Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. /
Épülettervek/Hallgatói terv

Lepsényi Gabriella: Mór városközpont

1/3

?>
?>
?>
1/3

Lepsényi Gabriella: Mór városközpont
Épülettervek/Hallgatói terv

Lepsényi Gabriella: Mór városközpont

2005.10.25. 22:00

Projektinfó

Földrajzi hely:
Mór, Magyarország

Építészek, alkotók:
Lepsényi Gabriella

A Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki Kara építész és településmérnök hallgatóinak munkái

Műszaki leírás a tervről

A tervezési terület Mór város központjában közel két és fél ha-on terül el. Mór Fejér megyében, a Székesfehérvárt Győrrel összekötő 81 sz-ú főút mentén elhelyezkedő kisváros, melynek gazdasága az utóbbi évtizedben látványos növekedésnek indult.

A város peremén ipari park alakult, mely számos nagyvállalatnak ad otthont, amelyek viszont nagyszámú munkaerőt foglalkoztatnak. Valószínűleg - a város egyéb előnyei (mind közlekedésileg, mind fekvését illetően kedvező elhelyezkedés, kellemes morfológiai adottságok, szép táji környezet) mellet - sokak számára e-miatt vált vonzóvá a letelepedés és a lakosság száma évről évre növekszik. Ez generálja a folyamatot, hogy az alapellátáson túl növekszik az igény a helyben fellelhető kereskedelmi és szolgáltató helyek választékának növekedésére is. Jelenleg azonban az üzlethelyiségek telítettek, hiány mutatkozik e-téren.

 

1/3

2/3

 

Az általam választott területen elterülő több mint fél ha-os piac régóta "szégyenfoltja" a városnak. Központi elhelyezkedéséhez képest elhanyagolt, igen szomorú látványt nyújt az üres, kaviccsal felszórt tér a rossz állapotú, esetleg romos épületek között. Funkcióját sem képes maradéktalanul ellátni, semmilyen tekintetben nem felel meg a "mai kor követelményeinek".

A látványtól és esztétikától eltekintve megoldatlan még a parkolás és közlekedés problémája is piacnapokon - péntekenként. Ezen a közel két és fél ha-on nem található egybefüggő zöldfelület, mert ahol lenne rá hely, ott főként péntekenként, parkoló gépjárművek foglalják a helyet, hogy még a gyalogosközlekedést is akadályozzák. Igaz, hogy a szomszédos tömbökben található összefüggő zöldfelület - ezek közül egy közpark -, és a tervezési területen is van pár említésre méltó faegyed, de ezek rendezése, új parkok, sétányok kialakítása is feladat a gépjármű közlekedés és parkolás, a kereskedelmi- és szolgáltató funkciónak helyet biztosító épülettömbök kijelölése, és a piac területének emberibb léptékűvé és használhatóbbá tétele mellett. A tervezés során igyekeztem egy, a városi szövet léptékéhez igazodó, abba betagolható, optimálisan használható szerkezetet kialakítani, mely képes ellátni a fent feladatként megnevezett funkciókat.

 

3/3

 

A tervezés során a tömböt két tengellyel négy részre osztottam. Az ily módon kialakult négy tömbből három kompakt egységet alkot, keretes beépítése révén. A negyedik tömb nagyrészt a régi piacterületből fennmaradt szabad terület, mely az újonnan létrehozott térfalakkal határolva egy kisvárosi léptékű teret képez, szabadtéri színpaddal. A piactér funkciót továbbra is megtartva, egyéb rendezvények lebonyolítására is alkalmas. Az Ény-ról hozzá kapcsolódó épület - földszint + tetőtér -, illetve a Dk-ről csatlakozó keretes tömb - mely földszint + emelet + tetőtér építménymagassággal rendelkezik, kereskedelmi szolgáltató funkciójú - udvaraikban melyek mindkét esetben összeköttetésben állnak a térrel (az előbbi egy lépcsővel, az utóbbi átjáróval) azonban helyet kaphat a piac egy-egy része. Ezzel a megoldással, a pénteki piacok a városi szövetben oldódva, annak természetes részét képeznék. A nagyságtól függően tölthetnék fel az egyes udvarokat, ill. akár a tömböket elválasztó széles közlekedési tengelyeket is.

A Polgármesteri Hivatal tömbje tulajdonképpen maga a kastély telke egy kis hozzátoldással, mellyel lezárul a tömb és keretes beépítést kap a toldás földszint + tetőtér. Funkcióját tekintve a hivatalhoz tartozik, átjárhatóságot biztosít azonban különleges események alkalmával. A belső udvarban zöldfelületek, díszkertek kerültek kialakításra. A kastélytól Ék-re elhelyezkedő tömb - földszint + emelet + tetőtér - megtartotta eredeti kereskedelmi, szolgáltató funkcióját, belső udvara szintén több helyről megközelíthető, zöldfelülettel gazdagon ellátott.

A fent már említett elválasztó tengelyek fasorokkal és járható pázsitágyásokkal szegélyezettek, találkozásuknál egy a tengelyeket összehozó szökőkút került kijelölésre.

A tervezési területen, a fennmaradt tér a hozzá Dk-ről csatlakozó tömb alatt egy 5000m˛- es, kb 200 gépjármű elhelyezésére szolgáló egyszintes mélygarázs került kijelölésre, melynek be-, illetve kivezető rámpája a területet Ék-ről határoló kiszolgáló útra csatlakozik, így lejtése minimális a terepadottságok következtében. A mélygarázs optimális, súlypontban való elhelyezkedése következtében megoldja a belváros jelentős parkolási szükségletét.

A tömböt Dk-ről határoló főút mentén jelentős zöldsáv, közpark került kialakításra, a tervezett sétány mentén.

Az egyetlen földszint + két emeletes, lapostetős épület zöldtetőt kapott és mögötte az emeleti lakásokhoz tartozó, szintén zöldtetős garázs valósítható meg. Ettől Dny-ra, a tömb sarkát érintő patak medrének csatornázott részét kinyitva egy szintén jelentősebb impozáns zöldfelület kerülhet kialakításra. A tervezési területen kívül eső, de ahhoz szervesen kapcsolódó Polgármesteri Hivatal előtti tér díszburkolatot kapott és különféle zöldfelületeket, kertészeti elemeket. A Dózsa György útról a forgalmat a Vértes utca felé terelve, (egy újabb körforgalmi csomóponttal megoldva) a tér igazi dísztérré változhat, mely - a kizárólag gyalogosforgalomnak köszönhetően - a városi park és a tervezési terület belső tömbjeinek jobb kapcsolatát eredményezi.

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk