Épülettervek/Hallgatói terv

Majoros Ádám: Citadella Fürdő

1/8

1/8

Majoros Ádám: Citadella Fürdő
Épülettervek/Hallgatói terv

Majoros Ádám: Citadella Fürdő

2005.11.09. 11:13

Projektinfó

Földrajzi hely:
Budapest, Magyarország

Építészek, alkotók:
Majoros Ádám

Diplomadíjas 2005

A mai fővárosunk területén az ókorban szállást foglaló kelták településüknek az Ak-ink, vagyis a "bő víz", nevet adták, ezen mégsem a Duna vizét értették. Számukra, mint később az őket felváltó rómaiak számára is, a bő és jó víz a hegyek lábánál fakadó források vizét jelentette.

A Gellérthegy a Duna felett 139 m magasan uralja a partot. Jellegzetes alakja hidrogeológiai múltja miatt is figyelmet érdemel. Triászkori dolomit és rátelepült eocén breccsa hasadékaiból természetes, különböző jellegű langyos, meleg és keserűvizek együttesen törnek felszínre. E forrásvizek jó része használat híján jelenleg is iszaposodással küzd.

Célom egy olyan belső fürdőkomplexum és kiállítási útvonal kialakítása, mely Budapest rejtett kincsének méltó jele lehet, valamint nemzetközi fürdőügyi kapcsolatokat is ápol.

"...egyetlen város sem tarthat igényt erre több joggal, mint Budapest, amelyet a természet pazar bőkezűséggel halmozott el kitűnő hatású gyógyvizekkel, páratlan természeti szépségekkel; amellett Budapestet magas orvosi felkészültsége, gyógyintézeteinek kitűnő felszerelése, a tudományos kutatás magas színvonala méltóvá teszi, hogy a gyógyfürdők nemzetközi ügyeit innen intézzék..."
Nemzetközi Fürdőügyi Kongresszus indoka a Fürdőszövetség létrehozására 

Vélemények (0)
Új hozzászólás

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk