építészet : környezet : innováció

Legyen Design Terminál!

Az Erzsébet téri buszpályaudvar legutóbbi felújítása óta három éve üresen áll. A tervezett Design Termiál mielőbbi megvalósítása érdekében most aláírásgyűjtés indult. A teljes tervezői szakma várja, hogy a kortárs hazai dizájn végre jelentőségéhez méltó helyet és keretet kapjon.
Az Erzsébet téri buszpályaudvart 1949-ben egyetlen év alatt építették fel. Ott áll Budapest kellős közepén mint restaurált modernista műemlék, amelynek 2003-ban korszerű és fontos funkciót találtak.

Most 2009 júliusa van: az épületet bő három éve éve nem sikerül használatba venni (átadását 2006. március 30-ára irányozták elő, amikor a felújítás kezdődött).

A Design Terminál lenne a design, az innováció, a kreatív ipar találkozásának, a nemzetközi tendenciák és a hazai eredmények bemutatásának helyszíne, s ezzel a magyar tervezői szakmák gazdaságot és kultúrát előmozdító munkájának katalizátora.

Szerencsésebb országokban nem csak szellemi műhelyek, hanem cégek, sőt komplett iparágak virágoznak fel egy jól működő dizájnközpont holdudvarában.

A teljes tervezői szakma várja, hogy a kortárs hazai dizájn végre jelentőségéhez méltó helyet és keretet kapjon.

Ezzel szemben a mi épületünk – kiállítóteremmel, könyvtárral, előadóteremmel, irodákkal – működésre készen évek óta üresen áll az Erzsébet téren.

Közpénzről és közügyről van szó, ezért a Kortárs Építészeti Központ (KÉK) 2009. június 20-ára meghívta a kiemelt építészeti közberuházásokról, városfejlesztési projektekről szóló Tálaló című vitasorozatába a Design Terminál épületének sorsáért felelős állami szervezetek vezetőit: Csáky Bernadett szakállamtitkárt (Miniszterelnöki Hivatal), Imre János főigazgatót (Központi Szolgáltatási Főigazgatóság) és Tátrai Miklós (azóta menesztett) vezérigazgatót (Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.).

Mindhárman elhárították, illetve az utolsó percben lemondták a szakma nyilvánossága előtti megszólalást.

A Terminál mielőbbi elindítása érdekében most aláírásgyűjtés indult, a kezdeményezéshez a

www.legyendesignterminal.eu

honlapon lehet csatlakozni.

4 vélemény | vélemény írásához jelentkezzen be »