építészet : környezet : innováció

LogMeIn

Fiatalos, reprezentatív, otthonos - egy jó iroda mindhármat teljesíti. A visszafogott, praktikus belsőt gondosan megválasztott színekkel differenciálta tervében az Europa Design. A klasszikus épületben lévő nagy belmagasságú tereket mind vizuális, mind akusztikai szempontból átgondoltan kezelve született meg a LogMeIn új belvárosi irodája.

LogMeIn magyar startup cég Andrássy úti irodájának tervezésénél az Europa Design munkatársai a kivitelezés egy viszonylag késői szakaszában kapcsolódtak be, így tervezési koncepciójukat a már meglévő állapotokhoz kellett igazítani. Az egyik kihívást a két, merőben különböző stílust képviselő épületszárny összehangolása jelentette. Adott volt ugyanis egy neoreneszánsz palota és egy Erick von Egeraat által tervezett ipari modern épület találkozása, így egy kétarcú épületben kellett egységes irodát teremteni.

Ennek megteremtéséhez az alkalmas eszköz az egész irodát átfutó padlóburkolat, a szőnyeg és annak kiosztása lett. Ez amellett, hogy változatossá teszi a tereket, folyamatosan, az egész irodán keresztül vezeti a szemet, elhatárolja és összeköti a különböző helyiségeket. Jelképrendszerében pedig vissza-visszaköszön a LogMeIn logó körmotívuma, ami szintén az egységes irodaképet erősíti. A szőnyeg szerepét tovább hangsúlyozta, hogy a műemlék jelleg és a kortárs festők elhelyezése miatt szabadon hagyott falak változtatás nélkül maradtak. Érdekes, sokszor figyelmen kívül hagyott körülmény pedig, hogy egy régi épület belső kertjébe lenézve a padlóburkolat képezi egy cég arculatát. 

LogMeIn iroda, fotó: Europa Design

LogMeIn iroda, fotó: Europa Design

Jelen iroda tervezésénél is természetesen külön figyelmet érdemelt az iroda fókuszaként funkcionáló recepciós tér. Itt a nehézséget az jelentette, hogy több rendeltetés koncentrálódik egy osztatlan térben: az irodai tér, a közlekedés (lift-előtér és bejárat), illetve maga az ügyfélváró és recepció. Sajnos ezen szerepek ütközése, a természetes fény igénye, valamint a tűzrendészeti és tervezési okok miatt ezek szeparált kialakítására nem volt lehetőség. Ezért két, az elhatárolás képzetét keltő elemet használtak a tervezők.

A fogadó részt optikailag a lesüllyesztett álmennyezettel, a szőnyeg mintájával, illetve a Moaré hatást keltő függönymegoldással kerítették el, ezzel biztosítva a tér intimitását. Ezen rész jelentőségét adja meg továbbá az Europa Design egyedi tervezésű médiafala, a lámpák formájában a harmadik dimenzióba kilépő világító pöttyök tömege, és a színével, formájával a figyelmet felkeltő és leülésre csábító kanapé elhelyezése.

LogMeIn iroda, fotó: Europa Design

Az elhatárolás másik eszköze az egyedi fóliázással ellátott üvegfal lett, ami a szükséges mértékben választja el a dolgozói teret a recepciótól. A kétoldalas fóliának, illetve az átmenetesen, felfelé világosodó és átlátszóságában változó színválasztásnak köszönhetően pedig kellőképpen meggátolja a ki- és belátást is.

LogMeIn iroda, fotó: Europa Design

A konyha-étkező tervezésében, mint az iroda egy teljesen autonóm zugában, a munka monotonitását megtörendő, egészen más tervezői koncepció is megengedett volt, hiszen mind rendeltetésében, mind elhelyezkedésében független területet képez. A klasszikus épület adottságaiból következően a területéhez arányos belmagasság egyben hátránya is lehetett volna ennek a helyiségnek, mivel álmennyezet építésére sem a magas ablakívek, sem a tervezésre szabott idő mennyisége nem adott lehetőséget. Erre a megoldást a legegyszerűbb eszközökkel, ugyanakkor a legfrissebb dizájn alkalmazásával találták meg a tervezők. A színekkel, felületekkel, valamint a bútorok megválasztásával tették optikailag arányosabbá a teret és érték el azt az üde hangulatot, amit most láthatunk. A megmaradt belmagasságot például a különböző magasságokban belógatott lámpák térbeli játékával csökkentették, ami így jobb térélményt biztosít. Mivel a tágas, osztatlan belső akusztikailag sem kedvező, a költségtakarékosság érdekében a legdivatosabb hangelnyelő paneleket úgy helyezték el, hogy ezeket később az akusztikai igény és a rendelkezésre álló költségvetés arányában tovább lehessen bővíteni.

Europa Design

 

Europa Design

vélemény írásához jelentkezzen be »