem csak az ablakoknak, de a beépítőknek is alkalmazkodniuk kellett a különleges, extrém környezethez a 12 hónapig tartó munkálatok ideje alatt. A nem mindennapi építkezés sikeresen zárult, a Francia Alpesi Klub jóvoltából megvalósult 120 fős befogadóképességű, ötszintes épület a 2013-as szezontól várja az alpinistákat.

Le Refuge du Goûter menedékház

Az építőanyagok és a szakértők helyszínre szállítása sem volt egyszerű, mivel a Mont Blanc csak helikopterrel érhető el. Becslések szerint a projekt befejezéséig a helikopter 3000 kört tett meg, körönként 500 kg-os terhével. Az épület elemei a közeli völgyben készültek. „A tetőszerkezet elemeinek szállítása egy hirtelen hóesés és a sűrű köd miatt körülbelül három hetet késett. Sohasem volt még ehhez hasonló élményben részünk” - emlékezett vissza Thomas Buchi.

Le Refuge du Goûter menedékház

Az építészek és mérnökök számára a vizesblokkok és a vízhálózat kialakítása is óriási kihívást jelentett, hiszen teljesen autonóm rendszert kellett kiépíteni, amelynek az elemeit a Georg Fischer JRG AG gyártotta. Az olvadó hóból összegyűjtött és felmelegített vizet főzéshez és mosáshoz lehet használni, majd utána a rendszer a vizet a wc-k öblítéséhez hasznosítja újra. A fenntarthatóság koncepciója az egész épületen tükröződik: a ház működéséhez szükséges energiát napelemek és szélturbinák szolgáltatják, kiegészítő energiaforrásként repcemag- és faapríték-tüzelésű berendezést építettek be.

A több évig tartó projekt eredményeként elkészült, 16 m magas épület elliptikus-hengeres alakja egy gigantikus madártojásra emlékeztet. A homlokzatburkolat rozsdamentes acélból készült, a belső terek kialakításához a tervezők erdei- és lucfenyőt használtak. A fa tartószerkezetű falakba fagyapot hőszigetelés került.

Le Refuge du Goûter menedékház építés közben

Jakob Swane Lund, a VELUX A/S munkatársa az építkezésen szerzett élményeiről beszélt: „Legelőször mindannyian egészségügyi vizsgálaton estünk át, ugyanis megfelelő edzettség kell ahhoz, hogy az ember 3800 méteren, hidegben és ritka levegőben tudjon dolgozni. Már az a néhány száz méter, amit a régi ház és az építkezés között kellett megtenni, komoly kihívásnak bizonyult. Szöges bakancsban jártunk, és volt, hogy jégcsákány is kellett az útra, némelyikünk pedig enyhe magaslati betegségtől szenvedett. Sosem dolgoztam még ilyen zord körülmények között: a legkisebb megerőltetéstől is ziháltunk, de a káprázatos táj és az életre szóló élmény kárpótolt mindenért.”

A nem mindennapi körülmények mellett más tényező is nehezítette az ablakok beszerelését: „Az épület különleges kialakítása miatt az ablakokat kívülről kellett beépíteni, ezért állványzaton dolgoztunk. Ha valaki onnan leesik, 800 méterig biztos nem áll meg, így hát minden elképzelhető biztonsági eszközt felhasználtunk” – tette hozzá Jakob Swane Lund.

Le Refuge du Goûter menedékház

„A VELUX Cégcsoport támogatja az alpesi menedékházak korszerűsítését, a Cabane du Mont Rose építésénél is szerephez jutott a svájci VELUX-képviselet. Vállalatunk küldetése, hogy napfényt és friss levegőt juttassunk a lakásokba, amelyet tetőablakaink és különleges, egyedi megoldásaink segítségével érünk el. Az Alpok időjárási körülményei miatt különösen fontos a külső környezet és a belső terek megfelelő kapcsolatának kialakítása. A Mont Blanc-nál ablakainknak még az észak-európai telek időjárásánál is zordabb környezetben kell bizonyítaniuk, ezért egyedi üvegezést gyártottunk. Büszkék vagyunk, hogy fejlesztésünkkel és munkatársaink szakértelmével a VELUX Cégcsoport is hozzájárulhatott a projekt sikeréhez, az itt szerzett tapasztalatok pedig segítik a későbbi, hétköznapibb körülményekre szabott fejlesztéseket” - mondta el Őz Beáta, a VELUX Magyarország Kft. értékesítési vállalatának ügyvezetője.

vélemény írásához jelentkezzen be »